Dojmy: White Knight Chronicles – gigantické fantasy

Souboje s obrovskými monstry nejsou to jediné, na co nás láká exkluzivní PS3 RPG. Vyzkoušeli jsme pro vás japonskou verzi a jsme plni dojmů. Čtěte dál.
Kapitoly článku

Musím přiznat, že na White Knight Chronicles (WKC) jsem se těšila více jak na Vánoce. Najít v nabídce PS3 titulů tradiční japonské (nestrategické) RPG je totiž téměř tak složité, jako najít pověstnou jehlu v kupce sena. Těsně po Vánocích (26. 12.) se na pulty přiřítilo exkluzivní RPG přímo od zkušených vývojářů Dark Cloud, Rogue Galaxy či Professora Laytona.

 

Bohužel, po více jak deseti hodinách hry cítím více zklamání než euforii nad skvělým herním zážitkem. Vše má ale jak temnou, tak světlou stránku. Pojďme se tedy vypravit do rozlehlého světa plného obrovských monster, kde jednoho dne žil a byl mladík jménem Lenard.

Bylo nebylo...

Pokud bychom to však vzali opravdu popořadě, nemůžeme začít s Lenardem, ale s někým jiným. Kdo to je? To záleží zcela na vás. Jedním ze skvělých nápadů tvůrců WKC je totiž váš vlastní avatar, který se účastní putování za záchranou princezny. Jeho vzhled je zcela ve vaší režii a možností máte spousty.

Při tvorbě komba máte téměř volnou ruku

Je libo zvětšit nos či ho zploštit? Bez problému. Máte snad oči dále od sebe či širší líce? Samozřejmě. Avatara můžete vytvořit doslova k obrazu svému a není nad pocit, když pak vaše virtuální já při cut-scéně nesměle postává vedle hlavního hrdiny, který mu vysvětluje, jak to ve městě chodí.

white_knight_chronicles03.jpgwhite_knight_chronicles04.jpg

Kromě mnoha možností úprav obličeje máte k dispozici i širokou škálu účesů, úpravy výšky i mohutnosti postavy či volby hlasu. Bohužel role vašeho já je během hry jednoho hráče téměř nulová a kromě postávání kolem party a otevírání pusy se na nic moc nezmůže. Při bojování se však může stát nepostradatelným pomocníkem (v mém případě je Lenka vynikající kouzelnicí) a v později přístupné online části hry se bez své postavy neobejdete, stejně jako při vedlejších úkolech ve hře.

Offline-online

Online kooperace s dalšími hráči při různých úkolech je velkou částí hry a bohužel touto částí trpí hra jednoho hráče. I při ní si totiž stále připadáte jako při hraní online hry. Ať již se jedná o boj, který se v mnohém podobá Final Fantasy XI, či o správu předmětů v menu, která je kvůli tomu velmi nepohodlná. Každý člen vaší party má totiž svůj vlastní raneček s věcmi, a pokud chcete některý z jeho předmětů nosit či použít s jinou postavou v partě, musíte je složitě po jednom předávat.

VIDEO: 1028 'White Knight Chronicles - trailer'

Při bitvě můžete mezi jednotlivými členy party libovolně měnit, ale pokud danou postavu přímo neovládáte, máte jen velmi omezené prostředky ke korigování jejích činností. V menu lze jednotlivým postavám nastavit jednu z pár základních strategií (útoč ze všech sil, zaměř se na uzdravování a podobně) a při bitvě můžete některého ze spolubojovníků požádat o pomoc stisknutím analogového tlačítka.

Jedním ze skvělých nápadů je váš avatar, který se účastní putování za záchranou princezny

Pomoc spočívá pouze v provedení co nejsilnějšího komba či uzdravení některého člena party. Jinak jsou postavy kompletně řízené umělou inteligencí. Té naštěstí pobraly celkem hodně, a tak se nemusíte bát, že by vámi ovládanou postavu nechaly jen tak zemřít.

white_knight_chronicles05.jpgwhite_knight_chronicles06.jpg

Stejně jako vzájemné předávání předmětů je při hře jednoho hráče nepraktické znemožnění pozastavení hry. Pokud vám například zazvoní mobil či si potřebujete odskočit, ani PS tlačítko vás nezachrání před možností potupné smrti. Zabití nepřátelé se totiž objevují znovu a vaši spolubojovníci nezačnou bojovat, pokud tak neučiníte vy. Stejný problém nastává i u celkem dlouhých cut-scén, kterých bývá i několik za sebou. Pokud si totiž budete muset odběhnout, cut-scéna vám unikne.

Přes větší i menší mrtvoly!

Delší dobu, než sledování cut-scén, vám rozhodně zabere prozkoumávání obrovských plání, jeskyní, starých ruin či velkolepých měst a bojování s mnoha nepřáteli, které zde potkáte. Bitva probíhá v reálném čase. Příkazy ovládané postavě po uplynutí času zobrazeného ubíhajícím kruhem vybíráte z dolní lišty. Na ni si můžete přednastavit naučené schopnosti, kouzla, ale i vlastní vytvářená komba. Lišta má celkem tři řádky na ručně zvolené příkazy a jeden na základní příkazy jako je použití předmětu, obrany, případně přeměna v obrovského rytíře. Po kterémkoliv z útoků či kouzel musíte před dalším příkazem čekat stejnou dobu. Ta závisí například na tom, co má postava na sobě či jakou zbraň používá.

art01.jpg

Kromě známých životů HP a MP na kouzlení či magické útoky přibývají postavám při boji i tzv. AC. Čím více těchto bodů postava má, tím delší kombo může provádět. Při tvorbě komba máte téměř volnou ruku – stačí seřadit vaše oblíbené útoky a kouzla podle několika jednoduchých pravidel za sebe, vzniklé kombo pojmenovat, zařadit na lištu a při boji pak v pravý čas mačkat akční tlačítko na ovladači.

white_knight_chronicles07.jpgwhite_knight_chronicles08.jpg

Při provádění komba se automaticky změní kamera, abyste si mohli lépe prohlédnout efektní výsledek svého snažení. Bohužel se po provedení nevrátí zpět, a tak by bylo možná lepší, kdyby tvůrci ponechali její veškeré ovládání zcela na hráčích. Občas totiž trvá drahocenné vteřiny, než se vám odněkud ze zdi podaří opět nalézt centrum bitevního dění.

Dostupné pro: PS3
Žánr: RPG
Výrobce: Level 5 | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 25. prosince 2008 (Japonsko), 26. února 2010 (Evropa)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,