Dojmy z bety Steep: Mnoho povyku pro sníh

Vydání Steep je za dvěřmi, vývojáři si proto pro nás přichystali víkend s otevřenou betou.

Od 18.11 do 21.11 se zájemci mohli zúčastnit otevřené bety nové adrenalinové sportovní hry od Ubisoftu, Steep. Jaké jsou naše první dojmy z této hry?

Všude samý sníh

Steep bylo představeno na letošní konferenci E3 a ihned vzbudilo rozruch. Jedná se totiž o hru s poměrně netradičním konceptem, která spojuje extrémní sporty, otevřený herní svět zasazený do vysokých pohoří a hromadný multiplayer.

Jejím vývojářem je francouzské studio Ubisoft Annecy, které má zatím na svědomí multiplayerové módy do herních sérií Assassin’s Creed a Tom Clancy's Splinter Cell.

Hra se vás hned na úvod bude snažit ohromit svojí epičností. Vaše postava se ocitá na dřevěném skokánku, před vámi se rozléhá krásné panorama Alp a pod vámi jsou pouze skály a prudký svah. Nasazujete si svůj wingsuit a následuje skok. Po krátkém letu nad vršky stromů rozepínáte padák a elegantně přistáváte na čerstvě napadlém sněhu.

1.jpg
Her s podobnou tématikou je opravdu velmi málo

Pak si vytahujete svůj snowboard (který se vám magicky objevuje na zádech) a dále zdoláváte svah po zemi. Rychle kličkujete mezi odkrytými skalami a podjíždíte dřevěný most. Po chvíli vás váš instruktor vysílačkou informuje o tom, že jste dojeli do cíle. Máte za sebou svůj první slet a sjezd.

Úchvatné hory

A co dál? Ve hře naštěstí existuje systém záchytných bodů, na které se můžete kdykoliv teleportovat. Po pěti minutách na lyžích tedy nemusíte dvě hodiny šlapat zpátky na vršek hory. Stačí otevřít mapu a vybrat základní tábor, ve kterém se ihned vaše postava ocitne.

Poté se můžete pustit do průzkumu jeho okolí. Po Alpách se totiž můžete pohybovat úplně volně a je jen na vás, jaký kopec si pro svůj sjezd či slet vyberete.

Spoustu času tak strávíte tím, že jen pojedete po nevyznačené stezce či poletíte nad ní a budete se kochat krajinou. Hra ale samozřejmě není pouze o volném průzkumu. Na sjezdovkách budete plnit různé výzvy, které se liší v závislosti na tom, jaký sportovní nástroj budete používat. Ty jsou celkem 4 – lyže a snowboard na sjezdy, wingsuit a paraglidingové křídlo pro slety.

2.jpg
Ve Steep se vlastně permanentně kocháte krajinou

Jak (ne)ovládat lyže

Nicméně ovládání zatím není příliš pohodlné. Při ovládání pomocí klávesnice téměř nevyužijete myš, takže ovládání pomocí ovladače je mnohem pohodlnější.

Při jízdě na snowboardu nebo na lyžích se vám vaše postava občas otočí přesně tak, jak nechcete. Při nájezdu na improvizovaný skokánek ztratíte až přehnané množství kinetické energie, takže se často z ohromujícího skoku stává pouze trapné nadskočení.

Steep doprovází naprosto parádní soundtrack

Ani triků ve vzduchu není mnoho. Můžete se za letu otočit či se chytit za lyže nebo za snowboard. To je vše. Ovládání leteckých nástrojů je logičtější, ale i tak dost obtížné – první výzvu s wingsuit, u které musíte letět co nejblíž u země, jsem opakoval opravdu mnohokrát.

Samozřejmě je nutné brát v potaz, že hra je zatím v testovací fázi, ale přeci jen její finální verze má vyjít už za dva týdny.

3.jpg
Sněhová nadílka byla ve Steep štědrá

Ukaž svůj um

Hra je zaměřená na multiplayer a sdílení obsahu. V první řadě je třeba zmínit, že ostatní hráči se pohybují na stejné mapě jako vy, takže na někoho často narazíte. Většinou v okamžik, kdy zrovna vjedete do stromu a ztrapníte se.

Sdílení obsahu v praxi znamená především tvorbu výzev pro ostatní hráče a vytváření videí vašich epických momentů. Především realizace vlastních výzev je zajímavá – najdete si pěkné místo, ze kterého elegantně proletíte náročnou trasu a poté čekáte, jestli vás někdo překoná.

4.jpg
V průběhu hry získáváte body, za které si kupujete vybavení

Mojí hlavní obavou je to, že hra po několika odehraných hodinách omrzí. Zatím jsem se do tohoto stádia nedostal a průzkumem Alp jsem nadšen, ale přeci jen jsem hru testoval pouze oněch několik hodin. Mapa je sice veliká a v plné hře jsou další, ale dovedu si představit, že hráč velmi rychle upadne do stereotypu.

Uvidíme tedy, jak se bude lišit finální verze od současné bety a jaký bude finální verdikt nad touto hrou. Možnosti jsou zatím otevřené.

Diskuze (5) Další článek: Nejnovější patch Watch Dogs 2 cenzuruje nahotu, multiplayer je stále neaktivní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,