Dojmy z prezentace NHL 09 – kroky správným směrem

Vyzkoušeli jsme si nový ročník NHL 09 a pokecali si s jedním z vývojářů EA Sports. Co nám prozradil? A na co se vlastně můžeme těšit?

Nová sezóna polygonového NHL už zuřivě buší hokejkou na mantinel v nedočkavosti, kdy se dostane na led (respektive pulty obchodů), ale ještě předtím jsme měli možnost si ji na vlastní kůži (a hlavně prsty) vyzkoušet za doprovodu zasvěceného komentáře jednoho z vývojářů, Matta Mahara. Příjemné prostředí pražského hotelu Josef nabídlo na pár hodin ráj pro fanoušky virtuálního hokeje z řad herních novinářů – skutečně, co jsme měli možnost ochutnat nás utvrdilo v tom, že NHL 09 bude stát za to.

NHL01.JPGNHL05.JPG
 

Na začátek by to chtělo pár ujasnění. Za prvé, na plochých obrazovkách úctyhodných úhlopříček se proháněli hokejisté z konzolové verze hry, respektive z PS3 a X360 mutací NHL 09. Příznivci PC škatulí se opět budou muset spokojit s „ořezanou“ verzí, přičemž tento ročník bude o jednu hořkou pilulku trpčí. Na rozdíl od verze pro historickou PS2 nebude ta počítačová obsahovat ani jedno z největších lákadel – mód Be a Pro. Smutné, ale je to tak. Na pořadu dne byla konzolová verze.

czech1.jpgczech2.jpg

A ta vypadá slibně i přes fakt, že nepřinese žádné revoluční změny. Kluci a holky z EA se rozhodli jít cestou spíš menších vylepšení a nových funkcí. Tradiční brblalové na arkádovitost hokejové série od EA mohou dál pokojně čekat na nový ročník konkurenta 2K. NHL 09 nezapře velkou podobu s loňskou hrou: všechny nové prvky tu najdete. Jak ovládací skill stick systém, tak třeba možnost si vytvářet herní taktiky. Ovšem u prakticky všeho si všimnete tu větších, tu menších vylepšení.

Více obrany

Glorifikovaný skill stick systém se dočkal rozšíření i na defenzivní činnost. Nově tak můžete prakticky libovolně manipulovat holí, čím se dostává na scénu pár zajímavých funkcí, jako je třeba možnost „šmrdlat“ hokejkou v půlkruhu před sebou a tím ztížit protivníkovi přihrát. Konečně lze i použít i jednu z obvyklých defenzivních praktik, kterou je nadzvedávání soupeřovy hole. Obvykle velmi nebezpečné one timery tak ztrácejí dost na účinnosti. Ovšem pozor, pokud to s razancí přeženete, může skončit hokejka v soupeřově obličeji a váš hráč na trestné lavici.

NHL08.JPGNHL10.JPG
 

Celkově se i práce počítačem řízené obrany výrazně zlepšila. Jednotliví hráči jen tupě nekoukají, ale snaží se protihráči vyrazit puk, lehnout do nebezpečné přihrávky atd. Ráz hry se tak o něco zklidnil, už nejde jen o jednoduché bušení jednoho bodyčeku za druhým. I když i v této oblasti se máte na co těšit. Tvůrci zapracovali na vylepšené fyzice kolize těl, takže jednoduše řečeno nyní můžete rozmáznout protivníka o mantinel věrněji než kdy předtím. Radost koukat.

Více pohybů

NHL 09 opět přinese celou řádku nových animací a pohybů, díky kterým hokej vypadá zase o něco hokejověji. Například útočníci se dočkají možnosti vést si hokejku jednou rukou a druhou si odstiňovat obránce. Stejně tak si lze předhodit puk trochu před sebe, díky čemuž získáte na rychlosti bruslení.Že je však o takový puk snadnější přijít snad nemusím zmiňovat.

finland1.jpgfinland2.jpg

Tradiční koření v podobě bitek se též dočkalo nové várky animací, takže opět radost koukat. Tedy, na vlastní oči jsme viděli pouze jednu půtku, ale vypadala dobře, jakkoliv byla krátká. :) A že jsem nahoře někde zmínil možnost tvořit si vlastní taktiky? Nyní k tomu budete moci využít celé plochy kluziště, nikoliv jen útočné pásmo.

ger1.jpgger2.jpg

Pravda, na vlastní ruce jsme si mohli zahrát jen necelou desítku zápasů, což k finálnímu verdiktu rozhodně není dostatečné, ale první dojmy jsme měli prostě výborné. Na ledě vše vypadá věrněji, reálněji, živěji, prostě lépe. A co mimo led?

Buď profík!

Nový ročník hokejových radovánek přinese zásadní novinku s názvem Be a Pro. Fanoušci Fify už vědí, fanoušci NHL se mohou těšit. Je na co. Oč jde? Na začátku si vytvoříte vlastního hráče a s ním máte 15 sezón na to, abyste se stali hokejovou legendou. Dle pozice (klidně můžete být i brankář) na vás budou kladeny očekávání: po útočníkovi se budou chtít nějaké góly, po obránci zase zachycené nahrávky a tak podobně.

phaneuf1nw.jpgphaneuf2nw.jpg

Podle jejich plnění budete odměňování bodíky zkušeností pro vylepšovaní některé z celé řádky vlastností (přesnost střely, tvrdost, nahrávka atd. atd.). Hra má pečlivě sledovat hned šest desítek různých statistik a podle toho vás motivovat dál. Podle vašeho úspěchu/neúspěchu pak budete získávat větší roli v týmu. Jako nováček se tak budete muset začít pořádně snažit na farmě a teprve později možná nastoupíte v pravé NHL, ovšem v nějaké třetí, čtvrté lajně…

phaneuf3nw.jpgphaneuf4nw.jpg

V průběhu samotné akce na ledě se hra snaží vás co nejvěrněji přesvědčit, že vy jste tím hokejistou, takže se připravte na trochu vzdálenější pohled ze třetí osoby, jenž bude sledovat vaše snažení. Názorný ukazatel vás bude neustále instruovat, kde byste se měli v danou dobu nacházet a tlačítky můžete instruovat spoluhráče, ať vám nahrají či třeba vystřelí na bránu. Tvůrci se snaží naservírovat těžký život hokejisty se vším všudy, takže vás čeká i koukání z lavičky a trenérův feedback, pokud půjde vaše lajna střídat.

PR1nw.jpgPR2nw.jpg

V ten okamžik sice můžete požádat tlačítkem o návrat na plochu, ale pokud například někoho zfaulujete, odsedíte si na trestné lavici celý přestupek. A stejně tak prý vás může trenér stáhnout z ledu, pokud jako brankář předvedete neuspokojivý výkon.

Multiplayerový masivní hokej

Be a Pro se přenese i do multiplayeru, kde Matt Mahar mluvil o jakém si hokejovém MMO. Což ostatně při možnosti hry 6 vs. 6 dává smysl. Máme se těšit na bohatou ligu, kde v jednom týmu může být až 50 reálných hráčů (taková hokejová gilda). Online Be a Pro pochopitelně přinese vše co single playerová verze, zkušenosti, statistiky…ovšem ty budou pochopitelně rozděleny pro SP a MP verzi. Online budete moci hrát jen v jednom týmu současně.

PR3nw.jpgPR4nw.jpg

Prezentace NHL 09 přinesla ještě celou řádku zajímavých informací, jako možnost si u Xbox 360 verze přiřazovat vlastní hudbu k specifickým herním situacím, či možnost dělat si screnshoty, záznamy a ty uploadovat na web, nové ligy německá a ruská (Jágr v Omsku), či prezentace české lokalizace menu v praxi… ale jedno je jasné: konzolová verze NHL 09 vypadá zatraceně slibně. Těšit se můžete na 9. září.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, iPhone
Žánr: Sportovní | simulace ledního hokeje
Výrobce: EA Sports | Webové stránky hry
  • Je to hokej
  • Be a Pro není špatná idea
  • Nízké HW nároky
  • Není to realistický hokej
  • Zastaralá grafika
  • Minimum vylepšení
  • Krkolomné možnosti on-line hry
Diskuze (13) Další článek: Modifikační koutek – Matrix je zpět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,