Domácí kino v PC už za 1800 korun?

Stejně rychle, jako se v posledních pár měsících stal z DVD nosičů fenomén dneška, se i řešení domácího kina v PC stalo cenově dostupným i pro průměrného hráče. Proč investovat desetitisíce do domácího DVD přehrávače, když na naší modelové soustavě za pár tisíc můžete snadno pouštět DVD filmy i hry a navíc se špičkovým prostorovým zvukem?
Stejně rychle, jako se v posledních pár měsících stal z DVD nosičů fenomén dneška, se i řešení domácího kina v PC stalo cenově dostupným i pro průměrného hráče. Proč investovat desetitisíce do domácího DVD přehrávače, když na naší modelové soustavě za pár tisíc můžete snadno pouštět DVD filmy i hry a navíc se špičkovým prostorovým zvukem?

DVD, neboli Digital Versatile Disc, se za poslední měsíce dokázal stát opravdovým fenoménem současnosti. Přispělo k tomu hned několik nezanedbatelných faktů - velice snadná dostupnost DVD-ROM mechanik, větší sortiment dovážených DVD filmů a z toho plynoucí i raketové rozšíření DVD nosičů v českých "videopůjčovnách". K vytlačení zastaralých VHS kazet z trhu a jejich nahrazení daleko kvalitnějšími a po stránce přídavných serepetiček i vybavenějšími DVDčky ovšem v Česku schází ještě jedna velice podstatná věc - široká uživatelská základna.

Všechny produkty, které jsou v článku zmiňovány, můžete zakoupit u firmy Cybex.

Máte-li chuť okusit nesporné kvality digitálně přenášených filmů na vlastní kůži, máte stručně řečeno dvě možnosti, jak své "sny" proměnit v realitu. Jednak si můžete za ne zrovna malý peníz pořídit domácí DVD přehrávač, který ještě navíc není tzv. regionfree (i když bychom zřídka mohli narazit na pár světlých výjimek), nebo si pořídit levné PC řešení, které vás v ideálním případě přijde na méně než několik tisíc.

Creative Encore Infra aneb všechno v jednom

Zajímavou volbou pro všechny DVD fanoušky, kteří si chtějí filmy pouštět hlavně v televizi a kupují DVD mechaniku do PC pouze z finančních důvodů, může být sestava Encore Infra od multimediálních expertů Creative Labs. V sadě, která v současnosti stojí přibližně 6830 Kč bez DPH najdete kromě obligátní Creative DVD mechaniky (není tajemstvím, že se ve skutečnosti jedná o OEM mechaniku Samsung) i MPEG dekodér Dxr3 (který se postará o naprosto čistý a kvalitní obraz), efektní infračervené dálkové ovládání velikosti kreditní karty (ono je přeci jen o něco větší, ale klobouk dolů před jeho tvůrci), infračervený přijímač do sériového portu, přehrávač Creative Playcenter, což je jakási levná náhražka softwaru jako PowerDVD, a dvě DVDčka - akční adventure Outcast a několik desítek minut trvající film o formulích (+ film o filmu).

Výhodou tohoto comba je především S-video TV výstup (příp. lze použít i méně kvalitní kompozitní výstup) a zvukový S/PDIF výstup, kterým vám například umožní dovést nedekódovaný zvuk až do receiveru, kde je posléze dekódován (a lze tedy narozdíl od originálního PC řešení přehrávat prostorový zvuk DTS).

Poznámka: S/PDIF výstup obsahují i zvukové karty SB Live! 5.1 a Platinum 5.1.

DivXPlus
Jste-li šťastnými majiteli Encore Infra od Creativu a sledujete kromě filmů na DVD také soubory zakódované kodekem DivX, jistě jste byli nemile překvapeni faktem, že dekodér do televize jiné než DVD filmy prostě nepustí. Tomuto omezování ze strany Creativu je ale už naštěstí nadobro konec - chytří lidičkové totiž vytvořili malinký prográmek s názvem DivX (download), který je schopen soubory v tomto formátu na obrazovce televize zobrazit. Ve světě dnešního hardwaru a softwaru ovšem, jak jistě víte, není nikdy nic bez komplikací, a tak ani u této utilitky vám nikdo není schopen na 100% zaručit, že zrovna ve spolupráci s vaším hardwarem bude fungovat naprosto bezproblémově. Především je nutné si opatřit DivX kodek verze 3.11a (tj. odstranit předešlou verzi a nainstalovat tuto), jelikož s jeho nejnovější verzí (4beta) program na většině konfigurací odmítá spolupracovat.

Softwarové přehrávače
Nebyl-li k žádné části hardwaru vašeho počítače přiložen softwarový přehrávač (dekodér) DVD, máte možnost si jej buďto přímo od výrobce nebo jinou cestou zakoupit (nejčastější prostřednictvím některého z mnoha internetových obchodů).

Jediné dva DVD přehrávače, jejichž užitná hodnota je schopná se vyrovnat nepříliš nízké částce za jejich pořízení, jsou WinDVD a PowerDVD. Oba jsou momentálně k dispozici ve své třetí verzi a oba shodně podporují 5.1 DD zvuk (WinDVD navíc umí ve své dražší verzi i DTS).

Je prakticky jedno, který z nich si pořídíte, je ovšem dobré si je před zakoupením několik dní vyzkoušet, případně posoudit jejich funkce a přehlednost ovládacích prvků. Velice obezřetní také musíte být co se týče minimálních hardwarových nároků - obecně platí, že pro plynulé přehrávání DVD pomocí softwarových přehrávačů je třeba procesor s minimálně 333MHz taktováním; v opačném případě je třeba si zakoupit hardwarový MPEG dekodér (kde spodní hranice je nějakých 166 MHz).

Ceny obou přehrávačů se pohybují kolem 50 dolarů, což je přibližně 1900 korun.

Odblokování ochrany regionů DVD mechaniky
Jak jistě mnozí víte, svět je z hlediska prodeje DVD nosičů rozdělen do šesti regionů. Je tomu tak proto, aby se zabránilo například přehrávání amerických DVDček na evropském přehrávači nebo naopak. Dříve vyrobené DVD mechaniky bývaly zpravidla region-free, tzn. šly na nich přehrát nosiče pocházející z jakéhokoliv regionu. Dnes je ovšem situace jiná. Na region-free mechaniku už narazíte jen velmi zřídka a většina ze současných DVD-ROMek má ochranu regionů zvanou RPC-2. Ta vám zpravidla umožní pětkrát nastavení regionu na libovolnou dobu změnit a posléze nastaví poslední požadovaný region jako fixní.

Chytré hlavy ovšem samozřejmě přišly s možností, jak DVD mechaniku odblokovat a přehrávat na ní libovolná DVDčka až do alelujá. Má to ovšem jeden háček - abyste mohli ochranu RPC-2 překonat, je třeba "upgradovat" firmware vaší DVD mechaniky a to samozřejmě firmwarem cracknutým, čili jinak řečeno ilegálním. Pro většinu v současnosti prodávaných mechanik takový firmware existuje a zdárné odblokování mechaniky je tak otázkou několika minut.

Vše o DVD mechanikách a jejich odblokovávání naleznete na http://www.digital-digest.com/.

Systémy prostorového zvuku
V systémech domácího kina (a nejen v případě PC řešení) jsou použitelné v podstatě tři typy prostorového ozvučení.

Prvním z nich je starší Dolby Pro Logic. Unikátní na tomto systému je fakt, že jej příslušný dekodér (nejčastěji ve vašem domácím receiveru) "získává" ze stereo stopy a je tedy vhodný především pro méně finančně náročná řešení domácího kina. Představuje samozřejmě de facto nejméně kvalitní systém prostorového ozvučení.

Novějším Dolby systémem je Dolby Digital, někdy také označován jako AC-3. K navození dojmu prostorového zvuku využívá celkem šesti kanálů (5+1), přičemž jeden z nich je prezentován subwooferem (především proto, že satelity, které jsou nejčastěji uživány v PC řešeních domácího kina, nemají dostatečný frekvenční rozsah), další čtyři levým a pravým předním a levým a pravým zadním reproduktorem a poslední centrálním předním, jehož úlohou je především reprodukce dialogů.

Nejnovějším a zatím také nejméně rozšířeným systémem prostorového ozvučení je tzv. DTS neboli Digital Theater System, jehož autorem je společnost Dreamworks. DTS pracuje s několikanásobně vyšším datovým průtokem než Dolby Digital a nabízí tak mnohem vyšší kvalitu reprodukce zvuku. Jeho masovému rozšíření ovšem zatím brání prakticky nulová podpora vydavatelů DVD filmů (jediným filmem s DTS zvukem na našem trhu je dvoudílná edice Gladiátora).

DVD mechanika

K tomu, abychom mohli na PC vůbec DVDčka přehrávat potřebujeme především DVD mechaniku. Je v podstatě jedno, jakou si pořídíte, protože většina z těch, které se dnes prodávají, je schopna číst minimálně dvanáctinásobnou rychlostí a neměla by zklamat ani při čtení klasických či pálených CD. My jsme, především z finančních důvodů pro naši sestavu zvolili bulk verzi DVD mechaniky od Creative Labs, která v Cybexu stojí toliko 2312 korun (všechny ceny jsou uvedeny vč. DPH). V případě, že patříte mezi DVDčkové fajnšmekry a požadujete vždy to nejlepší bez ohledu na cenu, můžete sáhnout po obecně kvalitních mechanikách Toshiby, Pioneeru (obě přibližně 3200 Kč) nebo Aceru (4400 Kč).

K některým DVD mechanikám je již dodávána více či méně kvalitní softwarová výbava, k našemu Creativu nikoliv (stejně tak k Toshibě či Pioneeru). Absence přehrávacího softwaru ovšem není vůbec žádným podstatným nedostatkem, protože bývá zpravidla dodatečně přiložen ke zvukové či grafické kartě, případně se dá za nějaký ten menší peníz dokoupit (mimoto jsou bundlované přehrávače známé svou velice nízkou kvalitou).

Zvuková karta
Přestože se trh se zvukovkami zdá být poněkud průhledným a jednotvárným, rozhodně tomu tak ve skutečnosti není. Pro přehrávání DVD disků se dá použít i onboard šumítko AC'97, nicméně pak přijdete o prostorové ozvučení a celkový dojem ze sledování filmu tak dost utrpí. Mimoto také v tomto případě můžete rovnou zapomenout na vyvedení zvuku do televize (čip AC'97 nedokáže zvukové stopy dostatečně zesílit a signál se tak na dlouhém kabelu vedoucím z PC do televize ztrácí).

Daleko lepší je investovat do některé z karet podporujících prostorový zvuk Dolby Digital (5 kanálů + jeden pro subwoofer, neboli zkráceně 5.1, případně AC3). Nejekonomičtější volbou je Home Theatre AC-3 karta od Abitu a to ve verzi obyčejné (1270 Kč) nebo v kombinaci s infračerveným dálkovým ovládáním (1807 Kč). Výhoda její druhé verze tkví ve spoluprácí s přehrávačem WinDVD, který ostatně Abit na svých stránkách neodbytně vychvaluje. Kvůli dálkovému ovládání a přiloženému WinDVD jsme pro naši sestavu zvolili praktičtější druhou variantu.

Máte-li důvěru pouze v prověřené produkty řady Sound Blaster od Creativu, vřele vám doporučuji Live! řady 5.1 (2544 Kč), případně naprosto skvělou a neuvěřitelně drahou Platinum edici (8680 Kč).

Grafická karta
Kupujete-li si sestavu domácího kina do PC nejen k přehrávání na malém monitoru, ale také případně v televizi, budete muset buďto investovat do koupi karty s TV výstupem nebo si pořídit speciální MPEG kartu. Výhoda MPEG karty spočívá v tom, že přehrávání DVDček mnohem méně zatěžuje výpočetní kapacity procesoru, není potřeba vyměňovat grafickou kartu za novou (chybí-li vaší současné TV-výstup) a především obraz během zpracování prožene několika filtry, které společně s technologií DynamicXtended Resolution (Dxr3) zajistí jeho bezkonkurenčně nejlepší kvalitu (v rozlišení až 1600x1200/85Hz při max. 30 snímcích za sekundu). Rozdíl v kvalitě obrazu sice není nijak rapidní, nicméně je patrný. Přídavná několikakilobytová utilitka (DivXPlus) vám navíc umožní pomocí této karty přehrávat v televizi i soubory zakódované kodekem DivX.

Naopak nevýhodami takového řešení je omezená možnost změny jeho regionu (opět ale lze dekodér stejně jako DVD mechaniku pomocí sharewarové utilitky odblokovat - viz tabulka Creative Encore Infra) a nemožnost použít TV výstup například ke hraní her případně surfování na televizi místo monitoru (po připojení k televizi totiž dekodér zobrazuje pouze černou obrazovku a obraz přenáší až při přehrávání samotného DVD disku a to pouze při použití Creativovského přehrávače PlayCenter). Cena jediného snadno dostupného MPEG dekodéru na českém trhu (Dxr3 od Creativu) se pohybuje okolo 3300 korun.

Reproduktorová soustava
Máte-li již počítač vybaven kvalitní zvukovou i grafickou kartou, nastal čas investovat do sestavy repráčků, které vám finální zvukové vjemy zprostředkují. Tak jako v předchozích kategoriích, i v tomto případě lze volit mezi ekonomickou (praktickou) a drahou (špičkovou) cestou. Vlastníte-li některou ze starších zvukovek, které nepodporují prostorový zvuk, budete se muset spokojit se dvěma satelity a jedním subwooferem v ceně okolo 1100 korun. My ostatní máme plus mínus možnost výběru ze tří cenově dostupných řešení.

Pravděpodobně nejvýhodnějším z nich je Home Theatre System od společnosti Genius, který vás přijde na nějakých 3288 korun. Ačkoliv nepatří mezi naprostou špičku, zvládne s pomocí subwooferu frekvence od 10Hz do 20kHz a navíc má o chlup vyšší výkon než jeho o něco dražší konkurent ze stáje Creative Labs - DTT2200 (3871 Kč). Top třídu zde reprezentuje sada DTT3500 Digital, která mimo jiné obsahuje i vlastní dekodér a poskytuje tak mnohem čistší zvuk a vyšší výkon - nutno ovšem dodat, že za cenu daleko vyšší finanční náročnosti (13 780 Kč).

Výsledný souhrn naší doporučené sestavy domácího kina v PC je tedy následující (pokud patříte mezi náročnější uživatele, můžete investovat do některé z našich alternativních sestav).

Varianta A (s ohledem na cenu)
DVD mechanika Creative bulk 12x/40x 2312 Kč
zvuková karta Abit Home Theatre AC-3 1807 Kč
reprosestava Genius HTS 3288 Kč
výsledná cena s DPH 7407 Kč
výsledná cena bez DPH 6072 Kč

Varianta B (optimální poměr cena / užitná hodnota)
DVD mechanika Toshiba bulk 16x/48x 3187 Kč
zvuková karta SB Live! 5.1 bulk 2543 Kč
reprosestava Genius HTS 3288 Kč
(přehrávač WinDVD 1900 Kč)
výsledná cena s DPH 9018 Kč (10 918 Kč)
výsledná cena bez DPH 7392 Kč (9292 Kč)

Varianta C (nejlepší komponenty, volba pro fajnšmekry)
DVD mechanika Acer 16x/48x 4392 Kč
zvuková karta SB Live! Platinum 5.1 8680 Kč
reprosestava Play Works DTT 3500 13 780 Kč
(přehrávač WinDVD 1900 Kč)
výsledná cena s DPH 26 852 Kč (28 752 Kč)
výsledná cena bez DPH 22 010 Kč (23 910 Kč)

Poznámka: Z výsledné ceny je samozřejmě možné odečíst součásti, jejichž koupě je pro vás zbytečná, například v případě že již vlastníte DVD přehrávač nebo zvukovou kartu; ceny jsou maloobchodní, platné dne 27. 8. 2001 v internetovém obchodě http://www.cybex.cz/.

Diskuze (124) Další článek: Downloady: především IL-2 Sturmovik

Témata článku: , , ,