Domácí násilí aneb Game Over krutosti a tyranii!

Americká armáda dokázala projektem America`s Army obrovskou perspektivitu herního trhu, který nabízí mnohé pochutiny - mimo jiné vždy ochotné vojáky, dobře zapadající do řad armády USA. S mnohem ušlechtilejší vizí vyrukovala v těchto dnech česká vláda - v rámci své akce "Domácí násilí" nám nabízím stejnojmennou hru, která poukazuje na všetečné problémy mezilidských vztahů.

Netvrdím, že mezilidské vztahy nejsou komplikované – souhlasím však s tvrzením, podle kterého je násilí v jakékoliv podobě svinstvo a do průměrné české, slovenské či třeba i irácké domácnosti prostě nepatří. Bojovat proti "domácímu násilí" začala také česká vláda, jejíž kampaň v posledních týdnech vrcholí. My se o tom můžeme sami přesvědčit díky titulu Domácí násilí - Game Over, který je herní adaptací základní vize i ideologie celého projektu. Je to vůbec poprvé, co se čeští politici snaží veřejně zapůsobit a propagovat své myšlenky také formou počítačové hry. A proto by bylo jistě chybou, pokud by naší pozornosti jejich první skutečný výtvor unikl.

   
Úvodní menu hry * Jdeme si zatelefonovat * Tak jak se rozhodneme - budeme partnerovi bránit?

Soužití muže a ženy

Samozřejmě - čeští ministři nebyli těmi, komu byl svěřen úkol vytvořit počítačovou hru. Vyvolenou firmou, která se ujala této čestné role, je známé české studio Centauri Production - ti znalejší z vás si jistě na tento tvůrčí tým vzpomenou v souvislosti s připravovaným pokračováním titulu Gooka, které by mělo (dá-li bůh) po několika odkladech spatřit světlo světa do konce letošního roku. Dost bylo představování, přejděme k samotné hře. Jejím obsahem není nic prostšího, než simulace života, která vás tentokráte zavádí do společné domácnosti mladého muže a ženy. Vaším jediným úkolem je udržet vzájemný vztah obou postav v harmonii a souznění. Jak sami tvůrci na začátku upozorňují, neexistuje způsob, jak jejich titul dohrát - pouze se můžete sami přesvědčit, na kolik schopní jste žít s osobou opačného pohlaví a především, jak dlouho dokážete přežít.

Po úvodním výběru a nastavení postavy, který provádíte nejen u své vlastní (ať již může či ženy), ale také u svého životního partnera, přichází nenadálé vrhnutí do víru dění. Výtvor Domácí násilí - Game Over sází na osvědčené principy herní série The Sims, které je v mnoha ohledech podobný. Stejně jako ve skutečnosti, i jeden den strávený ve hře Domácí násilí musíte věnovat starání se o své potřeby, zaměstnání i vyplňování přání svého partnera. Právě otázka zaměstnání byla vyřešena velmi jednoduše - přijímací pohovor absolvujete po telefonu a každé ráno odejde váš skromný hrdina do práce, aby se odpoledne opět navrátil domů, zpět ke své drahé polovičce.

   
Náročný den a zasloužený spánek * Zábava pro všední, nudné večery - sledování TV * Právě se v mé domácnosti spí

Čas a co s ním?

Zbylý čas každého dne lze vyplnit mnoha způsoby - staráním se o domácího mazlíčka, sledováním televize či návštěvou kina. O zábavu je tedy postaráno, mimo to nesmíte zapomenout ani na povinné stravování (příprava svačiny či jídla, eventuelně návštěva bistra a restaurace), samozřejmostí je hygiena (i zde je k dispozici několik voleb). Většinu úkonů můžete provádět sami, eventuelně v doprovodu či za spolupráce partnera - záleží na vašem rozhodnutí a především také ochotě vaší drahé polovičky, která se přímo odvíjí od současné podoby vašeho vztahu. Stejně jako ve skutečném životě, i ve hře Domácí násilí - Game Over hrají důležitou roli peníze - za ty si můžete pořídit množství předmětů, které zkrášlí vaši společnou domácnost. Domek, ve kterém postavy žijí, lze dotvořit k obrazu svému záměnou barvy podlah, stěn a tak podobně.

Jak se můžete přesvědčit již z výše vyjmenovaných funkcí, množství voleb je skutečně rozsáhlé. Hlavním cílem hry je však především upozornit na problematiku násilí - na každé rozhodnutí vašeho partnera můžete reagovat rozličně, od souhlasného přikývnutí, přes výhružky a nadávky, až po samotný akt násilí. Nemusím zdůrazňovat, že jakákoliv hrubost vůči partnerovi se zkrátka nepromíjí a negativně ovlivní váš vzájemný vztah. Hra také blikajícími nápisy upozorňuje na negativní činy, kterých se dopouštíte (zastrašování, ponižování atd.).

   
Zajdeme do posilovny prověřit svalstvo? * Už mě partnerčiny výlety začínají unavovat!!! * Ano, i k hrubému násilí se můžete snížit

Pokus české vlády se cení!

Domácí násilí - Game Over není dokonalým herním výtvorem - může vám po čase připadat stereotypní, nudný, má některé drobnější či závažnější chybky, jeho myšlenka však i přesto zůstává zajímavou. Oku lahodí také na poměry freeware titulů výborná grafika, pouze ozvučení mi po několika minutách připadalo neskutečně otravné. Suma sumárum mi nezbývá, než českou vládu pochválit za její přístup k problematice násilí a především rozhodnutí vstoupit také do světa počítačových her. Bezpochyby nás tak může těšit, že i politici a jejich četní poradci považují hry za jedno z nejvýznamnějších současných "médií". A protože titul Domácí násilí - Game Over je k dispozici zcela zdarma (viz. níže umístění odkaz na stažení), můžete se o tom přesvědčit na vlastní kůži.

Minimální konfigurace pro spuštění hry: Procesor 600 MHz, 64 MB RAM, 3D grafický akcelerátor, systém Windows 98/ME/2000/XP.

Download (plná verze hry, 16,7 MB): Doupě
Download (upoutávka, 7,8 MB): Doupě

Diskuze (6) Další článek: Týden na e-sports

Témata článku: , , , , ,