Donkey Kong Country Returns 3D – pěkná opičárna (recenze)

Donkey Kong už dávno není jen záporákem, který drží nebohou Pauline. Místo toho fušuje Mariovi do řemesla. Ne, instalateřinu jsem nemyslel - skákání! A jde mu zatraceně dobře.

Déjà vu? Pro majitele konzole Wii dost možná, protože plošinovka Donkey Kong Country Returns 3D je portem tři roky starého titulu. Pravda, úplně prosté převedení hry na novou platformu to není, protože tvůrci z Monster Games spíchli pár bonusových levelů navíc a přidali novou úroveň obtížnosti. Lehčí.

Vážně drsný opičák

Původní verze na Wii byla totiž místy tak tuhá, že měli občas i ti nevytvrdlější hráči nutkání zahodit ovladač a běžet se vyplakat mamince do náručí. Obvzlášť, když se snažili splnit úrovně na 100 % a posbírat všechny bonusy (písmena KONG, zlaté mince, banány).

Donkey Kong Country Returns 3D už trochu povoluje obojek, protože dostanete jedno srdíčko navíc. V původní verzi měl Donkey Kong dvě a další dvě pomocník Diddy Kong, nově jich dostanete celkem šest, takže si zaškobrtnutí můžete dovolit víc.

 

 I ti nevytvrdlější hráči měli nutkání zahodit ovladač a běžet se vyplakat mamince do náručí

 

Plus lze používat více předmětů ulehčujících hraní (například balónek, který vás vytáhne z jámy), nicméně i tak je křivka obtížnosti poměrně příkrá.

Donkey 01.jpgDonkey 02.jpgDonkey 03.jpg

Pokud hodně kazíte, zpřístupní se funkce automatického průvodce (bílá opice), který dohraje úroveň za vás, takže úspěšně dokončit všech osm herních světů může prakticky každý. Nic se ovšem nevyrovná tomu pocitu, když úroveň pokoříte sami a v duchu se poplácáte po rameni s tím, jaký jste herní borec. Donkey Kong takových momentů nabízí spoustu.

Vítejte v džungli

Hra navíc na první pohled uhrane nádhernou pestrobarevnou grafikou. Už zmíněných osm tematických světů se rozkládá na jednom tropickém ostrově, takže tu narazíte na spoustu krásných scenérií, jako zelené husté džungle, zlaté písečné pláže a tak dále. Absolutní lahůdkou se stávají bonusové úrovně při západu slunce, kdy se herní opičák stává jen černým stínem s červenou kravatou.

Donkey 13.jpgDonkey 14.jpgDonkey 15.jpg

Oproti Wii verzi je sice ta pro 3DS technicky trochu slabší, ale méně ostré textury a občasné poklesy framerate kompenzuje podařený 3D efekt, jenž navíc těží z toho, že se sem tam pohybujete mezí více úrovněmi – například když se Kong nechá vystřelit kanónem na kopec v pozadí.

Donkey 10.jpgDonkey 11.jpgDonkey 12.jpg

Kreativita je tvůrcům vlastní nejen co se týče vizuální podoby, ale i v náplni samotných úrovní. V prakticky každé totiž mají pro hráče v zásobě nějaký zajímavý nápad – jednou to může být jízda v důlním vozíku, podruhé let na výbušném sudu a jindy zase obezřetné přebíhání z krytu do krytu, abyste se vyhnuli smrtícím vlnám.

Donkey 04.jpgDonkey 05.jpgDonkey 06.jpg;

Na konci každého světa navíc čeká boss, i když zrovna souboje s nimi působí spíš rutině. Tak jako tak si Donkey Kong Country Returns 3D udržuje velmi vysoké tempo, které vás dokáže udržet v onom klasickém cyklu „ještě jednu úroveň a jdu spát.“

Hop a je tu lidoop

Spánek vás může čekat tak po 10 hodinách hraní, navíc po dokončení se odemkne těžší mód. Plus tu najdete i multiplayer pro dva hráče, kdy jeden hraje za Donkey Konga a druhý za Diddy Konga. Malý opičák jinak v single playeru funguje jen jako zásobárna srdíček a jetpack, který Donkeyho dokáže chvíli nadnášet.

Dostupné pro: Wii, 3DS
Žánr: Arkády | Plošinovka
Výrobce: Monster Games | Webové stránky hry
  • Nápadité úrovně
  • Nádherná grafika
  • Slušná herní doba
  • Zábavné skákání
  • Občas pokles framerate
  • Slabší souboje s bossy
  • Sem tam frustrující obtížnost
  

Pokud se dá Donkey Kong Country Returns 3D něco vytknout, je to fakt, že hratelnost není tak úplně uhlazená jako v případě největšího klenotu Nintenda – Maria. Masivní opičák má přeci jen trochu jinou dynamiku pohybu a setrvačnost, na niž si musíte zvykat a nepřináší tak vybroušenou ovladatelnost. I přesto rozhodně stojí za to, abyste se s Donkey Kongem (znovu) seznámili. Donkey Kong Country Returns 3D je výtečnou klasickou plošinovkou a těch nikdy není dost.

Váš názor Další článek: Civilization V: Brave New World láká trailerem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,