Donkey Kong Country: Tropical Freeze – opičky na ledě (recenze)

Pestrobarevná plošinovka dokáže v pošmourném počasí rozjasnit náladu. V případě Donkey Konga však navíc řádně zdvihne krevní tlak.

Nový Donkey Kong může klamat tělem. Když jsem po pár úvodních úrovních nastřádal nějakých 40 červených balónků (zdejší ekvivalent životů), vystřelilo mé hráčské ego do stratosféry a říkal jsem si, že s touhle plyšáčkově jednoduchou skákačkou budu hotový do oběda.

Chyba lávky, netrvalo dlouho a první trochu složitější pasáž mě briskně obrala o desítku balónků. A v průběhu dalších dvou desítek hodin jsem se ještě kolikrát přesvědčil, že tohle vážně není žádná procházka banánovou plantáží. Ostatně měl jsem to čekat.

Herní klasika

Donkey Kong Country: Tropical Freeze je totiž velmi tradiční 2D (vlastně spíš 2.5D) plošinovkou. Takovou, která chyby neodpouští, zvlášť když ji chcete pokořit na 100 % a posbírat všechny bonusy. Jak už je to ale u dobrých her zvykem, neúspěch je vždy zaviněn vaší chybou a nikoliv nefér triky či herní nemohoucností (nepřesné ovládání, herní chyby a podobně) titulu.

V podstatě jedinou vážnější chybou pro některé může být zjevná sázka tvůrců na jistotu – Retro Studios totiž vytvořili velmi solidní, avšak jinak spíš umírněné pokračování tři roky starého Donkey Kong Country: Returns pro Wii. A pokud jste hráli i nedávný port na 3DS, budete cítit ještě silnější déjà vu.

Ledové hrátky

Záleží jen na každém, zda žánru ještě není nasycen, nicméně herně prostě nelze Tropical Freeze moc co vytýkat. Herní mechaniky jsou vybroušené, design úrovní nápaditý a pestrý. Šest tematicky různorodých ostrovů nabízí před padesátku úrovní a moc často se nestává, že by průchod hrou propadl do stereotypu, protože tvůrci bravurně žonglují s nápady i herním tempem.

 

Jak už je u dobrých her zvykem, neúspěch je vždy zaviněn vaší chybou a nikoliv nefér triky

 

Už samotné plošinkové úrovně mají spoustu variací, jednou skáčete po padajících listech, jindy po propadajících se prknech, potřetí zase třeba po nafouknutých člunech.

Donkey Kong 01.jpgDonkey Kong 02.jpgDonkey Kong 03.jpg

Mimo to nechybí ani jízda na důlním vozíku a nosorožci. Nově má navíc větší roli voda, protože si užijete celou řádku podvodních úrovní, kde se už tak rozvážnější pohyb Donkey Konga ještě o něco zpomalí a znatelně změní hratelnost.

Donkey Kong 07.jpgDonkey Kong 08.jpgDonkey Kong 09.jpg

Šťávu do žil hře dodává i výraznější střídání vizuální podoby světů, protože klasickou pestrobarevnou džungli nově doplňují i zamrzlé ostrovy a vesničky inspirované Vikingy. Ostatně proti vám tentokrát stojí různé variace na severská zvířata, jako jsou tučňáci, lachtani, lední medvědi a tak podobně. Však ledové ladění se asi dalo vytušit už ze samotného názvu.

Ještě větší opičárna

Větší pestrosti nabrala i Donkey Kongova společnost, protože tentokrát mu kromě Diddy Konga může pomáhat i Dixie Kong, vůbec poprvé je hratelný i vousatý Cranky Kong. Každý z opičáků dodává Donkeymu nejen dvě extra srdíčka, ale zároveň různým způsobem usnadňuje pohyb.

Donkey Kong 04.jpgDonkey Kong 05.jpgDonkey Kong 06.jpg

Dixie tak například roztočí vlasy a dokáže opičáky vytáhnout ještě výš do vzduchu, Cranky se zase odráží na své holi (ve stylu Duck Tales). A stejně jako v předchozím díle se může role druhého opičáka zhostit druhý hráč (může si postavu vybrat).

Marně v hlavě probírám, zda je třeba o Tropical Freeze ještě něco zmínit. Ach ano, možnost automatického hraní (super guide) dostala kopačky a místo ní se rozšířil sortiment bonusů, které nakupujete za nasbírané zlaté mince. Pro méně zkušené hráče to může představovat problém, ale osobně vyšší výzvu vítám.

Donkey Kong 10.jpgDonkey Kong 11.jpgDonkey Kong 12.jpg

Stejně tak jsem uvítal nablýskanou grafiku ve vysokém rozlišení. Už nový Mario dokázal, že Wii U se obejde i bez rozlišení 1080P a podobně skvěle vypadá Tropical Freeze. Možná je to i kvůli tomu, že hra nikterak nevyužívá druhý displej – můžete ji hrát buď na obrazovce televize, nebo na GamePadu.

Dostupné pro: Wii U
Žánr: Arkády | Plošinovka
Výrobce: Retro Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 21. února 2014
  • Brilantní hratelnost
  • Spousta nápadů
  • Nádherná grafika
  • Dlouhá herní doba
  • Občas frustrující souboje s bossy
  • Pomalejší nahrávání

Není to tak dávno, co jsem v recenzi na nového Maria zmiňoval současný trend Nintenda spíš leštit osvědčené série než hledat nové herní zážitky. Je to chyba? To záleží na vás, rozhodně však musím znovu zdůraznit, že i tak je nový Donkey Kong prostě ďábelsky zábavnou hrou.

Váš názor Další článek: Fantasy RPG Dark Souls 2 se připomíná stylovým trailerem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,