DOOM: Desková hra - akční nářez na vašem stole (recenze)

Na poli počítačových her je DOOM skutečnou legendou. V této recenzi se ale podíváme na jeho mladšího deskoherního sourozence. Nutno říct, že rodinné jméno se mu ve světě deskových her podařilo adaptovat se ctí.

Co baví

  • Výborná atmosféra
  • Vizuální zpracování
  • 12 misí
  • Velmi akční a svižné

Co vadí

  • Velký vliv náhody
  • Nic pro přemýšlivé
9/10
Hodnocení

DOOM jako desková hra? Jako… jak? Vždyť je to střílečka! Dost možná, že podobné otázky vás napadly při rozkliknutí této recenze. Ostřílení harcovníci deskoherní scény ví, že není třeba obav a ostatní z vás se na následujících řádcích pokusíme přesvědčit, že převedení legendární střílečky do deskové hry je důstojné.

Abychom byli úplně přesní, je třeba zmínit, že vůbec poprvé se DOOM jako desková hra objevil již v roce 2004. Kvality tehdejší hry jsou ovšem značně diskutabilní, ostatně rychlou rešerši vám zajistí váš internetový vyhledávač. V roce 2016 se hra podle ikonické předlohy dočkala nového vydání, které si od října roku 2017 mohou díky vydavatelství Blackfire užít také čeští hráči.

doom1.jpg

Po otevření krabice se hrou se na vás vyvalí kupa nejrůznějších žetonů, mapových dílů a také až překvapivě velký počet karet. Není toho zrovna málo, ale vzhledem k váze krabice byste toho uvnitř asi čekali víc. A to „víc“ najdete pod insertem (papírová výstelka krabice – pozn.), kde se skrývá pořádný balíček plný figurek démonů. Garantujeme vám, že jakmile jej rozbalte, neodoláte a začnete se kochat perfektní provedením každého z nich. Najdete tu impy, posedlé mariňáky, pekelné barony a také impozantního kyberdémona – kluka z plakátu, který propůjčil svou tvář krabici se hrou. V houfu figurek samozřejmě nesmí chybět ani čtyři UAC mariňáci, jistě potěší, že každý vypadá jinak a nejsou tak bandou no-name klonů.

 

Najdete tu impy, posedlé mariňáky, pekelné barony a také impozantního kyberdémona – kluka z plakátu, který propůjčil svou tvář krabici se hrou

 

Vedle herních komponent naleznete v krabici se hrou také tři brožurky – pravidla pro cvičnou misi, výklad pravidel a hlavně operační manuál, což je v podstatě scénář kampaně. Autoři hry pro vás připravili dvě operace – Černý biskup a Exodus – jež se skládají z šesti misí. V manuálu se pak nachází pokyny, jak každou z misí připravit, od poskládání mapy, přes výběr doporučených karet až po doprovodné flavour texty. Nikdo vás samozřejmě nenutí k tomu, abyste mise hráli popořadě, ale určitě to prospěje atmosférickému zážitku z hraní. Mapa mise, úkol a podmínky vítězství obou stran jsou vždycky stejné, některé věci se ale mohou měnit. Taktika obou stran je pak na samotných hráčích, takže znovuhratelnost je na poměrně solidní úrovni. Navíc si pravděpodobně budete chtít misi vyzkoušet z pohledu obou stran.

IMG_20180702_163347.jpgIMG_20180702_163312.jpgIMG_20180702_163654.jpg

Jakmile poskládáte mapové díly – mise se odehrávají jak v temných uličkách základny, tak i na povrchu rudé planety – , čeká vás výběr zbraní, který není radno podcenit. Každý mariňák dostane do základu čtyři karty vybavení v podobě pistolí a zbroje. Dále máte na výběr ze šesti zbraní, přičemž každá zbraň má vlastní set tří karet, na nichž jsou popsány její účinky, tedy dostřel a rychlost (ano, díky zbraním se můžete pohybovat).

Na rozích karet se navíc nachází také symboly štítů, které hrají roli v případě, že na vás někdo útočí. Sami si tak můžete vybrat, jestli se rozhodnete svého mariňáka pořádně vyzbrojit, aby kosil démony po desítkách, nebo se smíříte s nižší účinností útoku a raději si zajistíte lepší obranu. Podobné sady karet má k dispozici i Narušitel, ovšem v jeho případě se nejedná o zbraně jako takové, ale spíše speciální schopnosti.

IMG_20180702_170008.jpgIMG_20180702_165907.jpgIMG_20180702_170528.jpg

A jak vlastně takový souboj vypadá? Zvolíte si nepřítele, na něhož chcete zaútočit, ověříte si, že se nachází ve vašem dostřelu a hodíte určeným počtem a typem kostek. V případě mariňáka použijete některou zbraň z karet z ruky, v případě démona máte sílu jeho útoku napsanou na jeho kartě. Obránce na váš útok zareaguje tažením vrchní karty ze svého balíčku karet a vašemu útoku se může buď vyhnout úplně, částečně ho zmírnit a pokud bude mít opravdu smůlu, tak s ním neudělá vůbec nic. Ve hře existují karty, jež mohou útok nebo obranu zesílit, nicméně hlavní roli zde hraje náhoda, a to řadě hráčů nemusí sedět. Když se totiž pracně prostřílíte k legendární BFG 9000, nejsilnější zbrani ve hře, a ve finále vám na kostkách padnou tři zranění, jež obránce vykryje, dokáže to pěkně naštvat…

Na herní mapě se kromě démonických portálů, teleportů nebo žetonů s úkolem nachází také lékarničky a speciální zbraně, jež si mohou mariňáci přidat do své výbavy. Vedle již zmíněné BFG 9000 je to například motorová pila nebo raketomet a nutno dodat, že tyto hračky mají mnohem silnější útok než zbraně z vaší základní výbavy. Démoni si žádné předměty brát nemohou, absenci zbraní však v jejich případě plně kompenzuje jejich počet, a hlavně pak fakt, že jakmile Narušitel během svého tahu aktivuje daný druh démona, táhne se VŠEMI svými figurkami.

IMG_20180702_163857.jpgIMG_20180702_163813.jpgIMG_20180702_163556.jpg

DOOM patří do žánru jeden proti všem, to znamená, že jeden z hráčů bude coby Narušitel ovládat démony a trhat s nimi hlavy mariňákům, zatímco ti ostatní se stanou UAC mariňáky a pokusí se nastalé peklo přežít. Možná vás teď trochu zarazí nepoměr sil – mariňáci jsou jen čtyři a démonů jsou skoro čtyři desítky. Co se démonů týče, do hry jich zasáhne jen omezené množství v závislosti na tom, kolik se jich podaří narušiteli vyvolat a ačkoli uznáváme, že občas se jich na mapě sejde tolik, že vám ucpou chodby, na hromádce vám jich vždycky několik zbyde. Na druhé straně mariňáků se do akce může vydat tolik, kolik budete chtít. Pokud máte rádi výzvy, můžete se do akce klidně vydat s jedním jediným mariňákem (v případě menšího počtu mariňáků získáte různá zvýhodnění).

IMG_20180702_170925.jpgIMG_20180702_165033.jpgIMG_20180702_164641.jpg

Démoni i mariňáci se mohou pohybovat i střílet o počet polí daných kartami – v případě mariňáků jsou to karty zbraní (vidíte, jak je důležité nepodcenit počáteční deck-building?), démoni mají tyto schopnosti uvedeny na své kartě. Oproti jiným hrám je DOOM specifický tím, že postavy se mohou hýbat nejen svisle a vodorovně, ale také diagonálně, ba co víc, všechny tyto pohyby můžete kombinovat. A to jak při pohybu, tak hlavně při střelbě. Pozor si ovšem musíte dávat na stěny, obtížný nebo nepřekonatelný terén a další políčka, jež mohou pohybu či střelbě zamezovat. Zpočátku vám možná tato volnost pohybu bude dělat problémy, zejména

 

Roli Narušitele s jeho obrovskými možnostmi si budete užívat se škodolibý potěšením.

 

Herní kolo se skládá z přípravné fáze, během níž si hráči vezmou do ruky karty, s nimiž posléze mohou při svých tazích operovat a aktivní fáze, během níž se hráči střídají ve svých tazích. K aktivaci hráčů dochází tak, že je jejich karta tažena z balíčku iniciativy, v němž se nachází karty všech zapojených mariňáků a také karty Narušitele v počtu jedné za každý druh démona vyskytujícího se na mapě. Vzhledem k tomu, že vyjma specifických schopností několika karet výcviku, nikdy nevíte, kdo se kdy dostane na tah, zažijete spoustu perných chvilek a náhodně tažené karty vám mohou nepěkně překazit plány.

IMG_20180702_170721.jpgIMG_20180702_165609.jpgIMG_20180702_163507.jpg

Deskoherní DOOM je pravověrná akční řežba přesně v duchu PC předlohy. Jestliže se ovšem u stolu sejdete s přemýšlivými spoluhráči, mohou se mise proměnit v partie šachu, během kterých každý hráč pečlivě plánuje každý svůj pohyb. A co si budeme povídat, to příliš velká zábava není a hra ztratí své kouzlo… Herní doba uvedená na krabici udává, že na jednu partii byste si měli vyhradit 180 minut. Tato doba se pochopitelně může měnit v závislosti na počtu hráčů a zvolené misi se dvěma hodinami ale počítejte (plus samotné nachystání hry, které vám nějaký čas také zabere).

Jednou ze silných stránek DOOMa je jeho zpracování. O figurkách jsme se již zmiňovali, nicméně ty nejsou jediným, co si zaslouží pochvalu. Také ilustrace na kartách jsou na velmi vysoké úrovni. Když na stole rozložíte mapu mise, vedle ní si připravíte všechny žetonky, figurky a karty, bude to na vás působit majestátním dojmem… minimálně do chvíle, než si uvědomíte, že to všechno zase budete muset uklidit.

DOOM je hra, která nabízí neotřelé mechanismy, výborné vizuální zpracování a velmi hutnou atmosféru. V kůži mariňáků se budete bát každé další narušitelské karty iniciativy, zatímco roli Narušitele s jeho obrovskými možnostmi si budete užívat se škodolibý potěšením. Určitě to není záležitost pro každého, problémy by s DOOMem mohli mít hlavně ti, kterým vadí, že hra je v podstatě celá založena na náhodě, nebo hráči, kteří každý svůj tah pečlivě přemýšlí. DOOM totiž není partie šachu, a tak si ho pořádně vychutnáte jen tehdy, když se pustíte do akce hlava nehlava.

Diskuze (6) Další článek: Skyrim: Very Special Edition si už zahrajete i na záchodě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,