Doom Legacy – Doom na druhou?

Doom, nesmrtelný Doom, kdo by to byl před osmi lety tušil, že právě tato hra se stane jednou z nejhranějších a nejuctívanějších her všech dob a mnozí další půjdou v jejích šlépějích. Tak právě takový je Doom. Doom Legacy je novodobé zpracování této hry – s lepší grafikou, minimálními HW nároky a velkou modifikovatelností.
Doom, nesmrtelný Doom, kdo by to byl před osmi lety tušil, že právě tato hra se stane jednou z nejhranějších a nejuctívanějších her všech dob a mnozí další půjdou v jejích šlépějích. Tak právě takový je Doom. Doom Legacy je novodobé zpracování této hry – s lepší grafikou, minimálními HW nároky a velkou modifikovatelností.

Pokud bych si snad (nedej bože) dovolil dnes někomu položit otázku, jestli někdy slyšel o hře DOOM, patrně by mě měl za blázna. Nebudeme tedy rozebírat tisíckrát rozebrané věčné pravdy na téma „nejbrutálnější hra své doby“, „legendární akce“ nebo „jistě každý zná hru Doom, která…bla, bla, bla…“, zkrátka, kecy maximální sloužící pouze jako vycpávka na začátek recenze, když redaktor neví jak začít (tak, teď jsem se rafinovaně zbavil úvodu tím, že jsem zkritizoval psaní úvodů, to byl tedy opravdu vychytralý plán, jak by řekl Boldrick).

Doom LegacyDoom Legacy

Doom LegacyDoom Legacy

Někteří z hráčů kteří kdysi dávno hráli starého dobrého VeGového Dooma v rozlišení 320x200 pod DOSem se možná o nějaký ten čas později stali majiteli remaku s názvem „Final Doom“ který osahoval jak dva datadisky, tak (a to především) dovoloval hraní Dooma pod Windowsy. K jeho velkým plusům patřila vedle grafiky 640x480 celkem snadná konfigurovatelnost síťované hry. Vězte že to nebyla štace poslední, protože DNES si můžete z adresy http://legacy.newdoom.com/index.html stáhnout soubor velikosti asi 1,5 MB který udělá následující (radši se něčeho pevně přidržte)

  • pod jediným EXE souborem máte všechny verze Dooma co kdy vyšly, tedy Doom, Ultimate Doom, Doom II, datadisky z FD Plutonia a Evilution
  • program dokáže spustit i hru Heretic, která vznikla o něco později než Doom a která je v podstatě tímtéž ve fantasy kabátě
  • ke všem těmto hrám můžete přidávat všechny externí WAD soubory s novými zbraněmi co kde kdy vyšly, např. si vzpomínám na vcelku dobré zpracování prostředí z filmu Vetřelec v souboru ALIENS.WAD pod enginem Ultimate Doom
  • následuje trumfové eso, vestavěná 3D podpora udělá z legendy superlegendu ke které opět nostalgicky zasednete a budete ji smažit do padnutí jako za starých časů a pokud máte nedejbože při ruce nějakou tu síť, tak všichni svatí s vámi… Rozběhnout si Dooma II v jemňoučkém rozlišení 1024x768 s trilineárním filtrováním, odlesky, mlhou, koronami a já nevím čím ještě, to je pošušňáníčko nevídané a i já, zapřisáhlý tahový stratég, RPGčkař a adventurista jsem po Dlegacy lačně hrábl a jeho věčná konzervace na mém harddisku je jistá
  • perfektně udělané možnosti co se týče Deathmatche, přehledná a rychlá konfigurace snad úplně všeho co si dovedete představit je tu otázkou několika málo minut a hra přes server či lokální síť může začít
Oprašte ještě dnes stará CéDéčka s výše zmíněnými, nahrajte WAD soubory do jednoho adresáře a po nezbytné konfiguraci základních věcí zkuste, že je opravdu o co stát.

Doom LegacyDoom Legacy

Doom LegacyDoom Legacy

Možná by se mohlo zdát, že k rozběhnutí potřebujete 3D kartu, zdání však klame, jestliže se spokojíte (resp. váš sčot v kanclu to neutáhne…) se softwarovým renderováním v horší kvalitě, je tu možnost zůstat u klasiky v nižším rozlišení. Jinak, je tu klasické OpenGL a Glide. Pokud máte aspoň tu nejstarší 3D kartu, která má aspoň základní 3D funkce (bohatě stačí i takové Voodoo1), skvěle si zahrajete i v rozlišení 640x480 se všemi výše zmíněnými možnostmi a vychytávkami.

Pokud si myslíte, že to je všechno, tak pozor, zatímco budete zapíjet uklidňující prášky, povíme si něco dalšího o ostatních vylepšeních:

  • znáte konzoli z Quake kterou jste otvírali klávesou „tilda“ vlevo nahoře? Tak ta je zde taky, podobně funkční, řekl bych, že v rozsahu konfigurovatelnosti a vůbec možností se Quakovi úplně v pohodě vyrovná.
  • autoři přidali naprosto dokonalé ovládání, KONEČNĚ je možné se svobodně rozhlížet (á la Terminator Future Shock) a především… SKÁKAT!
Myslím že není potřeba být obšírnější a okecávat dokonalé, zahrajte a uvidíte, mimochodem, úplně jsem zapomněl, že program je samozřejmě zadarmo a pořád se na něm pracuje. Na světě je občas krásně, co myslíte?
Diskuze (15) Další článek: Gem Master – další zdařilý klon Tetrisu

Témata článku: , , , , , , , , , ,