DOOM VFR: na skok do virtuálního pekla (recenze)

DOOM je tu s námi už pěknou řádku let, ještě nikdy jsme jej ale nezažili tak zblízka. Stojí to za to?

DOOM je bezesporu kultovní sérií, kterou rádi uvidíme takřka na jakékoliv platformě. Po úspěšném návratu v minulém roce jsme si mysleli, že máme zatím od pekla pokoj, ale omyl! Bethesda dorazila s další dávkou a dokonce zcela novým projektem. Na rozdíl od Skyrimu totiž není DOOM VFR jen kopií původní hry, ale zcela novým titulem, postaveným od základů pro brýle virtuální reality. A je to zábava, jen se s tím budete muset trochu poprat. 

Do pekla a zpět

Hned zkraje musím přiznat, že je DOOM VFR pravděpodobně nejlépe vypadající hrou pro virtuální realitu, kterou jsem měl možnost hrát. Hutná atmosféra, hra světel a stínů, parádní monstra a brutální řež, kterou máme v sérii tak rádi. Nechybí tu nic a z tohoto hlediska hře nelze nic vytknout. Je to sice zábava jen na pár hodin, ale rozhodně si je užijete. 

Doom VFR.jpgdoom-scary.jpgdoom-vfr.jpgDoom-VFR-New-1.png
Pokud se chcete do hry opravdu ponořit, využijte ovladač PS AIM.

Příběhově hra příjemně zapadá do univerza a tentokrát se nevžijete do obrněných botasek Doomguye, nýbrž jednoho z pracovníků společnosti UAC, která na Marsu kutí pikle. Velmi rychle však přijdete o kejhák a vaše vědomí bude přeneseno do speciální útoční jednotky s umělou inteligencí. A teprve zde začínají ta pravá jatka. 

 

Hutná atmosféra, hra světel a stínů, parádní monstra a brutální řež, kterou máme v sérii tak rádi. To vše DOOM VFR má.

 

Příběh rozhodně žádné rekordy trhat nebude a slouží spíše záminkou pro zběsilé střílení na všechny strany. Budete bojovat proti celé řadě monster a podíváte se i do pekla samotného. Takže klasika. 

Pekelné ovládání

Hratelnost je tedy akční a frenetická, k dispozici máte celou řadu zbraní a granáty, co víc si přát? Inu, co takhle lepší ovládání? DOOM VFR můžete hrát minimálně na konzoli PS4 rovnou třemi různými způsoby a ani jeden není dotažen do konce. Osobně jsem odehrál většinu na klasickém ovladači Dualshock 4, při kterém jsou ruce se zbraní fixované na pohyb brýlí a směru vašeho pohledu, což je sice velmi pohodlné pro přesné míření, ale ruce pak vypadají neuvěřitelně vtipně a kostrbatě, což trochu kazí výsledný zážitek. Hratelnost navíc kombinuje klasický pohyb páčkou a teleportaci, na kterou se přece jen hodí více nezávislý pohyb rukou.

Doom-VFR-New-4.pngdoom-vfr-screen-05-ps4-eu-19oct17.jpgk2-_467a4c43-8ceb-4179-ac12-9b6d37a161c4.v1.jpgmaxresdefault.jpg
Pokud vám jde hlavně o krvavou akci, DOOM VFR vás nezklame.

Použít můžete také ovladače PS Move, díky čemuž dostanete onen kýžený nezávislý pohyb obou rukou a jejich míření. Zde však chybí analogové páčky pro pohyb a hráč tak zůstává přikován v zásadě jen k teleportaci, která je v akčním chumlu opravdu nepřehledná. V kombinaci s klasickým pohybem naopak velmi nápomocná. Čas se vám na několik vteřin zpomalí a vy si s přehledem určíte, koho budete popravovat jako dalšího. 

Jako poslední možnost je tu nejnovější AIM ovladač, který přímo simuluje zbraň ve vašich rukou a nechybí mu ani analogy, takže máte vychytaný pohyb a střelbu. Toto ovládací schéma působí zdaleka nejpřirozeněji a nejzajímavěji, některá tlačítka jsou však téměř mimo váš dosah a především je na ovladač namapována pouze vaše zbraň. Granát tak nějak poskakuje kolem a ovládáte jej už pohybem brýlí, což působí trochu nezvykle a divně. Na druhou stranu ve chvílích, kdy vše funguje, jak má jde pravděpodobně o nejlepší způsob, jak se opravdu ponořit do herního světa. Výběr je tedy na vás a vaší nervové soustavě. 

 

Ve chvílích, kdy u PS AIM vše funguje, jak má jde pravděpodobně o nejlepší způsob, jak se opravdu ponořit do herního světa.

 

Pár slov na závěr? DOOM VFR je velmi příjemným akčním titulem pro milovníky virtuální reality, který nabízí pěkné grafické zpracování, zběsilou krvavou akci a klišovitý příběh na pár hodin. Na průzkumu prostředí moc času nezbude, i když tu rozhodně můžete najít některé schované vtípky a odkazy na dřívější díly včetně populárních figurek. Největším nedostatkem je tak ovládání samotné, se kterým se budete muset poprat takřka v každém případě. Stále však šlo o solidní zábavu na pár hodin, kterou můžeme doporučit. 

Hodnocení: 3.5 / 5

Klady:

  • Povedená VR akce
  • Skvělé grafické zpracování
  • Klasický DOOM, jak jej máme rádi

Zápory:

  • Kostrbaté ovládání
  • Délka kampaně

 

Diskuze (1) Další článek: GTA Online se dnes dočkalo dalšího updatu zdarma, nechybí nová loupež

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,