Dostupnost PS5 se letos nezlepší. Konzole bude těžko k sehnání i příští rok

Stále čekáte na nový PlayStation? Dostupnost se blízké době určitě nezlepší

Finanční ředitel Sony Hiroki Totoki varuje, že japonská společnost zřejmě neuspokojí všechny zájemce o novou konzoli ještě ani v roce 2022. „Nemyslím si, že poptávka bude letos klesat. I kdybychom na příští rok vyrobili mnohem více PlayStationů 5, nabídka nebude dostatečná,“ říká Totoki.

Sony během prvních dvou čtvrtletí prodalo 7,8 milionu kusů PS5. Více ani nebylo možné, protože co se vyrobí, se ve skladech ani neohřeje. Obchody stále jen přijímají předobjednávky, avšak vyřizují je s mnohaměsíčním zpožděním. Zatím se nedočkali ani všichni ti, kteří si konzoli objednali minulý rok. Některé e-shopy v Česku se nebály rovnou nasadit dvojnásobnou cenu oproti doporučené (13 490 Kč u verze s Blu-ray mechanikou).

Svět se ocitl v nevídané čipové krizi, kvůli které stojí i výroba – nebo spíš kompletace – počítačů a jiné elektroniky, problémy mají i automobilky. Výrobu čipů hatí i počasí a covid.

V minulých dnech se mimochodem objevila zpráva, podle níž už Sony jedná o nasazení 6nm čipů (místo stávajících 7nm), které by mohly být menší, mít nižší spotřebu či naopak vyšší výkon. Ani ty rozhodně nejsou za rohem, protože výrobní linky TSMC zatím nejsou na masovou produkci připravené. A než budou, v Sony už nejspíš budou finišovat PS5 Slim, menší verzi konzole, která zužitkuje lepší provozní vlastnosti čipu.

Diskuze (8) Další článek: Epic nabízel Sony až 200 milionů dolarů za exkluzivity platformy Playstation

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,