Doupě hledá superredaktora

Myslíte si, že umíte psát? Nemáte zatím takové zkušenosti, abyste mohli zkusit štěstí na některém profesionálním serveru, nebo se vám zkrátka jen nedaří? Chcete si vyzkoušet, jaká je vlastně práce herního redaktora? Máte k tomu příležitost, protože Doupě se rozhodlo dát prostor všem skrytým i hledajícím talentům a představuje zbrusu novou rubriku...

Bylo již několikrát zmíněno, že nám stále přichází mnoho e-mailů  s dotazy na téma "Jak se stát redaktorem Doupěte", obvykle doplněných i o životopisy a ukázky prací. Není jistě také žádným tajemstvím, že redakce není nafukovací a nelze vyhovět všem, přestože některé výtvory by svým autorům jistě udělaly čest a dopomohly k odstartování třebas i hvězdné kariéry profesionálního redaktora.

Nejen na základě těchto zjištění jsme nakonec po delším a namáhavém přemýšlení usoudili, že naše (jinak jistě skvělé) stránky nečtou snad jen pouze lidé, kteří se chtějí dozvědět něco nového ze světa počítačových her, ale i tací, kteří by rádi v té samé oblasti zkusili vyniknout právě i jako autoři. A právě všem takovým jedincům jsme se tedy rozhodli dát alespoň částečnou příležitost něco dokázat a přicházíme za tímto účelem s myšlenkou nové rubriky čtenářských článků. Jelikož však pouhé otištění na Doupěti by alespoň ze začátku pro každého nemuselo být zrovna tou pravou motivací k co nejlepšímu výkonu a jelikož jsme tu vesměs vesměs hravé a soutěživé typy, rozhodli jsme se pro dobré odstartování této novinky vše ještě navíc okořenit větším množstvím napětí.

A tak po vzoru jistého aktuálního pořadu TV Nova, nyní i my hledáme nového českého superredaktora. Šanci uspět má každý a ten nejlepší se nakonec možná skutečně stane našim plnohodnotným přispěvovatelem - nebo si jeho tvorby do té doby třeba povšimne ještě i někdo jiný a  počátek již zmiňované slibné kariéry tak na sebe nenechá dlouho čekat. Možností je hodně a jak to celé nakonec dopadne, už bude čistě na každém z vás. I pokud se totiž sami nepřipojíte svou tvůrčí činností, budete mít alespoň příležitost se převtělit do kůže odborné poroty a právě svými hlasy určit, kdo se stane tím opravdu nejlepším. A teď už konečně nezbývá než napsat, jak celá tato soutěž bude vlastně probíhat.

Na úplný začátek jsme se co do zadání témat rozhodli držet pouze slohového útvaru který je v naší praxi nejběžnější, tedy recenze. Titul si můžete vybrat jakýkoliv - ideálně by ovšem mělo jít o záležitost aktuální, tj. z poslední doby. Pokud zvolíte recenzi na Doupěti již dříve publikovanou, není problém, ale v takovém případě by se vaše tvorba pochopitelně alespoň v náznacích mohla odlišovat od původního textu a to minimálně tak, aby bylo na první pohled patrné, že se nejedná o kopii (což ostatně platí i u článků ze serverů konkurenčních). Výsledné hodnocení samozřejmě může i nemusí souhlasit se závěrem redakce. Minimální rozsah stanovuji na 5000 znaku bez mezer, maximální ponechám na úsudku každého z vás (pamatujte ale, že kvantita vždy nemusí současně znamenat i kvalitu a pokud bude čtenář usínat už u druhého odstavce z několikastránkového veledíla, pravděpodobně vypne počítač a odebere se spát, čímž bohužel přijde o hlavní podstatu vašich pracně vykonstruovaných myšlenek, nehledě na případné noční můry).

Budete-li chtít zaslat i screenshoty, přiložte maximálně dvanáct obrázků ve formátu JPEG v rozlišení 800 x 600 nebo 1024 * 768, zkoprimovaných programem ACDSee (eventuálně Adobe Photoshopem, ukládáno v nižší kvalitě) na velikost nejlépe do 150kb/kus. Mnohamegové přílohy budou z e-mailu nemilosrdně mazány a jejich odesílatelé posléze pro výstrahu všem ostatním veřejně pranýřováni na k tomuto určeném prostranství před redakcí. Nezapomeňte ani na popisky obrázků.

  

Do redakce Doupěte by se ráda dostala spousta lidí. Jak to ale udělat a vyhnout se podobným přijímacím pohovorům?

Všechny došlé články budou odborně posouzeny a každý měsíc vybereme v sestupném pořadí tři nejlepší autory, kteří se mohou těšit nejen na uveřejnění v rámci této rubriky (která bude jak doufám pokračovat i po ukončení všech klání), ale i věcnou odměnu (podle toho, co zrovna vyhrabeme z koutů redakce - DVD Doupě, trička nebo dokonce hry:-)). Pouze vždy jeden z nich ale postoupí do závěrečné pětice nejlepších - o tom, který z nich to bude, rozhodnou již právě čtenáři a to hlasováním, jehož závěry se logicky mohou lišit od názorů našich a vavřínů vítězství se tak snadno může dočkat i člověk, kterého jsme původně dali na místo třetí (tj. naše hodnocení a doporučení nechť není pro nikoho nijak závazné). Přesný způsob a forma hlasování bude upřesněna u první série, délka jeho trvání jest 25 dní ode dne vydání článku. Co se první části kritiky týká, vydírání a jiné neslušné praktiky se přísně zakazují pod trestem okamžitého vyloučení ze soutěže, oproti tomu eventuální úplatky lze nabízet individuálně na mé e-mailové adrese. J

Z celkového období konání soutěže budíž vyjmuty oba hlavní letní měsíce a to červenec a srpen, kdy je z důvodů dovolených a prázdnin aktivita na internetu o něco menší a přispěvovatelé v tomto období by tak mohli být znevýhodněni oproti ostatním. Do finále se dostane těch pět autorů, kteří od vás získají nejvíce hlasů a v rámci stanovení jediného vítěze mohou předbežně počítat se samými "příjemnými" věcmi, jako je například psaní na zadané téma, pozvání do naší Brněnské redakce atd. Přispěvovatelé jsou povinni psát pod svými reálnými identitami a každý z nich se smí zúčastnit pouze jednoho kola, pokud se v tomto současně dostal mezi Top 3!!! Budeme-li upozorněni, nebo sami zjistíme (například na základu podobnosti textu), že si snad někdo v rámci zvýšení šancí pořídil dvě občanská jména, e-maily, adresy trvalého bydliště etc. a toto se následně prokáže, bude dotyčný neprodleně diskvalifikován a odsouzen k vykonávání funkce cvičného terče v Doom 2 levelu Entryway a to až do doby prvního fragu.

  

Další série fotografií z naší práce. S trochou štěstí a talentu můžete být časem na některé z nich právě i vy!

Uzávěrka prvního kola je 2.5.2004, své práce můžete zasílat do 23:59 hodin na e-mailovou adresu doupe@cpress.cz. Veškeré e-maily obdržené po této hodině již budou posuzovány pro kolo následující. Doufám, že vás tato nová rubrika potěší a rozhodnete se své vlohy ke tvůrčí činnosti minimálně vyzkoušet. Přeji Vám hodně štěstí i inspirace při psaní a budu se těšit na všechny příspěvky.

Diskuze (5) Další článek: Stahujte první trailer z očekávaného RPG The Bards Tale!

Témata článku: , , , , ,