Doupě má nového šéfredaktora

Co všechno se změnilo s naším vstupem do EU? Kromě jiného také vedoucí osoba v čele herního magazínu Doupě. Jak Martin Zavřel ohlásil již v prosincovém rozhovoru, odešel si užít zasloužený odpočinek a předal svou funkci dlouhodobému redaktorovi Doupěte, Kamilu Gricovi. Kam Martin odešel a proč, kdo je Kamil a co čeká Doupě nebo jeho konzolovou sekci v budoucnu, to se dočtete právě zde.

Bylo to jako rozejít se s milovanou dívkou.

Vymazat v redakčním počítači všechny své pracovní adresáře, shrnout ze stolu a poliček všechny věci do igelitových tašek, odevzdat služební mobil, klíče od redakce, rozloučit se se všemi kolegy a konečně: poslední pohled na místo, kde jsem poslední rok trávil tolik dní i nocí... a pak zvednutí se ze židle, otočení se k bývalému pracovnímu stolu zády a vypochodování z redakce, jako by každá noha vážila tunu. Ať si o mojí práci na Doupěti myslíte cokoliv, v dobrém i špatném slova smyslu jsem ji dělal srdcem, s maximálním nasazením a velice rád. Proč tedy odcházím?

Možná to vypadá jako normální pracoviště, ale pro mne to byl domov:-)

Ten hlavní důvod jsem zmínil již prosincovém rozhovoru „se čtenáři NAOSTRO“. Mé nároky na Doupě a jeho úspěšnost či růst byly obrovské, skoro až nesmyslně romantické. Protože jsem ve svou vizi věřil, pracoval jsem na ní bez výjimek s plným nasazením (JD nebo Vreco by vám o takovém nasazení mohli také hodně povyprávět:-)). Jenže za všechno se platí a pokud jsem něco dokázal (měsíční návštěvnost Doupěte vzrostla ze 72.000 v dubnu 2003 na 111.000 v březnu 2004, byl založen vlastní internetových obchod Doupěte s některými nejlepšími cenami v zemi, pravidelně měsíčně začalo vycházet Doupě DVD a podle řady reakcí se obsah Doupěte v posledním roce vyprofiloval dobrým směrem... ), cenou za to byly noci beze spánku, rychlé a naprosté smazání rozdílů mezi pracovními dny a víkendy, postupné odsunutí přátel, rodiny i zdraví daleko do pozadí - a místo toho neustálá, zatvrzelá práce – jeden „projekt dokument“ za druhým, nepřetržitá pečlivá komunikace s redakcí, partnery i čtenáři, management všeho možného i nemožného na maximálně podrobné úrovni... už asi víte, kam mířím.

 

Články, mapující rok Doupěte pod vedením Martina Zavřela

Článek o předání postu šéfredaktora Doupěte v dubnu 2003
(Odchází Jan Kuneš, přichází Martin Zavřel)

Rozhovor s novopečeným šéfredaktorem Martinem Zavřelem, květen 2003

Realizace změn Doupěte pod Martinovým vedením, září 2003

Vydání prvního zkušebního DVD Doupě v rámci Invexu, říjen 2003

Otevření internetového obchodu Doupě na Vltavě, prosinec 2003

Rozhovor s Martinem Zavřelem, připravujícím se na odchod - prosinec 2003

Pravidelný měsíčník Doupě DVD se dostává do celé ČR, duben 2004

 

Bylo to malé peklo a po roce mi docházejí síly i elán, jakkoliv mi práce šéfredaktora přirostla (především díky báječným lidem mezi kolegy, obchodními partnery i čtenáři:-)) k srdci. Měl jsem tedy dvě možnosti: dělat to dál a hůř nebo se tím nechat úplně dorazit. Myslím, že moje volba jasně upřednostnila budoucnost Doupěte a protože nejsem mučedník ani hlupák, věřím, že ani moji budoucnost nepotká zlý osud. Internetové herní magazíny stárnou, vyvíjejí se a mění pružněji, rychleji, než tištěné časopisy, protože vychází denně místo měsíčně, takže i jejich životní cykly fungují zrychleně.

Japonské hry poznamenaly i můj styl oblékání

Doupě bylo tedy předáno novému šéfredaktorovi, který je na jednu stranu vhodně mladý a tudíž nadšený i plný elánu do urputné práce, na druhou stranu v redakci spolehlivě a kvalitně pracuje již několik let a od května 2003 je na převzetí funkce pečlivě připravován (někteří z vás s ním mohli komunikovat jako s mým zástupcem:-)). Redakce Doupěte má za sebou řadu let, která prověřila kvality těch nejstálejších z nás, nicméně v posledním roce se myslím podařilo utužit tým, v němž skutečně není slabý článek – toto je pocta a poděkování báječným kolegům, se kterým byla ohromná zábava a příjemná spolupráce. Bylo velmi těžké z jejich středu vybrat jednoho favorita, ale věřím, že se vy sami, vážení čtenáři, rychle přesvědčíte o správnosti mé volby.

Je na čase si za tvrdě zasloužený plat udělat dva roky prázdnin v tropech... nebo ne?

Pokud jde o mne, v uplynulém roce jsem dostal několik lákavých pracovních nabídek a tak jsem nemusel dlouho přemýšlet, co budu „po Doupěti“ dělat. Vybral jsem si tu nejnáročnější, ale – jak věřím – také nejbližší mým „hráčským snům“. Pracuji tedy nyní jako herní vývojář a pevně věřím, že mé dlouholeté zkušenosti multiplatformového herního novináře, který toho musel odehrát o něco víc, než většina ostatních nadšených hráčů, mi pomohou při spoluúčasti na tvorbě těch nejlepších her. Přesto se ale nedokážu s Doupětem docela rozloučit a můžete vsadit boty na to, že v konzolové sekci, kterou jsem za těch pět let od jejího založení neopustil, budete nadále nacházet mé články – tedy alespoň než vyjde Xenosága 2 a já u ní vypustím duši (nebo než na ni napíšu takovou recenzi, že mi „vypustí duši“ některý z čtenářů:-)).

Computer Press a Doupě neopouštím nadobro, sledujte konzolovou sekci:-)

Nuže, i když je tento článek na první pohled určen lidem, kteří mají k Doupěti svůj vztah a zajímá je jeho pozadí i osudy jeho tvůrců, nebudu už svůj dopis na rozloučenou dále natahovat. Ještě jednou děkuji všem, kdo mi poslední rok tolik pomáhali nebo Doupě podpořili, děkuji čtenářům, kteří s námi mají občas nezbytnou trpělivost a vrací se na naše stránky a děkuji také svým, nyní již bývalým, nadřízeným, kteří mne hodně naučili a v krizových okamžicích mne podpořili nebo zvládli neshody s profesionálním nadhledem a přístupem. Zvláštní poděkování bych pak ještě jednou rád věnoval báječnému redakčnímu týmu, jako skála spolehlivým a ošlehaným veteránům i nadšeným nováčkům a samozřejmě: především Kamilovi, který mne (nejen v průběhu ukončovaní práce na Doupěti) podporoval jako nikdo jiný, často zahazujíce svůj soukromý život stejně jako já.

Upozornění pro žadatele o práci nebo hosting

Rád bych využil tento prostor pro krátké, ale závažné sdělení všem, kdo v poslední době žádali na Doupěti o práci externisty nebo hosting svých herních stránek. Ačkoliv jsem se snažil předat Kamilovi vše potřebné, podobných žádostí je několik týdně a proto jejich vyřizování zabere hodně času, během kterého může dojít i k opomenutí některého emailu a podobně. Proto, jestliže se vám Kamil v dohledné době nebude ozývat, mějte pochopení a trpělivost a ozvěte se znovu vy sami. Přeci jen jde o hodně, ať už je to dobře placená práce herního novináře se spoustou výhod nebo téměř neomezený hosting na renomovaném serveru se slušnou návštěvností a propagací, takže podle toho k tomu trpělivě a slušně přistupujte. Díky moc za pochopení a zájem!

Martin Zavřel

Splnil se mi dětský sen

Martin toho o roku své práce napsal hodně a přesto až přespříliš málo. Těžko však slovem i textem popsat to, co dokázal, co kvůli Doupěti obětoval a jak moc mu v mnoha ohledech pomohl. Stvořil fungující autorský tým plný lidí, kteří si k Doupěti vytvořili více než osobní vztah, jeho myšlenka stála za zhmotněním mnoha projektů, o nichž se žádný herní webový magazín doposud nepokusil. I vy tak můžete v současnosti dřímat v rukou některé z vydání Doupě DVD či žasnout (ať již v pozitivním či negativním smyslu) nad našimi úžasně-šílenými scénkami Doupě Videa. A to samozřejmě není ani zdaleka vše. Konec konců, kdybych měl zmínit všechny úspěchy, které náleží z největší části právě Martinovi, popsal bych hned několik stran. Ať se tedy z vašeho pohledu proměnilo Doupě za rok jeho vlády jakkoliv, patří Martinovi dík nás, autorského týmu - a snad nebudu příliš odvážný, dovolím-li si tvrdit, že plody jeho práce potěšily i vás čtenáře.

Moje maličkost v teple domova

Sám si vzpomínám na okamžik, kdy Martin přirovnal Doupě ke svému vlastnímu dítěti. Trefné, nemyslíte? I mě za ty roky usilovné práce přirostlo naše "Doupátko" k srdci jako máloco předtím i potom a snad právě proto jsem se jej snažil v mnoha ohledech zdokonalovat, jak mi jen moje současná pozice dovolila. Z malého dítěte však vyrostl konkurenceschopný silák, který je s vámi již téměř pět let - první krůčky herním světem jsou již dávno za námi, vystřídaly je světlé zítřky zastoupené veleúspěšným obdobím posledního roku, kdy o sobě Doupě konečně dalo řádně vědět. Z pohledu herních webů nevídané Doupě DVD či vlastní obchod Doupě na Vltavě, to vše je ovoce Martinových snah z minulého roku a také dítko lidí, kteří se o tyto projekty s naprostou profesionalitou starají (Honza Horčík coby tvůrce Doupě DVD a Honza Morkes coby správce obchodu). Zdokonalení jste však mohli vidět po všech stránkách a zásluhy na něm nese celý autorský tým. A mě nesmírně těší (a zároveň to beru jako ohromnou výzvu), že jsem to právě já, koho Martin vybral mezi mnoha velmi schopnými kandidáty na pozici nového šéfredaktora.

Loňský Invex a jedna z nejlepších her mého soukromého žebříčku nejlepších her roku 2003 - komiksová akce XIII

Kdo je tedy ten človíček, který vaše Doupě v budoucnu povede? Přestože většina z vás mé jméno jistě zná, neuškodí malá rekapitulace. Stejně jako desítky jiných situací v lidském životě, i můj příchod na Doupě byl dílem náhody. Psal se rok 2000, když jsem tehdejšího zástupce šéfredaktora, Honzu Kuneše, oslovil kvůli nabídce hostingu. Pod záštitou Doupěte se tak objevil můj server o hře Hitman a mě se splnil dětský sen - svou stránku jsem konečně mohl prezentovat opravdovým hráčům! Neuplynulo mnoho času a já se připojil k autorskému týmu. Doupě v té době hledalo parťáka pro matadora oblasti herních novinek, Honzu Horčíka. Využil jsem své známosti s Honzou Kunešem, napsal první článek a byl přijat. A právě únor 2001 byl odrazovým můstkem mé "kariéry" na Doupěti.

Více než půlroční spolupráce s Honzou Horčíkem byla jedním slovem fantastická a bezchybná. A přiznám se, že na první měsíce své práce na Doupěti i nyní rád vzpomínám. Můj další život na Doupěti nabral rychlý spád. Za více než tři roky své práce jsem stihl napsat několik stovek článků, stvořit některé pravidelné seriály (Byznys hrátky či Nová mega) i publikovat doslova tisíce aktualit. Z autora herních novinek jsem se tak s postupujícím časem přesunul do pozice šéfredaktora aktuálního zpravodajství. Od poloviny loňského roku jsem pak v rámci redakčního týmu fungoval jako Martinův zástupce a měl tak jedinečnou příležitost mnohému se přiučit, nahlédnout do skutečného pozadí každodenní přípravy Doupěte a sám se více než kdy dříve na jeho fungování přímo podílet. Byly to neocenitelné zkušenosti, které hodlám v následujících měsících konečně řádné zužitkovat a Doupě posunout na jeho cestě životem zase o kousek dál.

Launch party české Koreji a UFA aneb jeden z těch příjemnějších "společenských" večerů :-)

Jistě vám vrtá hlavou, co se s příchodem nového šéfredaktora pro Doupě mění. Strach nemusí mít naši čtenáři ani obchodní partneři. Doupě se vydalo cestou, která jej v některých ohledech odlišila od konkurence, která mu však sluší i vyhovuje - a kterou hodláme jít ještě s větší vervou než kdykoliv předtím.

Ještě jednou bych tak rád poděkoval za důvěru i podporu celého redakčního týmu a vám všem slíbil, že vás čeká rok, ve kterém se Doupě posune zase dál – a my všichni (autoři i čtenáři) na něj budeme moci být patřičně pyšní.

Kamil Gric,
kamil.gric@cpress.cz

Diskuze (21) Další článek: Final Fantasy XII - stahujte nový trailer!

Témata článku: , , , ,