Doupě má nového šéfredaktora

Po dvou a půl roce na Doupěti jeho šéfredaktor Martin Boček končí a svoje místo přenechává dlouholetému autorovi Doupěte Davidu Slámovi. Přečtěte si Martinovo rozloučení a zjistěte, kdo je jeho nástupcem a kam se Doupě bude dále ubírat.

"Z počítače mažu operační systém...
...jedničky se tíše mění v nuly."

Kdysi dávno, ještě v roce 2002, mě jeden známý (Martin Zavřel) přesvědčoval, abych začal psát pro Doupě. Pro TO Doupě. Že když budu dobrý, tak mi články vydají – a že za to dostanu zaplaceno. Nesmysl, říkal jsem si. Doupě – a můj článek? A za peníze? Nakonec jsem se rozhodl to zkusit a napsal jsem preview na Mortal Kombat: Deadly Alliance. Když o několik dní později můj první článek skutečně vyšel, nemohl jsem tomu uvěřit. A když jsem uvěřil, začal jsem psát další.

A tak jsem začal pracovat pro Doupě. „Mým“ prvním šéfredaktorem byl ještě Honza Kuneš. Pak nastoupil na jeho místo Martin Zavřel, aby ho o rok později vystřídal Kamil Gric. Já mezitím přešel od konzolí k PC a k aktualitám. Na Doupěti jsem pomáhal jak a s čím jsem mohl a co se namanulo, ale…

Pamatuji si dodnes, jak mi koncem srpna 2005, přesně tři roky od vydání mého prvního článku, přišel od Kamila mail. Vysvětloval mi v něm, že prosadil koncept papírového časopisu Doupě, že se stane jeho šéfredaktorem… A jestli se já nechci místo něj stát šéfredaktorem webového Doupěte. Seděl jsem nad tím textem asi půl hodiny a četl ho stále znovu a znovu, než mi konečně došlo, co se tam píše. Další dva dny jsem se rozmýšlel, jestli nabídku přijmout – ale nakonec jsem kývnul.

A pak mi jednoho pátečního večera v půlce listopadu Kamil oznámil, že s okamžitou platností je web můj. A bylo to.

Střih, současnost. Na Doupěti končím a na mé místo nastupuje David Sláma, dlouholetý autor Doupěte, novinkář, moderátor našeho fóra a vedoucí PC sekce. Na webu jsme mezitím proběhla řada změn – například se objevil nový design, proběhla kompletní revize levého menu, spustili jsme doupěcí fórum (na to jsem obzvláště hrdý); zvýšil se význam i frekvence článků konzolové sekce, jako první web v ČR jsme začali dělat vlastní videorecenze… Bylo toho hodně.

Odcházím ve chvíli, kdy se podařilo prosadit několik zásadních změn, která vás v blízké době čekají. Jaké změny to budou neprozradím; ale těším se na ně a jsem zvědavý, v jaké podobě je David nakonec představí. Těším se také, že zase budu řadovým autorem a že namísto starostí o rozpočet, vydávání článků, dohlížení nad dodržováním termínů… budu zase psát recenze.

Ty roky na Doupěti byly krásné, zejména díky autorům, kteří mi skvěle pomáhali s jeho tvorbou. Pánové, kolegové a mnohdy i kamarádi - bylo mi potěšením s vámi spolupracovat a děkuji za všechnu tu dřinu, kterou jste odvedli, za nadšeni, které jste do ní vložili… Děkuji.

A teď, Davide, teď už je to jen a jen na tobě.

Poprvé jsem si odemknul
redakci vlastním klíčem

Když píšu tyto řádky, přemýšlím nad tím, jak přesně před čtyřmi lety považovala řada čtenářů změnu šéfredaktora Doupěte za aprílový žertík. Aniž bych to tehdy tušil, bylo to vlastně prvním impulzem, díky němuž se teď mohu hrdě postavit do čela jednoho z největších herních magazínů na českém internetu. Doupě tehdy přebral Martin Zavřel, člověk s neuvěřitelným množstvím nápadů a energie a chuti je realizovat. Byl to on, kdo si mě mezi řadou jiných autorů všimnul a začal mi dávat více práce na důležitějších hrách, a já se tak začal cítit jako opravdový herní novinář, ač jsem byl „pouhým“ externistou.

O rok a měsíc později převzal Doupě Kamil Gric, aby o půl roku později odešel za svým snem – do papírového Doupěte – a na jeho místo přišel Martin Boček, jehož rozloučení jste právě dočetli. Teď nám apríl vyšel na neděli, a tak se o změně dovídáte bez nebezpečí pochyb. Co vlastně tato změna znamená? Kam se teď bude Doupě ubírat?

Zanedlouho to bude pět let od vydání mého prvního článku na Doupěti a přestože poslední dva roky moje jméno vídáte častěji pod články v časopisu, na tvorbě webu se aktivně podílím. Začalo to zmiňovaným zpravodajstvím, od září zodpovídám za PC sekci, takže s Doupětem se už dobře známe a jen čekám na možnost promítnout do něj své představy a nápady.

Jádrem magazínu o hrách je zpravodajství, preview a recenze – na tom se nic nemění. Doupě si ale vždy kladlo vyšší cíle, než být jen databází her a jejich hodnocení, a v tom chci dál pokračovat. Pravidelné články, témata, úvahy, reportáže, rozhovory... to vše jsou žánry, s nimiž byste se na našich stránkách měli setkávat častěji, rozhodně však ne na úkor tradičního obsahu. A změny tím zdaleka nekončí. Jak řekl Martin, byli jsme první, kdo začal s videorecenzemi, a vy se můžete těšit na to, že již brzy bude tahle rubrika na Doupěti vzkvétat. A malé tajemství šeptem na závěr: začínáme pracovat na novém designu, nic bližšího ze mě ale teď nedostanete :o).

Přes výše zmíněné se ale nemusíte obávat, že se vám Doupě ze dne na den změní z oblíbeného a známého místečka na cizí stránky, ve kterých se nenajdete. Doupě dál bude magazínem všech hráčů bez rozdílu věku, pohlaví, platformy či velikosti ovladače. Stále si budete moct se spřízněnými dušemi popovídat na fóru, kde potkáte i redaktory nebo třeba moji maličkost. Pořád bude naším cílem dát vám ten nejlepší informační servis ze světa her.

Teď už mi zbývá jen jediné. Děkuji ti, Martine, za dva roky věnované Doupěti, za spoustu novinek a projektů, na něž můžu navázat, za příjemnou spolupráci a v neposlední řadě za důvěru, vloženou ve mě předáním Doupěte do mých rukou. Děkuji vám, kolegové, že si již zvykáte na to, že po vás stále něco chci, a neváháte mi oplatit stejnou mincí, a tak mi pomáháte udělat Doupě ještě lepším. Děkuji vám, čtenáři, že tu jste s námi a že se na Doupě vracíte. Koneckonců – děláme to pro vás.

Diskuze (6) Další článek: Galerie: Medieval II: Total War Kingdoms

Témata článku: , , ,