Doupěcí anketa: Co říkáte na NFS: Most Wanted

Need for Speed: Most Wanted - téma posledních dní u mnohých hráčů, ať už příležitostných, nebo zatvrzelých. Hra se samozřejmě nevyhnula ani pozornosti redakce, takže jste mohli v anketě projevit, jak se vám líbila. A my vám zase přinášíme názory naše.

Aktuální anketa:

V anketě jsme se vás ptali, co říkáte na Need for Speed: Most Wanted. Zda se jedná o skvělý nářez, parádu, která nemá mezí, nebo si postěžujete na arkádovitost, i když se vám bude zdát zbytek dobrý. Samozřejmě jste mohli naplno prohlásit, že se z vašeho pohledu jedná o  propadák a nebo být jemnější a zvolit si možnost pouze dalšího pokračování série. A i když vás Need for Speed nezajímá mohli jste si vybrat, stejně tak pokud jdou mimo vás veškeré závodní hry.

Od ankety jsme očekávali rozbroje mezi dvěma tábory. Jedni budou tvrdit, že se jedná o nejlepší díl, který nemá v historii obdoby, budou se jej fanaticky zastávat, vyzdvihovat klady a přehlížet zápory. Ti druzí zase pokrčí rameny a konstatují, že se jedná pouze o další sérii od Elecotrnic Arts, která vychází co rok s novým vzhledem, ale jinak se v podstatě nic nemění. Do toho všeho se ještě zapojí střílečkáři, kterým je hra naprosto ukradená, a budou se všem smát.

A výsledek? Need for Speed: Most Wanted se zalíbil většině hráčů, skoro až překvapivě ji tolik lidí považovalo za špičkovou hru mnohem dříve, než byla u nás k dostání. Podle očekávání se na druhém místě objevují skeptici, kteří hry řadí pouze jako další díl série, zato na třetím místě nejsou střílečkáři, ale místo nich všichni ti, kteří si stěžují na arkádovitost. Jak je vidět, tak se za rok zase potkáme u dalšího dílu Need For Speed.

Komentáře redakce:

Martin Boček, šéfredaktor

Need for Speed Most Wanted mě, pod dlouhé době, opět natěšil na automobilové závody. Dema vypadala zajímavě, slibované featurky také a policie... Áaaaaaaa!!! A pak hra přišla a všechno se tak trochu zvrhlo. Policejní AI se sestává ze dvou skriptů, pokud vás honí, a pokud jim máte unikat, přibývá skript třetí: Náhodně zahnout a nechat bídáka prchnout. Aby ne, přece není možné, aby policie pomáhala grázlům s jejich kariérou! Celkově je NFS:MW sice hrou spíše dobrou, ale nemohu si pomoci - mě prostě nesedl. Ale co, pro jednu hrou monitor nesvítí, do Vánoc je ještě nachystána celá řada dalších pecek a to by bylo, aby mě alespoň jedna nechytla za hráčské srdce.

Petr Kolář, vedoucí zpravodajské sekce a zástupce šéfredaktora

Vzhledem k tomu, kolik času jsem hraním Most Wanted strávil, se nedá říci, že by mě nějak výrazně nebavila. Byl jsem ale spíš zklamán, protože mnohé dobré se ze série vytratilo, jen aby to bylo nahrazeno novinkami pochybné kvality. Když člověk odhlédne od chytlavých závodů, vidí mnohé mouchy. Je však nutno uznat, že právě ony závody jsou hlavním bodem hry a pocit z rychlosti zvládli Electronic Arts připravit na jedničku. Je tedy snadné přehlédnout ono hejno hmyzu, o kterém jsem se zmiňovat, a být ke hře tak trochu nekritický. Dá se tedy pochopit, že první reakce byly spíše nadšené, zatímco později se kyvadlo vracelo zpátky. V recenzi jsem snad vše důkladně vysvětlil, takže konec řečí, mám pět plamínků a nad hlavou helikoptéru.

Martin Zavřel, vedoucí konzolové sekce

Nehraji závodní hry příliš často, ale nejsem ani jejich odpůrcem. Ty opravdu kvalitní (Sega Rally, Gran Turismo, Ridge Racer) mne tedy bez problémů zlákaly – a to se týká také většiny dílů NFS série. Na Most Wanted jsem se těšil především jako na prezentaci ohromujících možností hardware nové generace a doufal jsem ve vizuální hody, jaké jsme ještě neviděli (a tudíž mimořádný zážitek z jízdy). Výsledek mne ale zklamal – hra rozhodne nevypadá tak realisticky jako Gran Turismo 4 (ačkoliv má třeba vyšší rozlišení nebo sofistikovanější technologie, „nevypadá“ prostě tak opravdově) ani nepůsobí tak dynamicky (pocit z rychlosti jízdy) jako Burnout 4. Ani z hlediska hratelnosti nejde o víc, než průměr - obzvláště poté, co má člověk za sebou G-E-N-I-Á-L-N-Í Burnout: Revenge.

Karel Kališ, zástupce vedoucího konzolové sekce

Sérii Need for Speed mám rád už od prvního dílu, takže jsem si pochopitelně Most Wanted nemohl nechat ujít. Bohužel i nejnovější inkarnace této arkádové závodní legendy mě přesvědčila o tom, že už to prostě není ono. Pro mě asi navždy zůstane nejlepším dílem ten pátý; NFS Porsche, který přinesl nejlepší mix zábavného závodění. Most Wanted se na mém disku moc dlouho neohřály, pokud mám chuť na automobilovou arkádu, sednu k PS2 a geniálnímu Burnout Revenge. Ten je v zábavnosti před Most Wanted nejméně o dva světelné roky. Přináší totiž kromě neuvěřitelného pocitu rychlosti i vyšperkované ovládání a hlavně perfektní model poškození, kdy kolikrát přes létající plechy není vidět asfalt.

David Sláma, zpravodajská sekce

Můj názor na Most Wanted nejlépe vystihuje recenze, kterou najdete v nejnovějším papírovém Doupěti. Něco málo jsem také napsal k Petrově recenzi tady na webu. Most Wanted je rozporuplným titulem. Je více méně precizním řemeslným dílem zručného mistra, ale místy mu chybí duše. Jakoby se v Most Wanted potvrdilo, že EA dělají sice kvalitní hry, leč jejich primárním cílem se zdá zisk před poskytnutím toho nejlepšího hráčům. Jak jinak si vysvětlit absenci tolika prvků, jež by hru oživily (outrun a noc z minula, například), či naopak přítomnost tolika špatností (policie takřka rušící možnost volného ježdění po světě, nebo třeba očividné "podvádění" hry)? Přes to všechno říkám, že Most Wanted je důstojným pokračováním legendární série.

Alan Jarrar, PC sekce

Osobně jsem hlasoval pro možnost „Need For Speed mě nezajímá“. Dnes již s nostalgií vzpomínám na rok 1997 a na Need For Speed 2. Právě u něj jsem trávil  90 % herního času. Podobné nadšení mi vydrželo až do roku 2000, kdy vyšlo Need For Speed: Porsche Unleashed (podle mě nejlepší díl série). „Porsche“ nabízelo krásná auta, nádhernou grafiku, realistické chování vozů a skvělý mód kariéry. Avšak s příchodem éry Hot Pursuit 2 a série Underground můj zájem povadl jako kroměřížské zahrady po týdenním kyselém dešti. Nepoutavé arkádové pojetí hry s podivnými nočními závody postrádaly sebemenší špetku zábavnosti. Most Wanted je v tomto ohledu ještě horší. Současný vývoj série mě jen utvrzuje v tom, že Porsche Unleashed je nejcennějším klenotem v pokladnici závodů Electronic Arts.

Lenka Vlková, konzolová sekce

K Need for Speed: Most Wanted se bohužel vyjádřit nemohu, protože jsem neměla čest si jej vyzkoušet. Ale nejspíš jej ani nezkusím. Závodní hry jsem ještě před několika lety hrála, ale poté je s velkým náskokem převážily ostatní žánry (holt v závodech člověk prostě nenajde dostatek lovestory a příběhu, co by mě u nich udržel :-). Poslední dobou mám bohužel stále méně volného času, a tak mnohem pečlivěji volím, čím jej vyplním. NFS: MW to však nebudou. Nechci tím říct, že bych NFS nějak zavrhovala, ale priority jsou prostě jinde :-)

Příští anketa: Na jakém stroji jste začali hrát hry?

Diskuze (7) Další článek: Electronic Arts u soudu kvůli nápadu

Témata článku: , , , , , , , , , ,