Doupěcí anketa: Co říkáte na Oblivion?

Co říkáte na Oblivion? Je to nejlepší RPG všech dob? Je to Skvělá hra? Nebo ucházející? Je to propadák? Na to jsme se vás ptali v naší anketě a nyní vám přinášíme její výsledky, společně s názory naší redakce.
Aktuální anketa:

V anketě jsme se vás ptali, co říkáte na nové RPG Oblivion, pokračování legendární série The Elder Scrolls. Je to nejlepší RPG všech dob? Skvělá hra? Nebo "jen" ujde? Zdá se vám nic moc? Nebo si dokonce myslíte, že to je přímo propadák? Nebo jej objektivně nepovažujete za špatnou hru, ale subjektivně vás zklamal? Popřípadě jste Oblivionem nedotčení a nijak vás nezajímá?

Od ankety jsme očekávali vítězství možnosti "nejlepší RPG všech dob" s odstupňovanými následujícími možnostmi - kromě té poslední, že vás Oblivion nezajímá. Tu jsme tipovali že dopadne o něco hůře než možnost první, ale celkově skončí na druhém či třetím místě.

A výsledek? Nakonec vyhrála s možnost "nejlepší RPG všech dob" (40,2 %); druhá skončila možnost "Oblivion mě nezajímá" (29,6 %) a třetí byla možnost "skvělá hra" (17,3 %). Varianta "propadák" skončila čtvrtá (5,8 %), před pátou "ujde" (3,6 %). Šestá byla "hra to není špatná, ale mě zklamala" (2,4 %) a poslední "nic moc" (1,1 %).

Komentáře redakce:

Martin Boček, šéfredaktor

Abych se přiznal, mé dojmy z Oblivionu se postupně měnily. Ze začátku jsem byl přikloněn spíše k možnosti "nic moc" - to když jsem byl zklamán akčními souboji. Poté jsem postupně dospěl až k přesvědční o tom, že Oblivion je "skvělá hra" - to když mě nasála jeho atmosféra. V ní Oblivion opravdu vyniká a dokáže vás jen s její pomocí přitáhnout k obrazovkám na dlouhé, dlouhé hodiny. Nyní jsem ve fázi "hra to není špatná, ale mě zklamala". Do ní jsem se dostal s postupným odhalením pravdy o tom, že celá hra leveluje spolu s vámi. Nikdy si neužijete pocit méněcennosti na prvních levelech ani nadřazenosti na těch vysokých. Nikdy se vám nestane, že když vás někde porazí nějaké NPC, postoupíte si o pár úrovní a půjdete mu to vrátit. Nikdy. Protože každý souboj bude těžký úměrně vašemu levelu. Bohužel...

Martin Zavřel, vedoucí konzolové sekce

Vždycky jsem o sérii Elder Scrolls jenom četl, doposud jsem žádný díl nezkusil. Asi skrz obavy z tradičně PC hardcore RPG překombinovanosti všeho možného společně s nelineárním příběhem, který nikdy nemůže být tak působivý jako pořádně gradované lineární vyprávění. Na druhou stranu se mi ale líbila myšlenka otevřeného světa, dýchajícího fantasy atmosférou - ve kterém můžete být rytířem nebo třeba vlkodlakem. Nu a protože Oblivion vyšel také pro Xbox 360, tak jsem se do něj před pár dny pustil. A musím přiznat, že zatím mne baví opravdu hodně. I když příběh postrádá tu správnou dynamiku, pocit z procházení tímhle (nejen graficky) nádherným světem je úžasný. Jsem zvědavý, zda mi vysoce kladný první dojem vydrží až do konce hry.

Petr Kolář, vedoucí zpravodajské sekce a zástupce šéfredaktora

Oblivion, Oblivion. Kolik už slov se na toto téma napsalo a kolik se jich ještě napíše. Co člověk, to názor, osobně bych řekl, že se sice jedná o dobrou hru, ale jsou i lepší. Nebudu propadat zbytečné nostalgii, ale jsou různé části hry, které mohly být lepší a Bethesda již ukázala, že je lépe umí. Každopádně je Oblivion krok k davům. Nejedná se rozhodně o hardcore RPG, jak jsme byli možná dříve zvyklí, ale vše je přizpůsobeno co možná nejširší mase hráčů. Možná se však časem dočkáme fanouškovské modifikace, která naplní veškeré naše představy.

Karel Kališ, zástupce vedoucího konzolové sekce

Oblivion je úžasnou vycházkou do pohlcujícího světa. Naposledy jsem si takhle užíval pouhé kochání se krajinou v Dragon Questu VIII na PS2. Co se týče hratelnosti, znám i lepší RPG. Větší přístupnost masám snad nemůže v dnešní době nikoho překvapit, ale mě stejně zamrzela. Jenže hardcore RPG už dnes prostě nejsou v módě. Ale když se nad tím tak zamyslím, ani jsem je od Oblivionu nečekal, takže než zklamání,  jednalo se o mírné nostalgické povzdechnutí. Oblivion je pro mě skvělou, nikoliv geniální hrou, už pěkných pár hodin z mého života hladově ukousl a na další chramsnutí se ještě chystá. Ovšem už teď mírně pokukuji po možném killeru – Gothicu 3. Druhý díl totiž u mě v souboji s Morrowindem vyhrál, takže se těším na další kolo.

David Sláma, zpravodajská sekce

Série The Elder Scrolls je tak trochu "moje". Kdysi mě Arena přivedla k počítačovým RPG. Daggerfall pak ukázal, že hra, v níž jde dělat, co mě napadne, může existovat a (s asi desetitisícím patchem) fungovat. Morrowind mě z šedi reálného života vytrhl na opravdu hodně hodin. Moje posedlost sérií se projevila jak třídilným seriálem o TES (1, 2, 3), tak i předloňským aprílovým preview čtvrtého dílu. A trefil jsem v něm poměrně dost featurek Oblivionu... Samotné výsledky ankety mě nepřekvapily. Hodně lidí Oblivion po masivním hype ani nezajímá. Spousta se konečně dočkala o hodnotí nejlépe, jak jen to jde. Ostatní odpovědi jsou zastoupeny jen stopově, až na tu správnou pro mě, jíž volilo o něco více lidí - Oblivion je skvělá hra.

Lenka Vlková, konzolová sekce

O Oblivionu poslední dobou slýchávám ze všech stran. Píše se o něm všude. Prý to bude revoluce, prý to bude super RPGčko a tak dále. Osobně se o tom ale nejspíš nepřesvědčím. Jistě to je kvalitní hra s dobrou (možná úžasnou) hratelností, překrásnou grafikou, ale dokud není to, co všichni vychvalují hluboký dramatický příběh a propracované postavy, nemůže to pro mě být nic víc, než jen další z plejády "dobrých" her, které si nikdy nezahraji.

Příští anketa: Je pro vás důležité, aby váš protějšek hrál hry?

Diskuze (9) Další článek: Konami mění jméno v Evropě

Témata článku: , , , , ,