Doupecí anketa: Hrajete staré hry?

Jak staré hry hrajete? Měsíc? Rok? Dva roky? Pět let? Hry z devadesátých let? Či dokonce ještě starší? Na to jsme se vás ptali vám přinášíme její výsledky, společně s názory naší redakce.
Aktuální anketa:

V anketě jsme se vás ptali, jak staré hry hrajete. Zcela nové, maximálně měsíc-dva staré? Hry, které vyšly maximálně před rokem? Či hry, které vyšli v posledních pěti letech, tedy v 21. století? Či hry z let devadesátých? Nebo dokonce ještě starší hry?

Od ankety jsme očekávali buďto poměrně jasné vítězství první možnosti, nebo vítězství možnosti "hry z devadesátých let". První možnost by vyhrála v případě, že by se hlasování zúčastnili především hráč zaměření na zcela aktuální tituly - ať již ti, kteří si je kupují, či ti, kteří si je prostě stahují. Devadesátá léta měla zas poměrně silnou výchozí pozici díky faktu, že lidé, kteří je mají rádi, mají tendenci za své oblíbené hry bojovat proti dnešním "neuvědomělým" hráčům.

A výsledek? Nakonec vyhrála s neuvěřitelnou převahou možnost "devadesátá léta" (58,8 %), před možností "maximálně pet let staré" (19,7 %). Třetí místo získala možnost "maximálně dva roky" (7,6 %). Čtvrtá pak byla původně favorizovaná možnost "maximálně dva měsíce" (5,2 %); předposlední byly "hry z osmdesátých let" (4,6 %) a poslední "rok staré" hry (4,1 %).

Komentáře redakce:

Martin Boček, šéfredaktor

Hry, které hraji, by se daly rozdělit do dvou kategorií: ty, které hraji na recenzi a ty, které hraji pro potěšení. Ta první skupina spadá jednoznačně do kategorie "maximálně dva měsíce". Ty druhá... To už je těžší. Jednak pravidelně hraji Virtua Fighter 4 Evolution (2003), Ragnarok Online (2002) - a pak hry z klasické produkce Bullfrog (Magic Carpet, Syndicate, Populus...). A abych nezapomněl, před nedávnem jsem rozehrál Final Fantasy 7.

Martin Zavřel, vedoucí konzolové sekce

Hry sbírám už dobrých patnáct let, takže moje sbírka obsahuje pořádnou porci nostalgií vonících, klasických kousků. Když odhlédnu od takových chuťovek, jako jsou první z FPS her Doom nebo Duke Nukem 3D a PSX verze Final Fantasy VII, Metal Gear Solid nebo Silent Hill, je mým největším miláčkem starý dobrý Sega Mega Drive z počátku devadesátých let. Právě pro něj mám asi největší sbírku starých her a tituly jako Streets of Rage, Sonic, Red Zone, Contra, Zombies, Sword of Vermillion nebo Gunstar Heroes mi zřejmě nikdy nezestárnou. Patřím k lidem, kteří hrají staré hry často a rádi. Jen kdybych jich nebylo tolik – kdo to má – spolu s těmi novinkami - stíhat?

Petr Kolář, vedoucí zpravodajské sekce a zástupce šéfredaktora

Staré hry? To skoro nehraji, přeci jen, Pong už je překonán. Začínám až u her mladšího data vydání, jako třeba Dungeon Master. Řekl bych, že moc nehraji ani hry, které vznikly dříve, než jsem uměl číst. Zase, na druhou stranu, když se na ono datum podívám, mohly by někomu připadat staré. Ale schválně si na chvilku zkuste zahrát třeba onen Dungeon Master, Syndicate, nebo UFO: Enemy Unknown. Rychle zjistíte, že se sice v mnoha ohledech hry posunuly dále, ale přesto není možné ubrat výše zmíněným titulům skvělou hratelnost. V anketě bych se tedy přiklonil k většině čtenářů, ale není vhodno zůstávat pouze v nostalgických vzpomínkách. V současné době také vycházejí skvělé hry a nemyslím si, že by jich bylo méně. Dobré hry vycházely, vycházejí a snad ještě dlouho vycházet budou. Nepoznají se jen podle hyperrealistické grafiky a fyziky, ale podle přitažlivé hratelnosti a programátorského umu, který je stále nenahraditelný.

Karel Kališ, zástupce vedoucího konzolové sekce

Většinou jsem rád, že stíhám dohrávat hry určené na recenzi, takže se ke starším kouskům moc nevracím. Občas mě ale přepadne nostalgická nálada, kdy odhodím všechno ostatní, opráším některou ze starých pecek a vhrnu se na ni. Mým vůbec nejoblíbenějším žánrem jsou adventury a jak vám každý potvrdí ty nejlepší vycházely v devadesátých letech, v době, kdy o trůn soupeřily dílka od Lucas Arts či Sierry. A musím uznat, že mě jejich hry dokážou chytnout stejně jako před lety. Zrovna minulý týden jsem znovu, už asi podesáté, dohrál Indiana Jones and Fate of Atlantis, podle mě nejlepší adventuru všech dob. A v dohledné době mám v plánu vrátit se k dalšímu hitu z pokladnice špičkových adventu; ke hře Simon the Sorcerer 2.

David Sláma, zpravodajská sekce

Je jasné, že se nejnovějším hrám nevyhnu - je mojí prací je hrát a naštěstí je to často stále ještě zábava. Na "mimopracovní" hraní je však času málo. Vlastně se takto poslední dobou věnuji jen dvěma titulům - World of Warcraft (2004) a Gran Turismo 4 (2005). A těším se na Oblivion. Ale výsledek ankety pro mě není překvapením. Jako mnozí jiní ani já nemůžu zapomenout na desítky hodin strávených nad klenotech devadesátých let - série Fallout, hry od Bioware, Starcraft, Diablo 2 - to je jen několik jmen, která mě právě napadla. Několik jmen z mnoha, na která se nezapomíná.

Martin Demiger, zpravodajská sekce

Poslední dobou nemám čas na nic, co nevyfasuji na recenzi, takže jednoznačně spadám do první kategorie. To ale neznamená, že bych měl vůči hrám se starším datem vydání nějakou averzi. Naopak: stále častěji se přesvědčuji o tom, že grafika není vše a mnohem důležitější je hratelnost. Starší hry jsou proto mnohdy lepší, třebaže by z hlediska vizuálního dnes v nejmenším neobstály. Poslední dobou se na hratelnost „tak trochu“ zapomíná... Pozoruji to dokonale sám na sobě. Mé kdysi oblíbené strategie mě přestávají bavit. Co naplat, že druhý díl Bitvy o Středozem dopadl na výbornou, že Civilizace 4 je takřka dokonalá a Age of Empires 3 opět nezklamala? Žádný z těchto titulů nemá takové kouzlo, aby mě udržel vzhůru celou noc, jak se to kdysi pravidelně dařilo třeba Age of Empires 2 nebo třetímu Caesarovi... 

Lenka Vlková, konzolová sekce

Staré hry hraji ráda a často. Slabší grafika mi vůbec nevadí, důležitá je přece hratelnost. Svého času jsem hrála hodně her pro SNES, kde i s malými roztomilými postavičkami zvládnou tvůrci vyprávět velkolepý příběh. Dnes již na SNES hry nehraji, protože jednoduše nemám čas. Občas nepohrdnu např. hrami na PSX, stejně jako staršími PS2 hrami, které se mi dostanou do rukou. Teď zrovna je to Zone of the Enders, které mohu rozhodně každému doporučit. Oblíbené období starších her nemám, hraji prostě to, co mě nějakým způsobem zaujme a jsem ráda, že i z ankety jde poznat, že hráči staré hry nezavrhují.

Příští anketa: Co říkáte na Oblivion?

Diskuze (9) Další článek: Spellborn se připomíná

Témata článku: , , , , , ,