Doupěcí anketa: Jaký bude filmový Doom?

Jaký bude filmový Doom? Nářez? Kvalitní pokoukání? Propadák? Nebo je vám to jedno? Na to jsme se vás zeptali v anketě. Nyní vám přinášíme její výsledky - společně s názory našich redaktorů.

Aktuální anketa:

V anketě jsme se vás ptali, jaké bude filmové přepracování největší legendy mezi počítačovými hrami - Dooma. Ptali jsme se, zda bude tento připravovaný (a nyní již i do kin uvedený) film podle vás bude nářez, zda bude dobrý, zda bude ke koukání, jestli nebude nic moc nebo jestli si myslíte, že to bude propadák; případně zda vás tento film vůbec nezajímá.

Od ankety jsme očekávali boj mezi těmi, kdož již dopředu věděli, že film bude propadák, a mezi těmi, kdo již dopředu věděli, že film bude dobrý. Trailery nabízely solidní argumenty oběma stranám, boj to tedy mohl být vcelku vyrovnaný. V době vyhlášení ankety se navíc na interneru objevily první recenze, které vyznívaly vcelku pozitivně - byla zde tedy slušná šance, že tábor pozitivních se rozroste o některé dosud nerozhodnuté. Co jsme naopak nečekali by byl případný nezájem o tento herní komunitou veleočekávaný film mezi čtenáři Doupěte.

A výsledek? Dalo se čekat, že nakonec zvítězí skeptici, protože nemálo lidí v naší zemi (a nejen v ní) se řidí heslem, že lepší je čekat nejhorší, protože pak můžete být leda příjemně překvapeni. Nicméně takto suverénní vítězství možnosti "bude to propadák" nečekal asi nikdo. Dlužno ovšem podotknout, že podle toho, co měla naše redakce tu smůlu vidět na premiéře filmu Doom v kině, se jedná o vítězství zcela opodstatněné...

Komentáře redakce:

Martin Boček, šéfredaktor

Svůj názor na film jsem myslím dostatečně jasně vyjádřil ve své části páteční recenze: čekal jsem, že to bude špatné, ale žádné očekávání mě nemohlo připravit na tvrdou realitu, která čeká v našich kinech. Nejen, že film toho má s herní předlohou společného minumum, on má minimum společného dokonce i s tím, co jeho tvůrci slibují na oficiálních stránkách. Bohužel mi tak nezbývá než konstatovat, že nejlepším herním filmem je současná Final Fantasy VII: Advent Children a že jediné, co je na filmovém Doomu pozitivní, je fakt, že asi 80 % jmen v závěrečných titulcích patří Čechům. Ale ani to ho před tvrdou realitou jeho podprůměrnosti neochrání...

Martin Zavřel, vedoucí konzolové sekce

Těšil jsem se opravdu moc. Každý můj známý mi nadával že film vítám nekritickýma očima a nadneseným hodnocením v mé recenzi si byli všichni jistí. Nu, v recenzi jsem napsal co jsem napsal a 5/10 to dokonale vystihuje. Film je věrný předloze v moha dílčích aspektech, ale hra není bezduchá, béčková břečka bez špetky vkusu. Pasáž z vlastních očí se mi líbila moc, ale jinak… Nejvíce mne mrzí scénář napsaný snad dítětem a úplná absence Pekla, o kterém celá herní série vypráví především.

Petr Kolář, vedoucí zpravodajské sekce a zástupce šéfredaktora

„Doom, DooM, DOOM“, tak zní píseň Zkáza v podání Deekina v Neverwinter Nights. A musím říci, že vůbec celá postavička Deekina se mi děsně líbila. Ještě trochu zvýšit sílu, přidat něco málo odolnosti a … cože? Aha, film podle střílečky Doom. Tak to je jiná. Nahlédnu do křišťálového Doupěte, kde všechno vědí již předem, a vidím. Vidím recenzi filmovou, jež dva redaktory k sobě svedla, by ji vůbec sepsali. A jak že dopadl onen film? Ač nemastný a neslaný, finančně bude úspěšný, protože dobrou značku využívá. Aspoň tak nějak bych to na Doupěti viděl.

Karel Kališ, zástupce vedoucího konzolové sekce

Filmový Doom? Výsměch! Nikde žádné peklo ani Romero žadonící o smrt, potoky krve chyběly, stejně jako vyhřezlé vnitřnosti. A karty ke dveřím… Kde je moje žlutá, modrá a červená karta? Takhle má vypadat filmové zpracování legendy? Poslat na autory zástup pekelných kozlů je málo! Ale vážně. Nic jsem nečekal, nic jsem nedostal. Jen průměrné akční béčko, s párem hloupoučkých odkazů na svoji předlohu. Osobně přetváření her na stříbrná plátna moc rád nemám, pro mě jsou to dva totálně rozdílné elementy. Ale kdoví, třeba se někdy v budoucnosti dočkáme důstojného filmu podle hry. Možná některá z předělávek japonských herních hororů bude tím bodem zlomu. Nebo že by jím byl filmový Metal Gear Solid? Snad se k jeho tvorbě někdy dostanou. Nechme se překvapit.

David Sláma, zpravodajská sekce

Viděl jsem "dúm". A s Doomem to nemělo nic společného. Prý mě čekala pekelná brána a z ní se valící hory monster. Monstra... několik Impů a jeden naprosto nevyužitý malý dav Zombies. Jo a jeden Pinky. A peklo? Nenechte se vysmát - kdo by čekal ve filmu podle Dooma peklo? BFG si ve filmu zahraje celé dva výstřely, z toho druhý nestojí za nic. Kromě toho je tu už tisíckrát zpracovaný scénář o pokaženém experimentu a špatná akce, kde postavy umírají úplně nesmyslně a nudně. Pak je tu vynikající FPS pasáž, která mě zaprvé nadchla a zadruhé mi ukázala, jak je zbytek filmu šedivý. Pokud by se to celé nejmenovalo Doom, byl by to pohodový béčkový akční film. Takhle je to plivnutí do zjizvené a pořádně naštvané tváře legendy.

Alan Jarrar, PC sekce

Znáte ten stav – narazíte v životě na nezměrné utrpení a snažíte se svou zkušenost předat blízkým, abyste měli záruku, že se jim nic podobného nestane. Většinou však vaše snahy končí soucitným pokáráním „…vidíš, vidíš, já jsem ti to říkal“. O tom by mohli vyprávět kolegové z redakce, kteří se mě marně snažili varovat před filmovým Doomem. Moje touha po poznání však byla větší. Podlehl jsem tupé reklamě a navštívil luxusní kinosál, kde promítali snímek tak otřesný, že jsem si musel doma spravit náladu shlédnutím pěti dílů Červeného trpaslíka. Film postrádá sebemenší náznak příběhu či děje, k hernímu scénáři má blízko asi jako Disneyovky k pornofilmům, kvalita hereckých výkonů je srovnatelná s těmi v Rodinných poutech a příšery z bran pekelných jsou ve filmu dvě. Doom je jasný kandidát na Zlatou malinu!

Lenka Vlková, konzolová sekce

Od filmového Dooma jsem toho moc nečekala. Podezřelý byl celý jeho vznik i jeho tiché vplutí do kin. I přesto jsem ale doufala, že autoři překvapí a že fanoušky Dooma (který byl pro jednou z prvních her, co jsem kdy hrála) nezklamou. Na Doomovi jsem byla tento týden v kině a bohužel jsem zklamaná odešla. Režisér vůbec nevyužil velkého potenciálu slavné hry a z filmu udělal béčkového křížence Resident Evila a Vetřelce. Některé odkazy na hru jsou sice dobré, stejně jako kousek filmu z vlastního pohledu. Těch kladných věcí je ale pomálu a ani pekla, ani fireballu od Impa jsem se nedočkala. Snad příště.

Příští anketa: Na jakou převánoční hru se nejvíce těšíte?

Diskuze (21) Další článek: GALERIE: Princové v akci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,