Doupěcí anketa: Kolik originálních her si za rok koupíte?

Kolik originálních her si za rok koupíte? Žádnou? Jednu? Dvě? Pět? Deset? Ještě víc? Na to jsme se vás ptali vám přinášíme její výsledky, společně s názory naší redakce.
Aktuální anketa:

V anketě jsme se vás ptali, Kolik originálních her si za rok koupíte. Žádnou? Jednu až tři? Čtyři až šest? Sedm až deset? Jedenáct až patnáct? Nebo šestnáct a víc?

Od ankety jsme očekávali dva možné výsledky. První z nich vycházel z varianty, že se do počtu zakoupených originálních her rozhodnou čtenáři započítat i hry, které získají zdarma jako přílohy k papírovým časopisům - viz. třeba Caesar 3, který byl přiložený u posledního Doupěte. Pokud by se tak stalo, nejspíše by možnost "11-15" získala výraznou převahu nad ostatními variantami. Druhý scénář byl již o něco pravděpodobnobnější. Pokud totiž do počtu zakoupených her nebudou ty přiložené u časopisů počítány, očekávali jsme pořadí jednotlivých výsledků odstupňované od jasné výhry nejnižšího možného počtu (0) po jasnou prohru nejvyšší možné varianty (16).

A výsledek? Nakonec vyhrála s jasnou převahou možnost "0" (45,7 %), před možností "1-3" (35,0 %). Třetí místo získala možnost "4-6" (8,6 %) s obrovským odstupem na předchozí varianty a současně s minimálním náskokem před možnostmi "7-10" a "16 a víc", které shodně získaly 4,5 % vašich hlasů. Poslední pak byla možnost "11-15" s pouhými 1,7 % hlasů.

Komentáře redakce:

Martin Boček, šéfredaktor

Stejnou anketu, jako byla tato, jsme na Doupěti měli téměř přesně před rokem. Jejich srovnání je poměrně zajímavé. Na jednu stranu pořadí jednotlivých možností bylo de facto stejné; na stranu druhou ovšem rozdíly mezi nimi co do počtu vašich hlasů byly mnohem méně výrazné, než jak je tomu nyní. Jen pro příklad - možnost "0" získala 33 % hlasů, což je ve srovnání se současnými 45,7 % opravdu výrazně méně. No a pokud jde o mne samotného a kupování her? Nejsem si úplně jistý přesnými čísly, ale nejspíše bych se měl zařadit do kategorie "4-6". Ale to jen tak mimochodem...

Martin Zavřel, vedoucí konzolové sekce

Jsem na hrách téměř beznadějně závislý, miluji je víc než filmy nebo dobré jídlo (a skoro stejně jako sex:-)). Takže je to poznat i na mojí sbírce her a na množství peněz, které měsíčně utratím za originálky. Vzhledem k tomu, že si každý měsíc koupím 3-5 originálek pro konzole, handheldy i PC, spadám do kategorie „16 a více“. Aby se nestalo, že na nějakou zapomenu, mám seznam her, které si musím sehnat, vypsaný v rohu kalendáře na stěně. Jelikož je těch her tolik, často se ke koupení některé dostanu až v době, kdy je ve zlevněné edici. Jinak bych už nejspíš byl na mizině.

Petr Kolář, vedoucí zpravodajské sekce a zástupce šéfredaktora

Her si pořizuji celkem dost, ale že bych za ně nějak výrazně utrácel se říci nedá. Jen pokud mne při recenzování opravdu zaujme, pořídím si novou hru, jinak většinou dávám přednost klasice. A jak všichni víme, starší hry se dají pořídit výrazně levněji. Nejdražší koupě tak bývají datadisky k Everquestu 2, ostatní položky jsou spíše směšnou záležitostí. Možná se divíte, proč si herní recenzent kupuje hry, které recenzuje. Ač to zní divně, po dokončení recenze hry vracíme a dle všech licencí je pěkně mažeme. A pak že je recenzování her prací zaslíbenou. Docela mne však zaujaly výsledky ankety, kdy herní web čtou ponejvíce lidé, kteří si hry nekupují. Je se pak čemu divit, že ceny rostou kvůli pirátství?

Karel Kališ, zástupce vedoucího konzolové sekce

Průměrně si koupím tak jednu až dvě hry za měsíc, takže to máme nějakých dvanáct plus kousků za rok, spíš tak ale kolem dvacítky. Ale ve velké míře se nejedná o zbrusu nové pecky, přeci jen se mi zdá cena nad 1300 korun za titul až moc vysoká. Spíš se orientuji na zlevněné edice, bazary a nákupy přes internet, kdy za daleko přijatelnější peníze získám spoustu perfektních her. Když se jedná ale o nějakou srdeční záležitost, jako třeba nový díl Final Fantasy, na peníze nekoukám. Rád odměním tvůrce za něco, co mi přinese desítky hodin perfektní zábavy. Nechci nijak moralizovat, ale souhlasím s názorem, že kdo si nikdy nekoupil žádnou originální hru, nemůže se považovat za pravého hráče.

David Sláma, zpravodajská sekce

U mě je to s kupováním her velmi jednoduché. K takřka všem titulům, které mám chuť si zahrát, se dostanu díky své práci v redakci. Vzhledem k tomu, jak málo času je na hraní "mimopracovních" titulů, se ani nemusím příliš obtěžovat s tím, že hru po zrecenzování musím vrátit a podobně. Přeci jenom se však najdou tituly (jeden dva do roka), za něž své peníze utratím. Některé z nich hraji rád pořád, jmenovitě Fish Fillets, Morrowind, Anachronox či World of Warcraft. Jinak výsledky ankety jasně ukazují problematickou situaci s kupováním originálek v našich krajinách. Udělám si reklamu - více k tomuto tématu naleznete v novém papírovém Doupěti v mém komentáři.

Alan Jarrar, PC sekce

Originálních her? Za rok? To jsou na můj vkus poněkud silná slova. Za posledních devět let jsem si koupil dvě originální hry – bájného Caesar III a šachový program Fritz 8. Pokud bude stát za to, možná si v zimě koupím Caesara IV. Jinak kupování her skutečně neholduji. Peníze investuji spíš do CD od oblíbených muzikantů, do hudebních DVD. Největší sumu peněz však ročně utratím za lístky na dobré koncerty. Kupříkladu letos v létě mě čekají Red Hot Chilli Peppers v Praze, Rolling Stones v Brně, Sting v Bratislavě a Sting v belgickém městě Leuven. A to je jen léto (kdo ví co za koncerty se ohlásí na podzim).

Martin Demiger, zpravodajská sekce

Když jsem spočítal všechny hry, které jsem si za poslední rok koupil, přišel jsem na jednu zajímavou věc: ani jeden z těchto titulů nebyl pro PC. Ne že by pro osobní počítače nevycházely zajímavé hry – pokaždé jsem měl ale to štěstí, že jsem je dostal na recenzi nebo se s nimi potkal v redakci. Na prvním místě je tedy jednoznačně PSP, kde jsem vystřídal v mechanice nějakých sedm kousků. S menším odstupem následuje PS2 se třemi hrami. Tak mě ale napadá, že jsem co se her týče do svého PC přece jen investoval – nedávno jsem po delší době zresuscitoval svého elfího krasavce Listera ve World of Warcraft... Těš se, Hordo!

Lenka Vlková, konzolová sekce

No abych pravdu řekla, her si za rok mnoho nekoupím. Číselně se to pohybuje kolem pěti kusů ročně. Jejich cena pro mě není zrovna nízká, ale i přesto se najdou tituly, u kterých neváhám ani vteřinu. Hry se dají také velmi výhodně pořídit třeba v bazarech či na internetu. Proto mě celkem překvapily výsledky ankety. Nejvíce hlasů má možnost nula. Jak je vidět, pirátství stále je a nejspíš ještě dlouho bude nedílnou součástí České republiky. Nemůžu říct, že bych čekala vyšší výsledky než kolem čtyř her ročně, ale nula mě mrzí. Přece jen alespoň jednou za rok se najde hra, která si koupi zaslouží.

Příští anketa: Hrajete staré hry?

Diskuze (23) Další článek: STALO SE 3.3. - datadisk k Black & White 2?

Témata článku: , , , , , , ,