Doupěcí anketa: konzole darem

Na otázku "Kterou herní konzoli byste nejraději dostali darem?" jsme se zeptali i členů redakce. A jak odpovídali? Dozvíte se v našem článku.

V poslední anketě jsme se vás ptali na konzoli, kterou byste rádi dostali darem. Podle vašeho hlasování jednoznačně zvítězila PS3, následována svým sokem X360. O další příčky se pobili extrémističtí zastánci PC a přiznivci Wii, pešek zbyl na přístroje kapesní. Od dneška již můžete hlasovat v nové anketě, kde se vás ptáme, na platformu, kterou byste rádi ozdobili nejnovějším Falloutem.

Kterou herní konzoli byste nejraději dostali darem?

Karel Kališ

šéfredaktor Doupě.cz

alu.JPGZatraceně těžká i lehká otázka zároveň. Pokud bych žádnou z platforem neměl a musel volit, zůstaly by ve hře dvě varianty – konzole Xbox 360 a handheld Nintendo DS. Důvod je prostý, obě platformy nabízejí nejširší nabídku herních titulů, které bych si chtěl zahrát. Všechny ostatní záležitosti jak počet procesorů, jména výrobců a tak dále jsou mi srdečně ukradené. Volba mezi DS a Xboxem by byla už daleko náročnější. Možná by to byl Xbox. Nebo radši DS? To dilema, to dilema. Ještě, že ho ve skutečnosti nemusím řešit. :)

Petr Kolář

zástupce šéfredaktora Doupě.cz

pettka.JPGSprávná odpověď zní samozřejmě všechny a ještě nějakou navíc pro případ poruchy. Naštěstí jsem ale poctěn možností vzít si libovolný přístroj z redakce za účelem recenze domů, za což vděčím nejmocnějšímu šéfredaktorovi, jeho jméno budiž navždy velebeno (ano, začátek měsíce znamená i prémie). Necítím tedy žádnou nutnost vlastnit svoji konzoli, i když, pokud bych si měl vybrat, nejspíš by se jednalo o krabičku od Microsoftu. Mluvím samozřejmě o čistě herní mašince, přeci jen, Wii je úplně jiná liga a jestli budu zakládat rodinu, také jasná volba.
 

Proč bych upřednostnil X360 před PS3? Odpovím vám jednoduchou otázkou, zkoušeli jste někdy delší dobu (třeba tak osm hodin) hrát něco na obou konzolích? Modří už vědí, odkud vítr vane, a s radostí uchopí do rukou ovladač X360, který tam dokonce i sedí. Nechápu, kde udělali soudruzi ze Sony chybu.

Kristýna Nováková

spike.jpgVzhledem k mé vrozené nerozhodnosti těžká otázka, takže na to půjdu vyřazovací metodou. Handheld můžu vyškrtnout rovnou, protože jsem si nedávno pořídila krásné černé PSP Slim. Zbývá tedy Wii, X360 a PS3.Wii se mi líbí kvůli inovativnímu ovládání a kopě originálních, leckdy i šílených her (no považte, je simulátor chovu rybiček normální?), zástupce Microsoftu je zase nejlevnější a nabízí spoustu kvalitních titulů a konečně PlayStation, který je sice nejdražší, ale také nejvýkonnější a nejvšestrannější.

Inu, ať se na to dívám, jak se dívám, jednoznačného vítěze nevidím. Raději to nechám na Ježíškovi, i když ten bohužel nemá pochopení pro mou hráčskou vášeň (což přeloženo znamená: jestli nějakou konzoli dostaneš, rozhodně to nebude darem a rozhodně ti ji nekoupí nikdo z rodiny).

Michal Bayerl

vodny.jpgOdpověď na tuto otázku je pro mě velice jednoduchá, ale pro někoho možná bude příliš krutá. PS3. Ze dvou důvodů - je z konzolí nejdražší a má blu-ray mechaniku. To ovšem neznamená, že je mojí vyvolenou. Krutost mé odpovědi totiž tkví ještě v něčem jiném. PS3 bych si sám rozhodně nekoupil, protože jí tak nějak nedůvěřuji, mám k ní výhrady, despekt. Od počátku jejího vzniku se objevila řada článků o její problémovosti a dodnes to má na mě efekt.

Navíc až nepříjemně často se objevují zprávy, že ten a ten titul na PS3 nevyjde, protože si s architekturou této konzole vývojáři neví rady. Z toho vyplývá méně titulů, o jejich exkluzivitě ani nemluvě. Najde se jen málo titulů, které na 'herní krabičku' od Microsoftu nevyšly také. Ve srovnání grafiky není PS3 (zatím) Xboxu 360 konkurentem a dokonce bývá často grafika na srovnávacích screenech u PS3 horší. Třeba se to časem změní, třeba také ne. Jediným tahákem tak zůstává blu-ray mechanika. Proč jsem si tedy nevybral jinou konzoli ptáte se? Uhm... handheld není můj styl, na Wii nemám rodinu a Xbox 360 si možná časem koupím. Ale PS3? Pěkný dárek, to jo.

Jakub Kovář

ertefol.jpgAbych projevil typicky mazanou českou povahu – darem bych nejraději obdržel PS3, které bych vzápětí prodal a zbylo by mi na Wii a X360. Ale teď vážně, nejraději bych dostal všechny konzole a ještě je pěkně doplnil moderním počítačem. Proč? Důvod je velice jednoduchý – na každou z nabízených platforem vychází hry, které bych si moc rád zahrál. Takový Metal Gear Solid 4 je jen špičkou ledovce, podobně zajímavé zážitky skýtá určitě i Super Paper Mario na Wii nebo Lost Odyssey na X360.

Na druhou stranu nestíhám hrát pořádně ani na PC, den bohužel nemá 32 hodin a i takový pracovitý redaktor herního webzinu musí spát (a chodit do školy a mít i jiné radosti života, než hraní), takže spíše uvažuji, jestli by taková nová konzole nebyla spíše danajským darem. I to NDS mi občas silně krade čas (Zelda i Metroid Prime Hunters jsou prostě návykové) a nedokážu si představit, co by s hraním udělala taková PS2 + PS3 s kompletními Metal Geary. Nejspíše bych se proměnil v zombie a to by mě asi přítelkyně nechtěla. Takže nechci žádnou konzoli! :)

Josef Netrh

logan.jpgKterou bych chtěl konzoli darem? Projeďme si možnosti a třeba rovnou z konce. Poslední možnost je pro mě pasé. Na PC takřka nehraji, pro mě jsou konzole jediným herním zařízením. Hanheld? DS mi stačí. PS3? Jedině se zpětnou kompatibilitou s PS2, což je v Evropských podmínkách nesehnatelná záležitost. Zbývají nám dvě možnosti a popravdě – mít dvě Wii doma je fajn záležitost, ale kupovat druhou TV? Takže moje volba padá na mašinku od Microsoftu. Důvody? Jelikoz se mi permanentně nechce upgradovat PC (ano i přes mou averzi k PC hraní mě občas některé PC kousky nadchnou) a na X360 vychází většina her jako na PC a spousta z nich s předstihem (Fable 2, GoW2,...), cena X360 je pro dárce taktéž velice příjemná, takže mám větší šanci býti obdarován.

Josef Murcek

josephd.jpg„Darovanému koni na zuby nehleď“, jak praví staré známé přísloví. Taková odpověď však patrně stačit nebude, a tak se přeci jen trošku více rozepíši. Jakožto zarytý PCčkář nejsem, a ani jsem nikdy nebyl, vlastníkem nějaké herní konzole. Občas jsem samozřejmě měl tendence nechat se strhnout s davem a nějakou tu veselou mašinku si přinést domů, ale doposud zatím statečně odolávám a nedávno jsem si raději pořídil zbrusu nové počítadlo. Nicméně, kdybych si měl opravdu vybrat jednu určitou konzoli, patrně bych se po dlouhém váhání přiklonil nejspíše k Xbox 360. Handheldy jsou totiž pro mě naprosto nezajímavé, a tak se jim raději obloukem vyhýbám. Wii má sice vynikající hry pro celou rodinu, ale upřímně mi žádná z nich nepřijde nijak atraktivní.

Na PS3 se produkuje jen velmi malý počet kvalitních AAA titulů, což je alespoň pro mě rozhodující, ovšem na druhou stranu funguje podle různých diskuzí po technické stránce mnohem spolehlivěji než Xbox 360 a ještě k tomu disponuje technologií Blu-ray. Xbox 360 však triumfuje pestrou nabídkou vydaných a ještě stále chystaných AAA titulů, srovnatelným výkonem, cenou a také přehlednější architekturou, díky které tuto konzoli preferuje spousta vývojářských studií a nezřídka se stávají i exkluzivními partnery. Proto bych si tedy vybral tak, jak jsem psal o pár řádek výše, ale opravdu jen v případě milého daru. Svou oblíbenou PC platformu se totiž ještě dlouho nechystám opustit.

David Sláma

dave.jpgZ "velkých" současných konzolí osobně vlastním jen Xbox 360, který je mým soukromým favoritem. Parádní ovladač, elegantní design, příjemný interface, a především široký výběr vysoce kvalitních titulů jsou jasné argumenty. Přesto jsem nezaváhal ani minutu, když jsem si (za závistivých pohledů některých kolegů) mohl domů odnést redakční PS3. Přeci jenom Sony se v letošním lineupu docela vytáhla, takže i na její konzoli je co hrát.

Z handheldů moje volba padla po dlouhém vybírání na NDS (Elite Beat Agents, Phoenix Wright, Animal Crossing...), nicméně ani zde jsem nepohrdnul redakčním PSP s chuťovkami jako Patapon či Echochrome. Všimli jste si, jakou konzoli jsem vynechal? Protože právě ta je mojí odpovědí na anketní otázku, právě Nintendo Wii bych si nechal dát jako dárek. Nebo si dovedete představit něco lepšího, než tuhle roztomilou hračku?

Rosťa Viktorin

richie.jpgDlouho jsem byl přesvědčen, že Wii je vrcholem herní evoluce, čemuž logicky nasvědčují i závratná prodejní čísla, avšak jak šel čas a na bílého mazlíka se objevovalo stále více her, dospěl jsem k názoru, že jeho koupí bych se stal pouhým členem masy, jejíž představa o kvalitním herním zážitku čítá frenetické poskakování před obrazovkou při dělání relativně stále stejných pohybů. Nehledě na to, že až na několik vyjímek jsou všechny hry pro Wii jako přehnané přes kopírák. Vezmu-li tedy v potaz fakt, že "novým" Xboxem již disponuju, velmi mile by mě potěšilo, kdyby před mými dveřmi zazvonila sličná děva s leskle černou krabičkou. A pokud možno i s Uncharted a Motorstormem zastrčenými za podvazkovým pásem.

Diskuze (69) Další článek: Nový týden: Far Cry z Afriky

Témata článku: , , , , ,