Doupěcí anketa: Na jakém stroji jste začali hrát hry?

Na jakém přístroji jste poprvé okusili kouzlo her? Bylo to Pentium? 486? 386? 286? Nějaké konzole? Amiga? Comodore? Nebo dnes již legendární ZX Spectrum? Či něco jiného? Nyní vám přinášíme výsledky - společně s názory redaktorů Doupěte.

Aktuální anketa:

V anketě jsme se vás ptali, na jakém stroji jste začali hrát hry. Bylo to relativně nové Pentium, starší 486, ještě starší 386, stará 286, legendární Atari, Amiga či Comodore či snad ZX Spectrum, na němž se česká herní scéna zaučovala? Nebo to byla nějaké herní koznole, jako třeba PS2, PS2, Xbox, Gamecube, NES, SNES, N64, Dreamcast, Sega Saturn, Jaguar a další? Nebo jste začali hrát na nějaké jiné platformě?

Od ankety jsme očekávali ledasco. Nevěděli jsme, na kterou z platforem takříkajíc vsadit - už jen proto, že na výběr jich bylo opravdu hodně. Jisté naděje jsme dávali snad jen ZX Spectru, kvůli němuž nejeden veterán do ankety klikne; a Pentiu jakožto nejnovější z nabízených možností, která je však na trhu už nějaký ten pátek. Ale nic nebylo jisté - na strojích 286, 386 a 486 začínal nejeden z nás, Amiga byla svého času také populární... No prostě jsme si říkali, že to bude jistě zajímavé. Navíc podle stáří strojů, na nichž jste začínali, lze soudit i na průměrný "herní" věk našch čtenářů, což také rozhodně není nezajímavá informace.

A výsledek? Skutečně vyhrálo ZX Spectrum, které dostalo neuvěřitelných 255 hlasů. Druhé skončilo Pentium (197), třetí překvapivě Atari (147), které těsně předběhlo sérii 486 (143) a 386 (137). Comodore (125) si také nevedl špatně, podařio se mu totiž předstihnout i klasickou 286 (115). Konzole (95) skončily třetí od konce s těsným náskokem na "jiné" platformy (93) a poslední zůstala jednoznačně Amiga (43). Nicméně, jak z uvedených čísel plyne, se jednalo (až na suverénní náskok ZX Spectrum a jasné poslední místo Amigy) o celkem vyrované hlasování...

Komentáře redakce:

Martin Boček, šéfredaktor

Můj první kontakt s počítačovou hrou proběhl na Stoleté výstavě v Praze (byl to Prince of Persia ve zcela neuvěřitelné 16-barevné grafice v roce 1991). Následovalo hraní u kamaráda na Comodore C64 o dva roky později a hraní u spolužáků na strojích 386 a 486 v následujících letech. Svůj první "vlastní" počítač, jímž byla úžasná 486/66 MHz, 16 MB RAM, 1 MB grafická karta, SoundBlaster a 80 MB HDD, jsem dostal v roce 1996. Ačkoli jsem jej potom několikrát přestavěl, vylepšil a posléze i nahradil, všechny jeho komponenty mám dodnes doma schované. Tedy kromě těch, které dodnes používá kamarád...

Martin Zavřel, vedoucí konzolové sekce

Mohlo mi být takových pět let, když jsem na hodech u prarodičů v Čebíně poprvé spatřil herní automaty. Jako každý kluk v tom věku jsem chtěl být – až vyrostu - buď indián… nebo kosmonaut. A když jsem uviděl hrdinnou posádku kosmické lodě z Galaxians, bojující proti vlnám mimozemských nestvůr, byl jsem okouzlen jako nikdy předtím. Virtuální světy na mne vždycky zabíraly pro moji velkou fantazii (i za prvními černobílými hrami jsem byl schopen vidět velké příběhy a emoce) a chuť stát se hrdinou (což ve filmech nešlo). První stroj, který mi umožnil virtuální dobrodružství v teple domova, byla – samozřejmě – konzole. Jmenovala se „1001 Games“ a byla to naprostá šílenost od Vietnamců ze stánku. Oba bakelitové pákové ovladače jsem zlomil poměrně brzy, ale od té doby jsem už věděl, co bude mojí největší zálibou. Jak si asi umíte představit, následovalo ZX Spectrum, C64, Amiga CD32 (když Amigu, tak konzoli:-)), PC, Sega Master System, Mega Drive, NES, SNES, Jaguar, Saturn, Playstation… bylo to krásné dětství jak pro herní průmysl, tak pro mne samotného. To nejlepší ale teprve přichází…

Petr Kolář, vedoucí zpravodajské sekce a zástupce šéfredaktora

Pokud se jedná čistě o můj první počítač, tak jím byla stařičká 286, na tu dobu výdobytek moderní technologie, která měla mohutný výkon 8 MHz, při použití turba pak dokonce až 12 MHz. Ještě nyní při pohledu na padesátimegový disk a čtveřici čtvrtmegových modulů zírám s obdivem, kolik zábavy mi dokázaly přinést. Ale ještě dříve jsem hrával u kamarádů na klasických mašinách, jakými byly ZX Spectra a Amigy. To bývaly časy, dávno tomu již. Jen ve chvílích, kdy mám trochu času, nostalgicky vzpomínám nad peckami jako Dungeon Master nebo Syndicate.

Karel Kališ, zástupce vedoucího konzolové sekce

První herní kontakt u mě probíhal v klasické maringotce plné automatů. A to bylo v době, kdy jsem pomalu ani nedosáhl všechny ty páčky a čudlíky. Ovšem jedna hra mi z té doby v paměti zůstala do dnes, Space Invaders. Jméno hry jsem ale pochopitelně zjistil až později, tenkrát jsem uměl sotva číst. Jak já proklínal toho posledního parchanta, který létal neuvěřitelně rychle a vždycky mě zabil. Jinak doma jsem začínal na nějaké konzoli, pokud se nepletu, jednalo se o verzi Atari 2600 koupenou někde na tržnici. Rozlišení asi 10x10 pixel, 16 barev, pípaní speakeru, ale hratelnost maximální. Protože však fórové joysticky byly věčně rozlámané, strávil jsem spoustu času u kamaráda na jeho Didaktiku. Dizzy, Laser Squad, Sabouteur... Nesmím ani zapomenout na pozdější hromadné hraní Commandera Keena na školních 286kách a moje první PC, našlapanou 486ku s celými 4 Mb RAM! No jo, dneska už to není, co to bývalo. :)

David Sláma, zpravodajská sekce

U mně je odpověď jasná - "nějaká konzole". Nebo spíš "nějaké konzole". Matně si vzpomínám na hraní jakýchsi her na našem stařičkém malém černobílém televizoru značky Tesla. Hrálo se na pochybných joyisticích vybavených několika málo tlačítky a nejpopulárnějšími hrami byla schovávaná či policejní honička v několikapatrovém 2D domě. Nemálo času jsem také strávil u kamaráda, kde jsme hráli na tom, co měl zrovna z půjčovny. Jen bůh a Liet by mohli tušit, o co mohlo jít. Až nedávno (i když on to už nějaký pátek bude) jsem dostal svoje první PC - Cyrix 166 MHz, 16 MB RAM, 1 MB integrovaná grafická karta a 1,5GB harddisk. Když nad tím tak přemýšlím, tak z této původní sestavy už mi zbyly jen i na dnešní dobu poměrně slušné reproduktory.

Alan Jarrar, PC sekce

Psal se rok 1991 a já si plně vychutnával hry na tehdejším skvostu Atari 2600 (po půlroce následovalo lepší Atari 5200). Matně si vybavuji svého oblíbeného Pitfalla a jiné, stejně krásné, hry. Od roku 1994 jsem holdoval starým Sega 16 bit konzolím a domácí 486 s 8 MB RAM. V prosinci roku 1998 proběhl zásadní upgrade počítače a ze staré 486 zbyl jen case. V kuchyni se jímal zbrusu nový Celeron 300A s 32 MB RAM a Ati Rage II. V té době jsem plně podlehl geniální hře Caesar III. Během let jsem ještě dokoupil 64 MB RAM a grafickou kartu S3 Savege 4. Z tehdejší sestavy mi teď (stejně jako Davidovi) zbyly jen reproduktory. Kdyby bylo na mně, vrátil bych herní vývoj na začátek devadesátých let. Tyhle časy se už nikdy nevrátí. :-)

Lenka Vlková, konzolová sekce

Po přečtení nejnovější anketní otázky na mě padla velká nostalgie. Zavzpomínala jsem na náš první dmácí počítač – prastarou 386ku s černobílým monitorem. Také jsem si vzpomněla na svoje první hry. Jak jsem hýbala s maličkou plošinkou při Arkanoidu a pomocí CTRL+W cheatovala při Princ of Persia (holt to na mě tenkrát bylo moc těžké, ale ještě dodnes pamatuju, jak jsem si tím nacheatovaným padákem stejně nikdy moc nepomohla nepomohla a zasekla se v hluboké propasti :-)). Všechno bylo na disketách a o existenci CD jsem neměla ani ponětí :-) Ale takové doby jsou už dávno pryč a nikdy se nevrátí. Pokrok jde nezadržitelně dopředu a to je podle mě dobře.

Příští anketa: Co říkáte na Xbox 360?

Diskuze (14) Další článek: Sega kutí nové hry na PSP a GBA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,