Doupěcí anketa: Proč hrajete hry?

Jak moc budete hrát o prázdninách? Prostě vás baví? Odpočíváte u nich? Umožňují vám prožít něco nového? Nevíte? Nebo jsou prostě lepší než realita? Na to jsme se vás ptali v naší anketě a nyní vám přinášíme její výsledky, společně s názory naší redakce.
Aktuální anketa:

V anketě jsme se vás ptali, proč hrajete hry. Prostě vás baví? je to podle vás ten nejlepší způsob odpočinku? Umožňují vám zažít věci, které byste jinde nezažili? Nevíte? Nebo jsou pdole vás hry lepší než realita?

Od ankety jsme očekávali vítězství varianty "prostě mě baví"; nicméně co nás zajímalo mnohem více než vítězná varianta, to tentokráte bylo zastoupení ostatních možností. Odpověď "prostě mě baví" byla odpovědí univerzální; odpovědí, nad níž nebylo třeba příliš přemýšlet. Ale ti čtenáři, kteří se nad touto anketou zamysleli, nám poskytli mnohem zajímavější odpovědi. A tam jsme opravdu neměli nejmenší představu, jak která varianta dopadne.

A výsledek? Zvítězila možnost "prostě mě baví" s 56,7 %. Druhá skončila varianta "umožňují mi prožít věci, které jinde nezažiju" (17,8 %) a třetí "je to nejlepší způsob odpočinku" (12,6 %). Předposlední pak byla odpověď "hry jsou prostě lepší než realita" s 7,5 % a poslední "nevím, prostě je hraju" s 5,4 %.

Komentáře redakce:

Martin Boček, šéfredaktor

Proč hraju hry? Dobrá, opominu fakt, že v tomto okamžiku je to moje práce, která mne živí. V tom případě hraju hry proto, že je to skvělý způsob relaxace - člověk se u nich nenadře, a při tom mu nabídnou - díky možnosti aktivního zapojení se do děje - mnohem lepší zážitek než mnohý film. A konečně... Já osobně hraji hlavně bojovky. Ty se sice dají trénovat proti stroji, ale základem a současně cílem celého hraní je souboj se živými oponenty. A to je to, co mne na hraní baví nejvíce: Setkávání se s přáteli a kamarády. To mám raád nejen u her, ale o ostatních variantávh tu teď není řeč, takže... Takže tak.

Karel Kališ, vedoucí konzolové sekce

Proč hraji hry? Hmm, záludná otázka. Pokud bych nad odpovědí nezatěžoval mozek, tak z fleku řeknu, že mě baví. Ale proč mě baví? Protože dokáží vyvolat celou řádku emocí, přinášejí výzvu a navíc se při hraní efektivně zbavím nahromaděného stresu. To samé bych mohl v zásadě říct o čtení knih, poslouchání hudby, sledování filmů nebo o pokecu s přáteli v útulné hospůdce či hraní fotbalu. Avšak hry jsou unikátní ve svojí dovednosti zapojit hráče přímo do akce, na rozdíl od filmu či knih, což sport sice dokáže taky, jenže většinou nepřináší žádnou fantazii a podněty k zamyšlení. Takže v hrách vidím takový aktivnější způsob odpočinku, který dokáže zaměstnat i můj mozek, což mi skvěle vyhovuje.

David Sláma, zpravodajská sekce

Jsem tak trochu snílek. Odmalička zbožňuji příběhy, čtu hromady knížek, koukám na filmy... Ale jsou jen dva způsoby, jak se stát aktivní součástí takového příběhu - sám ho vymýšlet, nebo jej hrát. Na to, abyste napsali smysluplný beletristický text, potřebujete být ve správném rozpoložení, mít hromady času a plnou hlavu nápadů. Hry jsou jiné - pozvou vás do svého světa, pohltí vás, naplní mysl myriádami pocitů a zážitků. Samozřejmě jen některé hry jsou takové a právě kvůli nim se zase a znova nechám ke hraní zlákat.

Martin Demiger, zpravodajská sekce

Sice to možná bude znít trochu divně, ale nevím. Opravdu nemám ponětí, proč hraji hry a jak jsem se k nim vůbec dostal. Snad abych byl „in“, snad ze zvědavosti… To už ale není podstatné. Důležité je to, že jsem u nich zůstal – a že mě stále baví. Takže na nich asi něco bude…

 

Lenka Vlková, konzolová sekce

Od skoro každého důvodu v anketě kousek. Samozřejmě, že mě hry baví. Snad ani neznám člověka, co by neměl rád žádnou hru. Jakožto odpočinek jsou hry také ideální, protože dokážou odvést mysl člověka od všech povinností, což taky souvisí s tím, že umožňují člověku prožít něco, co v realitě nelze. (například moji oblíbenou činnost zachraňování světa před zákeřnými zloduchy :-)).

Příští anketa: Jaký je váš názor na filmové předělávky her?

Diskuze (3) Další článek: Nová mega: Tanky jsou stále in

Témata článku: , , , ,