Doupěcí anketa: U kterého typu her trávíte nejvíc času

Které hry jsou ty, s nimiž vstáváte i chodíte spát? RPG? Strategie? Střílečky? Sporty? Bojovky? Na to jsme se vás zeptali v anketě. Nyní vám přinášíme její výsledky - společně s názory našich redaktorů.

Aktuální anketa:

V anketě jsme se vás ptali, u kterého typu her trávíte nejvíce času; zda u RPG (či MMORPG), stříleček, strategií, závodních her, sportovních her, bojovek nebo u nějakého jiného žánru.

Od ankety jsme očekávali vyrovnaný souboj stříleček, strategií, sportovních her, (MMO)RPG a závodních her, který jednotlivé možnosti vyhrají jen s malými rozdíly v právě uvedeném pořadí. Všechno to jsou velmi oblíbené žánry, které podporují multiplayer, které jsou všechy časově relativně nenáročné (ale zato se u nich dá sedět téměř neomezeně dlouho) a u kterých vám vydrží jedna hra na dlouhé a dlouhé večery. Zejména ona možnost vzájemné konfrontace s jinými hráči a možnost s nimi soupeřit dělá z těchto titulů dlouhodobě přitažlivé hry, u kterých nejeden člověk prosedí celé dny i noci. Bojovky sice uvedené specifikace také splňují, nicméně se v současnosti jedná o čistě konzolový žánr, což je v herním prostředí v ČR výrazný handicap. Možnost jiné zde byla poze jako doplněk pro milovníky Sims, adventur a dalších neuvedených žánrů, které se obecně nevyznačují možností online hraní či zápolení hráčů proti sobě navzájem.

A výsledek? Zcela překvapivě zvítězily s výrazným náskokem (MMO)RPG před strategiemi, zatímco střílečky skončily až třetí. Sportovní hry vyhrály rozdílem pouhých pár hlasů před hrami závodními, a podělily se tak o čtvrté místo - ovšem s výraznou ztrátou na FPS. Kategorie jiné lehce předhonila bojovky, které skončily podle očekávání až na posledním místě.

Komentáře redakce:

Martin Boček, šéfredaktor

Co se týče výsledků samotné ankety, jasné vítězství MMORPG a až třetí místo stříleček podle mého názoru ukazují, že trh je donedávna jasně vedoucím žánrem FPS již nasycen a hráči dnes hledají něco jiného a nového... Co se týče mé vlastní odpovědi v anketě, je jasná - bojovky. Kdysi dávno jsem začínal s Mortal Kombatem, potom už Tekken 4, v němž jsem se pohyboval i na mezinárodních turnajích a soutěžích, a nyní se specializuji na Virtua Fighter. Bojovky pro mne znamenají mix mezi taktikou a akcí; mezi rozvážným plánováním a beskurychlými reakcemi; mezi psychologií a intuicí. Znamenají pro mne výzvu v podobě zvládnutí systému, tahů a možností té které hry a jejích postav a nabízejí odměnu v podobě adrenalinových soubojů s živými oponenty.

Martin Zavřel, vedoucí konzolové sekce

Výsledky ankety sice ukázaly (MMO)RPG preference čtenářů Doupěte, nicméně český herní trh je všeobecně zaostalý (nedostatečná podpora a zájem o – ve světe vládnoucí – konzolové platformy). Co jsem viděl výsledky podobného průzkumu ve světe, pořád jasně vedou FPS. Osobně mám FPS také hodně rád, protože umožňují nejsilnější pocit ponoření do hry – díváte se z očí hrané postavy, což vytváří nejlepší iluzi že „jste opravdu tam“. Ještě o kousek více ale tíhnu k japonským RPG, především díky jejich mimořádně silným příběhům naplněným realistickými postavami, emocemi a bezkonkurenční hudbou. Vedle smíchu je nejsnadněji vyvolatelnou emocí strach, takže si kromě RPG a FPS rád dopřeji cokoliv hororového.

Petr Kolář, vedoucí zpravodajské sekce a zástupce šéfredaktora

Jako milovník bojovek trávím samozřejmě veškerý svůj čas jejich hraním (stačí to takhle, Martine?). Když se ale zrovna nemlátím, tak se hned projeví moje RPG pozitivní nátura. Čas strávený u tohoto žánru se těžko počítá, možná tak některé opravdu dobré tahové strategie, nebo závodní hry, by to dokázaly dorovnat. Oproti tomu násilné hry skoro vůbec nehraji (s výjimkou těch bojovek, že, Martine). Jsem tak velmi potěšen výsledky ankety, která na první místo staví myšlení a úvahu a až do pozadí odsouvá zběsilou akci.

Karel Kališ, zástupce vedoucího konzolové sekce

I já samozřejmě nejvíc hraji bojovky, dokonce víc než Petr a kdokoliv se odvažuje tvrdit něco jiného, bude  proklet doživotním dohráváním her jen s pomocí návodu! Tak, doufám, že teď už má šéfredaktor jasno, jak to bude letos s prémiemi. Zpátky k otázce, nejvíc času vždy strávím s tou hrou, která mě momentálně baví. Jeden měsíc to můžou být strategie, další dohrávám všechny možné FPS a jindy zase simulátory či závody.Ve výsledném součtu jsem však dřív nejvíce času věnoval adventurám, ovšem vzhledem k jejich současnému nízkému počtu získaly navrch momentálně RPG a MMORPG. World of Warcraft je vážně mor. :)

David Sláma, zpravodajská sekce

Hmm... ATK * (8 + SP / 10) + 250 + (150 * Skill Level), takže... ehm, pardon – co jste to chtěli? Jistě, oblíbený žánr. Nemohl jsem volit jinak, než (MMO)RPG, to je asi každému, kdo mě aspoň trošku zná z Doupěte či Doupěcího fóra, jasné. Spíš bych se tedy podíval na výsledky ankety, dopadla totiž zcela jinak, než bych čekal. FPS nakonec neobsadili první místo, jak by tomu jistě nedávno bylo. Překvapivě se naopak vytáhly strategie. Naopak RPG, před vydáním Baldur’s Gate žánr svíjející se ve smrtelné agónii, vstal jako bájný fénix z popela. Ať už za to může rozmach MMORPG s World of Warcraft v čele, nebo řada kvalitních titulů, jakými jsou například Morrowind, Gothic, Sacred, Dungeon Siege, či aktuální Fable, já jsem jen rád. A přestože Martin Boček obíhal všechny počítače s připojením na internet a hlasoval pro „bojofky“, vítězství hrdinů z RPG nezvrátil...

Lenka Vlková, konzolová sekce

Nejvíce času mi vždy zabíraly (a doufám, že i nadále budou:-)) RPG. Nejen že jsou to většinou dlouhé hry, které člověk nedokáže projít dříve než za několik desítek hodin, ale jsou to pro mě také hry nejzajímavější. Jak z hlediska promyšleného, komplexního příběhu, tak z hlediska herního systému využívajícího různých bojových schopností, magie atd. Vyhovuje mi družina několika postav, které mezi sebou komunikují. Pokud mám mluvit konkrétněji, musím samozřejmě zmínit japonská RPG. Ta jsou, pokud jde o emotivní příběh, daleko kvalitnější než všechna ostatní. Jenom doufám, že se tvůrci od této tradice neodchýlí, jak se tomu u některých titulů v poslední době stalo.

Příští anketa: Jaký bude filmový Doom?

Diskuze (22) Další článek: Stahujte demo na UFO: Aftershock

Témata článku: , , , , , , , , , ,