Doupěcí anketa: Zaujalo vás Nintendo Wii?

Zaujalo vás Nintendo Wii a jeho ovládání? Je to revoluce? Líbí se vám? Počkáte si s úsudkem až si jej sami odzkoušíte? Nezaujalo vás? Považujete jej za blbost? Na to jsme se vás ptali v naší anketě a nyní vám přinášíme její výsledky, společně s názory naší redakce.
Aktuální anketa:

V anketě jsme se vás ptali, jestli vás zaujalo Nintendo Wii a jeho ovládání. Považujete jej za revoluci? Nebo se vám "prostě" líbilo? Počkáte si s úsudkem, až jej sami odzkoušíte? Nezaujalo vás:?

Od ankety jsme očekávali souboj zastánců Nintenda a jeho neotřelých řešení s odpůrci tohoto "hračičkovského" přístupu. Souboj jsme tipovali na poměrně vyvážený, neboť oba tyto tábory jsou početné, oba si za svým názorem pevně stojí a oba jej neváhají dát najevo při každé příležitosti.

A výsledek? Naprosto vyrovnaný souboj zastánců obou extrémních názorů a celkem vyrovnané výsledky všech "středních" možností. Nakonec o pouhý jeden hlas zvítězila možnost "Je to revoluce" s 31,4 % před možností "Je to blbost" s 31,1 %. Třetí skončila možnost "Rozhodně ano" s 14,3 %, těsně před "Ještě si počkám, až ho zkusím" s 11,9 % a posledním "Nezaujalo" s 11,3 %.

Komentáře redakce:

Martin Boček, šéfredaktor

Hmm... Rozhodně ano. Jak jsem psal již ve svém článku s dojmy z hraní na Wii, tato konzole není ani tak o hrách jako spíš o zábavě. Uvidíme, co na ni řekne herní trh - a uvidíme, co na ni řekne trh jako celek. Ale pokud mám mluvit za sebe, her si užiju dost i v "práci", tedy v redakci. Ne, že bych nehrál rád - naopak. Ale změna neuškodí. A Nintendo Wii se zdá být přesně tou změnou, kterou hledám. Změnou, která mi nabídne možnost hrát hry a současně si hrát. A navíc se u toho i bavit, což je to nejdůležitější. A co víc - technické specifikace Wii nejsou tak hrozné, jak by se z většiny dosud představených titulů mohlo zdát. Pokud uvážím, co všechno dokázala PS2 se svým "vykopávkovým" hardware, myslím, že Wiičko nám toho dokáže nabídnou víc, než bychom nyní čekali.

Martin Zavřel, vedoucí konzolové sekce

Měl jsem možnost si Wii na E3 2006 vyzkoušet a byl jsem hodně zklamaný. Lidé mají falešné představy ohledně vysoké citlivosti senzorů v ovladači - například v tenisu bylo prakticky jedno jak přesně jste mávli rukou - ovladač sejmul prostě jenom fakt že jste mávnuli. Navíc nevím jak vy, ale já rád hraji třeba celou noc a rozhodně si neumím představit že bych vydržel celou noc mávat rukama. Další věc je, že Wii má grafiku jako PS2 na začátku, takže ke konci cyklu nové generace konzolí bude Nintendo už dvě generace pozadu, co se týká vzhledu her. Koukněte se na ohromující obrazy z X360 na HD a pak si na té samé obrazovce zkuste prohlédnout PS2. Takhle bude vypadat Wii. A nezapomínejme na nedostatek kvalitních multiplatformových nebo exkluzivních titulů (hrstka vzkříšených klasik od Ninteda to v mých očích nezachrání). Aby nedošlo k omylu: Nintendu fandím, nepreferuji žádnou konkrétní značku a konzole si pořídím všechny tři... ale to nic nemění na tom, že mě Wii hodně, hodně zklamalo.

Petr Kolář, vedoucí zpravodajské sekce a zástupce šéfredaktora

Koho by ovládání nové konzole od Nintenda nezaujalo? Můžete si o něm myslet, že je skvělé, stejně tak jej shazovat, každopádně si přiznejte, že vás jeho návrh jistě zaujal. Je vidět, že se Nintendo zase rozhodlo pro vlastní cestu, kdy místo samých „velkých“ titulů s mega-giga-ultra-hyper-super grafikou/fyzikou/AI sází spíše na hry „malé“, ale o to zábavnější. Samozřejmě, u Nintenda Wii můžeme čekat rovněž i hry, jejichž protějšky se objeví i u ostatních konzolí, ale velký díl zábavy přinesou hříčky, které se nejlépe uplatní ve větší společnosti. Chcete si s kamarádem zahrát tenis a zrovna prší? Nevadí, uchopte jednu část ovladače, on zase jinou, a můžete vesele trénovat. Říkejte si tomu jak chcete, já to budu nazývat třeba návrat ke kořenům zábavy, což je v současné době taky trochu revoluce.

Karel Kališ, zástupce vedoucího konzolové sekce

Rozhodně mě myšlenka stojící za Nintendo Wii přesvědčila nejvíc ze všech konzolí nové generace. Ovládání pomocí máchání ovladačem? Že váháte, už u NDS a dotykového displeje se bavím naprosto královsky. Konečné soudy si nechám na dobu, kdy se mi bude nová konzole hřát pod televizí, ale těším se už teď. Hry od Nintenda mě vždy lákaly svojí krystalicky čistou hratelností, takovou u konkurence najdete jen v obzvlášť vzácných případech. Wii ji slibuje po hrstech. A že neoplývá vyleštěnou HD grafikou? I dneska se často vracím s starým peckám devadesátých let a jejich archaickému rozlišení 320x200 a bavím se víc než u některých současných hitů. Ale rozhodně se nenechám okrást ani o pecky z Xboxu 360 a PS3. Ony ty miliony polygonů a oči vypalující světelné efekty mají taky něco do sebe. :) Navíc se díky lepší grafice dají lépe vyprávět pohlcující příběhy a ty mám rád stejně jako chytlavou hratelnost.

David Sláma, zpravodajská sekce

Bylo mi potěšením napsat reportáž z tiskové konference Nintenda na E3 a musím jednoznačně odpovědět, že Wii mě zaujalo. Ale s rostoucím množstvím informací o nové konzoli se objevovaly i otázky a obavy. Jak budu hrát celou noc, když u toho budu muset mávat oběma rukama? Jak budou hry vypadat, pokud budu hodný a Ježíšek mi donese HDTV? Co si všechno budu moct zahrát, když mě styl dětských omalovánek, kterým se mnohé hry Nintenda vyznačují, omrzí? Nejvíce ze všeho se ale bojím jedné věci - že se Wii stane jen parádní atrakcí na domácích párty, jako je tomu v současné době třeba u Eye Toy nebo Sing Star na PS2. Není to na next-gen konzoli trochu málo?

Martin Demiger, zpravodajská sekce

Zpočátku jsem byl z Wii unesen, ale postupem času mi „skvělé možnosti“ nové konzole Nintenda začaly připadat stalé „normálnější“. Jedno mne totiž zaráží – Wii se sice všude prezentuje jako zcela nová konzole, kterou nelze s Xboxem 360 ani PS3 srovnávat, už málokde se ovšem dočtete, že unikátní možnosti ovladače využije pouze několik her. Většina titulů se bude držet starého konceptu, a tedy ovladače s tlačítky – žádného máchání ovladačem v ruce. Když tedy pomineme několik světlých výjimek, zůstane nám pouze klasická konzole s tradičními hrami... a navíc s grafikou, která s PS3 či Xboxem 360 nesnese srovnání. Ale asi bych měl odpovědět přímo na otázku v nadpisu - takže ano, Wii mne zaujalo. 

Alan Jarrar, PC sekce

Na rovinu řeknu, že jsem hlasoval pro možnost č. 5. Ne snad proto, že bych opovrhoval novými herními technologiemi, ani z důvodu, že jsem z větší míry zaměřený na PC. Nintendo Wii mě zkrátka vůbec nezaujalo a můj celkově negativní názor podpořila i vysoká cena. Navíc momentálně podporuje jen několik her, proto o jeho koupi nebudu vůbec uvažovat. Rozhodně jej nepovažuji za revoluční a můj názor na čistě komerční charakter produktu mi nikdo nevyvrátí. Raději investuji do obleku. To sako už mi začíná být malé…

Lenka Vlková, konzolová sekce

Když srovnám to, co nás čeká na PS3 a to, co nás čeká na Wii, musím říct, že mě nová konzole Nintenda nechává celkem chladnou. Ani nový originální ovladač mě příliš nepřesvědčil a jsem zvědavá, zda s ním opravdu půjdou hry ovládat, jak si tvůrci přejí. Svojí cílovou skupinu si Nintendo Wii jistě najde, ale já v ní nejspíš nebudu. A když se mi bude chtít ovládat hru svým tělem, vždycky existuje ještě Eye Toy. :-)

Příští anketa: Jak moc je pro vás důležitá hudba ve hrách?

Diskuze (9) Další článek: AbecedaHer ve zkratce

Témata článku: , , , , , , , , ,