PC | RPG | Preview

Dragon Age: Origins – vzhůru na draka

Krev, špína, hnus a spousta morálních dilemat, která nejsou černobílá. Ne, nejde o Zaklínače, ale o duchovního nástupce Baldur’s Gate.
Kapitoly článku

Každopádně ze sezení vyplývá obranný plán jehož stěžejním bodem je rozsvícení světla v jakési věži. A co čert nechtěl, hráč je vybrán jako dobrovolník! Respektive jako jeden z dobrovolníků.

Čarodějka kouzlem hasí magické plameny a odemyká cestu dál

Spolu s dalšími vojáky tak zpočátku přihlíží útoku nepřátel na město a heroické obraně jeho obyvatel. Král se vrhá do boje, je čas vrhnout se na schody a vyběhnout je jako zdatný srnec. Samozřejmě s těmi dalšími třemi lidmi, jež byli pro úkol vybráni taktéž.

dragon_age_origins_07.jpgdragon_age_origins_08.jpg

Cestou však narazíte na půvabnou čarodějku a upoceného vojáka v brnění za ni s lehkým srdcem vyměníte. O pár kroků dále se ukazuje, jak dobrou volbu jste udělali. Čarodějka totiž kouzlem hasí magické plameny a odemyká vám tak cestu dál. Podobných interakcí kouzel mezi sebou autoři slibují více a dokonce se ani nestydí pochlubit jejich bojovými komby. Znamená to, že použití magických kejklí v určitém pořadí může výrazně zvýšit škody napáchané kouzly.

dragon_age_origins_artwork2.jpg

Magická umění však vyžadují spoustu času a úsilí, tudíž je občas nutno ukončit mrzký život skřetův prostřednictvím starého dobrého meče. A co když je takových nepřátel víc? Jednoduše pozastavíte hru, kolečkem oddálíte pohled a rozdáte patřičné příkazy. Při jejich rozdávání se třeba také můžete kochat šípem letícím na vaši hruď či bleskem, který má vaší zbroji dodat tu správnou jiskru. Až je vše dokončeno, jen hru spustíte a budete se kochat smrtí. Něčí určitě.

Spáleniště hezčí než kvetoucí louka

A co teprve, když na scénu dorazí nějaká silná potvora? To se pak pozastavuje a metají se oživovací kouzla o sto šest. Nic však nepotěší více, jako zdolání nějakého toho silného a pořádně velkého protivníka. V případě demoverze jím byl fialový obr, který měl ještě magicky nepropustnou kůži. Ten se ukázal jako velice silný protivník a rychle dokázal omráčit či rovnou zabít většinu party. Dobrou zprávou tak je, že nepřátelé nebudou muset oplývat až nerealisticky vysokým počtem životů – prostě budou mít jen stejné schopnosti jako vy.

dragon_age_origins_09.jpgdragon_age_origins_10.jpg

A když už jsem u těch schopností, autoři vám nabízejí lištu, podobně jako v moderních MMORPG, kde si můžete své skilly setřídit a rychle naklikat požadovanou kombinaci. Dobrou zprávou je, že tento pořadník údajně neruší při hraní a ani výrazně neničí umělecký dojem z vykreslovaných scenérií.

Nepřátelé neoplývají vysokým počtem životů – jen mají stejné schopnosti jako vy

Pokud se rozhlédnete po obrázcích okolo textu, jistě mi dáte za pravdu, že propracovaný návrh prostředí spojený se silou dnešních karet vytváří vskutku nezapomenutelné obrázky.

dragon_age_origins_11.jpgdragon_age_origins_12.jpg

Na jejich plynulé a dlouhé promítání okořeněné orchestrální hudbou, a hlavně interakcí hráče, si musíme počkat na začátek příštího roku. Jisté je jen to, že Dragon Age se bude prodávat jako housky na krámě a pokud autoři dodrží proklamovanou kvalitu, jistě přiková spoustu PC hráčů k monitorům na dlouhé hodiny. Také už se těším na temný svět, do něhož budu podle nálady přinášet zlo či vznešené dobro. Najít si svojí cestu a hrát hru tak, jak chci já. Doufám, že mi to pánové z BioWare umožní a já tak budu moci být něco víc, než zákonně zlý nebo dobrý hrdina.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: RPG
Výrobce: Bioware | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 4. listopadu 2009 (PC, X360), 20. listopadu 2009 (PS3)
  • Podařený RPG systém
  • Zajímavý svět
  • Živoucí postavy v partě
  • Obrovská herní doba
  • Chytalavé boje
  • Nevyvážená obtížnost
  • Kamera
  • Občas AI parťáků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,