Dragon Riders: Chronicles of Pern – krásný dračí příběh

Když se řekne Anne McCaffreyové, mnoho příznivců fantasy literatury zbystří pozornost. Její romány ze světa Pern obletěly celý svět. Byla by věčná škoda zapomenout na hru, která vznikla právě na motivy jejích knih a proto se recenze po delší době objevuje i na Doupěti. Podívejme se spolu do nádherného světa lidí a draků a odhalme roušku tajemství sužujících celou zemi.
Žánr: adventure/RPG
Minimální konfigurace: procesor 266 MHz, 64 MB RAM, 400 MB místa na pevném disku, 3D grafická karta
Doporučená konfigurace procesor 400 MHz, 128 MB RAM, 16MB 3D grafická karta
Multiplayer: ne
3D akcelerace: ano
Výrobce: UBI Soft
Distribuce: UBI Soft

Když se řekne Anne McCaffreyové, mnoho příznivců fantasy literatury zbystří pozornost. Její romány ze světa Pern obletěly celý svět. Byla by věčná škoda zapomenout na hru, která vznikla právě na motivy jejích knih a proto se recenze po delší době objevuje i na Doupěti. Podívejme se spolu do nádherného světa lidí a draků a odhalme roušku tajemství sužujících celou zemi.

Začneme však zcela prozaicky – nevěřím, že každý čtenář Doupěte je fanda fantasy literatury, a tak hned zkraje rozebereme svět dračích jezdců. Pern je planeta, která při povrchním pohledu vypadá jako vcelku primitivní až na několik drobností, které do našich představ o primitivní civilizaci rozhodně nepatří. Tou hlavní „drobností“ jsou Draci. Historie Pernu byla velice zajímavá – posuďte sami. Před dávnými časy zde přistály lodě vesmírných objevitelů, kteří se zde nakonec rozhodli zůstat (to rozhodnuti nebylo zase až tak bezprostřední, jak by se mohlo zdát, ale o tom si přečtete v úžasných knihách autorky – nerad bych příběh svým neumělým jazykem zkazil). Jenže Pern není zase tak idylická planeta, jak by se mohlo na první pohled zdát – v pravidelných cyklech na planetu totiž dopadají vražedné spóry ničící vše živé. Je to dárek od dalšího tělesa obíhajícího kolem stejného slunce jako Pern. Aby se kolonisté chránili před touhle zkázonosnou katastrofou, zapojili své umění v oblasti genetiky a stvořili si ochránce – draky. Tyto bytosti byly jediné schopné zničit spóry dříve, než dopadnou na Pern a tak se velice rychle vytvořilo pouto mezi kolonisty a jejich „výtvory“. Draci nejenže mají obrovskou sílu, ale navíc jim byly dány telepatické schopnosti a pochopitelně i vysoká dávka inteligence. Díky tomu se tento genetický projekt zdařil vysoce nad očekávání svých tvůrců a mezi draky a lidmi se mohlo vytvořit pouto tak silné, že smrt jezdce byla často následována smrtí draka.

Dragon RidersDragon Riders

Dragon RidersDragon Riders

Jenže ne vše se dařilo dle původních záměrů kolonistů. Tvrdý život na Pernu nakonec zatlačil do pozadí technické vymoženosti a v současné době je úroveň obyvatel planety na úrovni středověku a o původní technologii kolonistů se dnes již hovoří jako o artefaktech nadaných magickou mocí. A právě do této doby je zasazen náš příběh.

To ráno nebylo pro D’Kora zrovna procházka růžovou zahradou. Vzbudil se s kocovinou, vedle které mu smrt připadala jako vysvobození a navíc si nepamatoval absolutně nic z předchozího dne. Jeho drak mu také všechno pořádně vytmavil a rozhodně nebyl šetrný. Zeth byl ve skutečnosti spíše pobaven, než naštván, ale zase na druhé straně v událostech včerejší noci D’Korovi řádně „vymáchal čumák“. Jo, a taky náš hrdina postrádá nůž, který mu včera raději zabavili. Než ale stačil dát své tělo do pořádku, už musel běhat po celém sídle své jednotky dračích jezdců a shánět přátele, kteří po včerejšku sice nejsou tak špatní, ale přeci jen… Tou dobou také náš hrdina zjistí, že zapomněl na dárek své dívce a tak dále – prostě běžný den s kocovinou. Jediná věc nám brání se bavit – Nalaya, jezdkyně jediného zlatého draka, tedy dračice, za poněkud podivných okolností zemřela a nezbývá než hledat náhradu, protože zlatý drak je jediná možnost zachování rodu. Postupně se příběh komplikuje, když začnou projevovat známky stejné nemoci, jako zabila Nalayu i ostatní jezdci a příběh se nám dále zamotává. Navíc se blíží další nálet spór a… Zkrátka práce bude nad hlavu.

Silný příběh by nás ale neměl překvapit, když uvážíme na motivy jaké ságy vznikla tahle hra. A věřte, že také je hlavním z pilířů celé hry – sice to tak možná z krátkého nástinu nevypadá, ale to jen tím, že jsem úmyslně jen nastínil začátek, abych vás neochudil o zážitek. Stojí za to.

Každému také musí být jasné, že půjde o adventure. Na první pohled sice vše vypadá na klon Tomb Raidera, ale nenechte se zmýlit – hlavní ve hře nejsou souboje (i když je jich dost) ale rozhovory, kterých ještě více. Také nějaké RPG prvky se najdou a drží vás u hry, protože jejich vylepšování bývá velice zábavné. Tady bych se ale rád zastavil u jisté nevyváženosti – jedná se o atribut „Síla“. Její vylepšování se může velice rychle zvrhnout ve frašku, protože i za přeskočení z kamenu na kámen máte 5 bodů k dobru, takže zatímco ostatní vlastnosti jsem měl na nízké úrovni, povedlo se mi hned při první příležitosti „vyskákat“ sílu na maximum. Zkrátka jsem strávil cca 20 minut skákáním z pilíře na pilíř a byl ze mne superman. To je velká škoda, naštěstí další vlastnosti jako vědění nebo pověst se vylepšují jen díky plnění úkolů, a tak není možné se takhle podvodně vytrénovat hned zpočátku. Tím je také zajištěna návaznost příběhu, protože některé postavy se s vámi odmítají bavit, dokud nejste na požadované úrovni a tak se do jednotlivých úkolů pouštíte postupně.

Dragon RidersDragon Riders

Dragon RidersDragon Riders

Oněch zmíněných úkolů je značné množství, ale někdy mají tendenci vypadat spíše jako pohádka o kohoutkovi a slepičce. Většina jich je velmi propracovaná a tak ani po delším hraní nepřichází stereotyp a nuda. Hlavní zásluhu na tom má propracovanost lokací, ve kterých se příběh odehrává a detektivní práce, při které se snažíte zjistit, kde seženete požadovanou věc. A pochopitelně souboje. Ty jsou také dobře navržené a když uvidíte propracovanost tvorů, které můžete „lovit“, pak vám rozhodně nuda nehrozí.

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • poutavý příběh
  • precizní svět
  • délka hry
  • množství hry
  • zdlouhavost některých úkolů
  • chyby v engine
  • nemožnost přeskočit animace

Další drobnosti, které hru činí zábavnou už jen krátce. Velice zajímavý je váš telepatický kontakt s vaším drakem, který zprostředkovává informace o dění kolem a postupu ostatních jezdců. Také se snaží popisovat lokace ve kterých se nacházíte, a i když se většinou jedná jen o dotvoření obrazu který vidíte, nelze se na tyto rozhovory dívat jinak než kladně. Dalším plusem jsou i zábavné úkoly, které sice plnit nemusíte, ale zato jsou odměněny extra zkušeností. Hned z kraje jste požádáni, zda by nebylo možné na vašich cestách „lovit“ zvláštní brouky, které dcera jednoho známého sbírá. Na lov těchto Pernských „Pokémonů“ vyrážíte ozbrojeni speciální kuší a každý úlovek je pro vás jistou satisfakcí, protože ty potvory jsou pěkně rychlé… Takových drobností objevíte jistě celou řadu a je jen na vás, zda se jimi budete zabývat či nikoliv.

Dragon RidersDragon Riders

Co se technické stránky hry týče, je jen málo co k vytknutí. Celé vaše počínání sledujete z pohledu třetí osoby, ale kamera nevisí neustále za vámi. Grafika je vskutku nádherná. Rychlost engine hry také příjemně překvapila a tak i v rozlehlých prostorách neztrácí hra na plynulosti. Ostatně o grafice se přesvědčíte na obrázcích okolo. Animace postav je také nadprůměrná a přelet na drakovi z lokace do lokace je přímo grafický koncert. Ale má jednu chybu – nelze jej přeskočit, a tak se u dvacátého opakování asi začnete nudit. To je také moje druhá výtka celé hře. A ještě jedna maličkost – ani zde se nepodařilo dořešit práci kamery, a tak občas uvidíte průlet skrz texturu, ale stává se to minimálně.

Pokud jde o hudbu – je na velice dobré úrovni a krásně dokresluje tajemnou atmosféru. Stejně tak i zvuky, které jsou pochopitelně 3D a při přeletu draka si je skutečně vychutnáte.

Co napsat závěrem? Pro fanoušky série o Dračích jezdcích povinnost. Pro ostatní velice zajímavá adventure se silným příběhem a velice hezkou grafikou, která je navíc i rychlá. Rozhodně doporučuji, bylo by škoda, kdyby zůstala nepovšimnuta.

Grafika: 8/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 8/10
Vyrovnaná osmička. Adventure na dlouhé hodiny hraní se silným příběhem.
Celkové hodnocení: 8/10
Váš názor Další článek: Silent Hill 2 – speciální edice pro Evropu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,