Driver: San Francisco – bizarní automobilová akce (recenze)

Driver si trojkou zabouchl u hráčů dveře. Nový díl si je svojí originálně/ujetou mechanikou u některých neotevře. Jejich chyba.
Kapitoly článku

Zprvu vás bude fascinovat pestrost jednotlivých náplní misí, abyste v pokročilejších fázích zjistili, že tvůrci recyklují pár základních schémat. Při počtu misí se není co divit. Nicméně, najdete tu klasické závodění i závody, kdy musíte přepínat mezi vozidly a dojet na prvním A druhém místě, jindy se role převrátí a v rolích policistů musíte zastavit závodníky, než se dostanou do cíle.

Driver San Francisco 06.jpg Driver San Francisco 07.jpg

Vtipné jsou mise, kdy je vaším úkolem zběsilou jízdou zvýšit tep spolujezdce na 180 a vyděsit ho, případně totálně likvidační úkoly stylu Burnout, kdy chráníte cíl tím, že se přepínáte do aut v protisměru a sestřelujete útočníky nárazy.

Vtipné jsou mise, kdy je vaším úkolem zběsilou jízdou zvýšit tep spolujezdce na 180 a vyděsit ho

Co dál? Honičky s policajty na sto a jeden způsob, sledování cílů, záměrné bourání, aby měla co točit televize, jízda na čas…je toho vážně dost. Tvůrci pracují i se Shift mechanikou, jednou je pro splnění úkolů nezbytná, jindy jej dokáže ulehčit a často ji ani nemůžete použít.

Filmová jízda

Pokud by vám nestačily příběhové mise, které vám samy o sobě zaberou zhruba 7 hodin (pokud je splníte všechny), najdete tu tuny vedlejších úkolů, které často vychází principem z těch příběhových, jen tentokrát bez té omáčky okolo. Specialitou jsou krátké Dare mise, ve kterých plníte specifické úkoly – skočit 100 metrů, jet 1 Km rychlostí nad 130 mil a tak podobně.

Driver San Francisco 10.jpg Driver San Francisco 11.jpg

Všechny tyhle legrace slouží ke sbírání zdejší měny: Will power (Síla vůle), za kterou si pak můžete nakupovat vozidla pro vedlejší mise, vylepšujete si některé schopnosti a tak dále. Obsahu je tu vážně spousta (kromě zmíněných 200 misí i 120 licencovaných aut) a systém jeho odemykání je dostatečně motivující na to, abyste u hry vydrželi desítky hodin.

VIDEO: 4759 'Driver San Francisco - Multiplayer trailer'

Samozřejmě celé by se to zbořilo jako domeček z karet, pokud by nebyl dostatečně zábavný samotný jízdní model. Nečekejte pochopitelně žádnou brutální simulaci, ale dobře vybalancový mix simulace a arkády s dostatečnou výzvou a filmovým pocitem, kdy auta s kvílícími gumami efektně driftují zatáčkami.

Fanoušci prvního Drivera budou možná San Francisco proklínat kvůli jeho odklonu od syrové automobilové akce, kde nebyly „blbosti“ jako Shift

I když se spíš připravte na to, že to častěji značně neefektně nadriftujeto do nějaké stěny. Driver San Francisco 08.jpgJednotlivá auta se dělí podle tří základních ukazatelů: rychlost, odolnost a drift. A vězte, že rozdíly poznáte.

Fanoušci prvního Drivera budou možná San Francisco proklínat kvůli jeho odklonu od syrové automobilové akce, kde nebyly „blbosti“ jako Shift. Nicméně hře se nedá upřít obrovská porce zábavnosti a to jak v singlu, tak i v multiplayeru, který nabízí celou řádku módů: od klasického závodění po hrátky se Shiftem. Hra navíc vypadá skvěle, město je hodně detailní a živé (i když chodci mají nadpřirozené reflexy a přejet se prostě nedají) a vysoké produkční hodnoty jen podtrhuje licencovaný soundtrack. Hlavní zápory představuje občas nevyvážená obtížnost (předposlední mise je vážně peklo) a určitá repetetivnost náplně úkolů ke konci. Jinak rozhodně pro Driver: San Francisco palec nahoru, milé překvapení.                

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Závodní | Akční závody
Výrobce: Ubisoft | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 6. září 2011/27. září 2011 (PC)
  • Originální Shift mechanika
  • Spousta herního obsahu
  • Nápadité mise
  • Slušný jízdní model
  • Později recyklované úrovně
  • Občas nevyvážená obtížnost
  • Astrální cestování je prostě divné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,