DS Lite – menší, hezčí, barevnější

Nejprodávanější handheld se dočkal své vylepšené verze a ta už pomalu míří i do našich obchodů. V Japonsku se kvůli DS Lite stály několikahodinové fronty. U nás se jich asi nedočkáme, ale to nám nebrání se této skvěle vypadající mašince podívat na zoubek.

Handheld Nintendo DS přinesl do zažitých standardů podobných přístrojů velkou změnu. Dvě obrazovky, přičemž jedna dotyková, mikrofon, Wi-Fi...to vše do určité míry zbouralo koncepci stařičkého Gameboy a všech těch Lynxů, Game Gearů a podobných handheldů. Že se Nintendu sázka na inovaci vyplatila naznačují i prodejní výsledky, kde NDS poráží svého výkonnějšího konkurenta PSP. A situace se ještě vyostřila s příchodem DS Lite – redesignované a vylepšené verze původního NDS. V Japonsku se Lite začal prodávat s velikým halo již březnu, my budeme moci vyrazit do obchodů za několik týdnů. Ovšem do redakce dorazil jeden exemplář již nyní, takže vám k prvním dojmům můžeme přidat i několik dalších poznatků.

Elegance sama

Z mnoha stran se na původní NDS hnaly výtky, že je jak ošklivé káčátko. To bylo při porovnání s PSP evidentní. Neforemný, nenápaditý design, nevýrazná stříbrná barva, jednoduše a křehce působící tlačítka...to vše je pryč. Přesně jako ve známé pohádce z ošklivého káčátka (NDS) vyrostla elegantní labuť (DS Lite). V Nintendu vsadili na velmi jednoduchý kvádrovitý tvar se zaoblenými hranami. Kompaktní design ještě umocňuje zmenšení celého přístroje (z 148,7 x 84,7 x 28,9 mm u NDS na 133 x 73,9 x 21,5 mm u Lite). S tím souvisí i nižší hmotnost.

  

DS Lite v celé své kráse * Všimněte si hlavně pozice stylusu * Takhle ční cartridge s GBA hrou

Velký vliv na vzhled DS Lite mají zvolené materiály. Takřka celý přístroj kryje vrstva z průhledného plastu - není jen na zadní straně přístroje, na které naleznete tlačítka R a L, a na kloubu spojujícím obě části handheldu. Na těchto částech naleznete matný zdrsnělý plast, který nejen vypadá velmi dobře, ale je také velmi příjemný na dotek. Ten samý materiál naleznete i kolem displejů. Nové plasty rozhodně pozvedly vzhled handheldu o několik řádů, ovšem mám k nim i výtky. Na lesklém jsou velmi viditelné otisky prstů a na matné části mohou ulpívat nečistoty. Pokud si nepořídíte na DS Lite nějaký obal a budete jej přenášet jen tak v kapse či batohu, velmi rychle si zašpiníte hlavně hrany tlačítek R a L.

Každopádně to jsou jen drobná rýpnutí. Jinak musím design jen chválit, do rukou se vám dostane velmi elegantní přístroj,  už hravě obstojí při porovnání s PSP. Navíc se mi, díky menším a kompaktnějším rozměrům, snadno vejde do kapsy, ze které původní NDS vyčnívalo ven. Za což dávám plusové body (soukromě :-)).

Změny na první pohled

Pokud se prohlédneme DS Lite pěkně dokola, narazíme na několik změn. Na čelní straně zůstal zachován posuvný jezdec pro regulaci hlasitosti a standardní jack pro připojení sluchátek. Slot pro GBA hry dostal slušivou záslepku, jejíž absenci jsem vyčítal původnímu NDS. Nyní se vám již nebude zbytečně prášit dovnitř. Pokud si prohlédnete záslepku zblízka, zjistíte, že je menší než běžná cartridge s hrou pro GBA. Bohužel kvůli zmenšení přístroje se stalo, že při zasunutí hry na GBA do slotu bude kus kazety z DS Lite čouhat. Nejedná se o žádnou fatální chybu a vliv na hraní je roven nule, ovšem jinak perfektní vzhled přístroje tímto dostává drobnou prasklinu. Nezbývá, než se s tímto smířit. Ostatně, hry na GBC se do GBA také nevešly.

  

PSP je o chlup tenčí... * ...ale NDS je evidentně tluštší * Kráska a zvíře?

Na levé straně přístroje nenaleznete zhola nic, ovšem ta protější strana ukrývá další dvě novinky. Za prvé zde najdete jezdec, kterým DS Lite spustíte. Funguje na podobném principu jako zapínání u PSP, ale zde jen nemusíte několik vteřin držet. A neslouží k uspání přístroje, které se opět provádí sklapnutím displejů. Nevím, nakolik měl kdo z vás problémy náhodným spuštěním či vypnutím NDS, ale DS Lite se mi podařilo jednou samovolně pustit při přenášení v batohu, což se mi u NDS nestalo ani jednou - a to jsem hraním na něm strávil několikanásobně delší dobu. Takže výhody změny zapínání jsou dosti sporné.

Ovšem nadšeně vítám nový stylus, který je delší a mohutnější než ten starý. Manipuluje se s ním výrazně lépe než s mrňavou tyčinkou z minulé verze. Navíc je nově ukryt na pravé straně přístroje vedle zapínacího tlačítka. Je to pochopitelné, protože délka stylusu je větší než délka zavřeného DS Lite.

  

Skoro žádná změna * Není to krása? * Zasunutý stylus a vypínací jezdec

Poslední novinkou, viditelnou při prvním okouknutí přístroje, je zcela nový konektor na zadní straně, sloužící k dobíjení přístroje. Jedná se o ten samý typ, který najdete i u GB Micro. Tím pádem je logické, že oba přístroje se mohou nabíjet jednou nabíječkou, stejně jako GBA a NDS. Slot na DS cartridge pochopitelně žádných změn nedoznal. Očko na uchycení řemínku je trochu jiné, ale to nemá smysl příliš zmiňovat. A světelné diody, indikující stav baterie a nabíjení, se přesunuly na konec kloubu v pravém horním roh přístroje, kde jsou lépe vidět.

Jasnější než tisíc sluncí

Nyní se konečně dostáváme k rozevření přístroje. Chlouba NDS, dva displeje, zůstala velikostně beze změny a dominují vnitřku DS Lite. Zároveň se k ní pojí asi největší novinka – kvalita. Nové displeje jsou ostřejší a kontrastnější než dřív. Vyrovnávají displeji z GB Micro - a to je co říct. Podsvícení se dá regulovat ve čtyřech stupních, přičemž už ten druhý je jasnější než u NDS. Nejvyšší stupeň hravě překoná i PSP. Sice přímé slunce může být stále překážkou, ovšem nyní daleko menší.

  

Záslepka je vskutku menší * Tři stateční * Nový stylus je lepší

Počet ovládacích prvků zůstal zachován, ovšem jejich provedení nikoliv. Směrový kříž je nyní menší, ale vyšší a rozhodně nevypadá tak lacině jako u NDS. Pohyb s ním nedělá problémy, ale možná vám bude chvíli trvat si na něj zvyknout. Stejně jsou na tom i tlačítka, která byla též trochu zmenšena. A v ještě větší míře to platí pro tlačítka Start a Select, která se posunula vedle pravého dolního rohu dotykového displeje a jsou opravdu miniaturní. Ovšem jejich stisknutí mi nedělalo absolutně žádný problém. Poslední ovládací prvky – tlačítka R a L, nyní nevyčnívají nad hranu přístroje a mačkají se velmi snadno.

Mikrofon se přesunul doprostřed rozvíracího kloubu. Má sice trochu jinou konstrukci, ale naprosto stejnou funkci. Co se týče vnitřku přístroje, velmi se mi líbí zvýšený okraj kolem horní strany, díky němuž mohou být tlačítka vyšší a který velmi těsně doléhá na část s dotykovou obrazovkou. Díky tomu se mezi displeje nemohou dostat žádné nečistoty. Výborný nápad.

  

Další porovnání s PSP... * ...a NDS * Tlačítka R a L nenarušují design

Co se týče samotných vnitřností, ty nedoznaly takřka žádné změny. Jen reproduktory jsou nyní kvalitnější. A baterie vydrží déle než u původního NDS; ovšem přesná doba závisí na stupni jasu, který si zvolíte. Materiály uvádějí až 15 hodin při nejnižším stupni podsvícení, ovšem to jsem nezkoušel, protože jsem se nehdokázal o ten jas ochudit. :-) Při největším stupni podsvícení vydrží DS Lite o něco déle než běžné NDS. Přesně na hodiny se mi to bohužel nepovedlo změřit.

Vzhůru do obchodů?

DS Lite se velmi příjemně drží, dobře se na něm hraje a ještě lépe se na něj kouká. Navíc se konečně vejde do kapsy. Nový design vypadá neskutečně sexy, inženýři z Nintenda navíc přinesli několik velmi chytrých nápadů. Daleko světlejší displeje dávají hraní nový náboj a kvalitnější reproduktory jej jenom vyzdvihují. Sice najdeme několik chybiček, které se dají DS Lite vytknout, ale v několika případech se může jednat o pouze subjektivní pocit. Každopádně mám z vylepšené verze DS Lite velmi dobrý pocit.

Světlé stránky
  • Hezčí design
  • Světlejší displeje
  • Mohutnější stylus
  • Chytré nápady
  • Kvalitnější materiály
  • Menší rozměry
Temné stránky
  • Vypínací jezdec
  • Slot na GBA hry
  • Menší tlačítka pro velké ruce
  • Snadno se špiní

Pro majitelé původních NDS asi nebude důvod, proč se do DS Lite hrnout, ovšem pokud jste o této platformě přemýšleli, rozhodně vám koupi DS Lite doporučuji. Do našich obchodů se dostane 23. června za cenu kolem 4 990 Kč. K dispozici mají být přístroje v černé a bílé barvě. Později se určitě dostane i na jiné, neboť v Japonsku byly chvíli po startu prodeje k dispozici i světle a tmavě modré varianty. 

Váš názor Další článek: Zúčastněte se betatestu RF Online

Témata článku: , , , , , , , , , , ,