Dubnová úroda vašich otázek, našich odpovědí

Kdo stojí za Doupětem – je možné hrát hry z Muzea – rychlost serveru Doupě – máme na serveru slepé linky – aktualizace Baldur Gate 2 vaultu – CD plné volně šiřitelných her – jak otevřít sklenici s marmeládou – veletrh e3 v Los Angeles – počet prodaných Ultim – se Score na věčné časy – jak nainstalovat hry z Doupěte.
Dubnová úroda vašich dopisů se projevila nejen na mé náladě (zmlácen po squashi usedám do šéfredaktorského křesla a přes umaštěné sluneční brýle krátce před půlnocí zodpovídám dotazy – jak mi tedy asi tak může být?), ale především v našich mailboxech. Jelikož se mnohé dotazy tématicky kryjí, vybral jsem ty, které nejvíce osloví čtenáře. Co je mi záhadou, to jsou ryze neherní dotazy, které po minulých něžnostech a prvních láskách nahrazuje dnes zajímavé zamyšlení nad způsobem otevření sklenice s marmeládou. Závěrem tedy ještě dodám – mnoho dotazů se vztahuje k bazaru – odpovědi na tyto otázky naleznete zítra v samostatném článku.

Ahojky všichni, moc by mě zajímalo, kdo pro nás článečky píše. Neplánujete udělat nějaké představeni redakce?

Plánujeme, dokonce se mi podařilo už i v nestřežené chvíli nafotit Honzu Kuneše, takže ho můžeme rafinovaně použít na fotkách. Nyní je prakticky redakční stránka ve fázi kompletace údajů, stříhání fotek, jejich skládání do nesmyslných obrazců a podobně. Jen přemýšlím, jak vyzískat z redakčního maskota odpovědi na otázky. Jeho štěkání se mi doposud nepodařilo převést do písemné podoby ;).

Chci stahovat hry z rubriky "Muzeum". Je to možné?

Možné je ledacos, ale v případě rubriky Muzeum je situace složitější. Jelikož zde píšeme o zcela normálních komerčních hrách, které se kdysi prodávaly (a někde se možná stále ještě prodávají), je šíření takovýchto her nezákonné. Některé hry byly již označené za volně šiřitelné, ale v globále autorská práce stále naleží jejich autorům, kteří nejsou nakloněni jejich volné distribuci. Je škoda, že většina pecek, o kterých v Muzeu píšeme, není šiřitelných, přestože se jedná o milníky, které posunuly herní svět zase o kousek dál.

Nemám s Internetem a jeho rychlosti problém, ale jak dlouho se vaše stránky načítají je někdy k pos...! Hodláte v tom něco podniknout?

Plánujeme, a to výrazným způsobem. Jsme si vědomi, že právě linka, kterou je Doupě připojena k Internetu, je sice pro jednotlivce ultrarychlá, ale pro server, na který každý den přistupují lidé ze čtyř tisíc unikátních adres, je takové připojení spíše úzkým hrdlem. V horizontu týdnů, které se dají počítat na prstech jedné až dvou normovaných rukou, bude Doupě přesunuto na páteřní síť, odkud již pojede jak namydlený blesk. V uplynulém měsíci jsme navíc trochu optimalizovali kód a skripty, aby se vše zobrazovalo rychleji a s ohledem na rozmístění tabulek na stránce. Věříme, že se situace po přenosu na páteř rapidně zlepší.

Čím dál tím víc se zde setkávám s tím, že jsou v článcích slepé linky, takže když už nějaké HTML“ napíšete, tak si to po sobě i prosím vás zkontrolujte! Navíc by vůbec nebylo na škodu, kdybyste dávali k článkům nějaké linky na homepage toho, čeho se článek týká. Bye.

Není možné ohlídat všechny odkazy, které zde jsou. Mnoho z nich je krátkodobých a není v našich silách stahovat úplně všechno k nám na server (s tím také souvisí problém s momentální nedostačující konektivitou Doupěte). Bohužel Internet je natolik obrovský, že není možné obcházet všechny odkazy na serveru a kontrolovat, zda stále ještě fungují nebo je již někdo stáhnul ze svých stránek. Jedná se zvláště o případ, kdy jsou některé informativní stránky ryze účelové a po určitě době se jednoduše ztratí. Odkazy, které jsou uvedené v aktuálních článcích, kontrolujeme a ověřujeme.

Druhý bod vašeho dotazu, totiž uvedení odkazu na domovskou stránku projektu, hry nebo výrobce je dobrý nápad, očekávejte jeho implementaci v nejbližších dnech. Díky za něj!

Je v plánu aktualizace BG2 v hostingu nebo na to nemáte žádný vliv. Díky.

Vzhledem k tomu, že se jedná o vault jednoho z našich autorů, tak nad tím máme i nemáme vliv. Jednou z podmínek hostování na Doupěti je i pravidelná aktualizace, abychom zde „neživili“ ospalého molocha. V případě BG2 však aktualizaci rozhodně očekávejte, v nejbližších dnech by se měla objevit aktualizace.

Dobry den, zajímá mě, zda můžete vypálit CD plné free her spíše pro slabší PC 486-586. Dále co za to? Díky.

Vytvořit takové CD není nejmenší problém, her na to máme již dostatek (v současné době máme v sekci Plné hry 163 plných her). Zvážíme-li jejich průměrnou délku (2-4 MB), dostáváme se k číslu 326-652, což je plus mínus obsah CD. To je zajímavé, že? Pokračujme ale – skoro všechny plné hry jsou umístěné na serveru VypalCD, díky čemuž si je můžete dle libosti nechat vypálit zcela legálně na CD – a už se pomalu dostáváme k ceně. Cena jednoho CD na serveru VypalCD je 148 Kč včetně dopravy a poštovného. Pokud si propočítáte čas, který byste ke stažení všech těchto her potřebovali, získáte slušnou řádku impulsů, které by se jistě prodražily. Zkuste to a uvidíte, stopadesát korun je za to pohodlí prima cena, nemyslíte?

Mám dotaz: Kterým směrem se otevírá láhev s marmeládou? P.S.Miluji chleba s marmeládou.

To je docela složitá otázka, je třeba nejdříve definovat, z pohledu které části lahve s marmeládou se budete na tento problém dívat. Pokud uvažujete tradicionalisticky, budete láhev zbavovat víčka, otočíte tedy víčkem doleva a odhalíte obsah, tedy vytouženou marmeládu. Je zde však i opačné, tzv. negativistické, pojetí otevírání sklenic s marmeládou, totiž situace, kdy se empaticky vcítíte do lahve, která se musí otáčet doprava, aby se zbavila víčka nad sebou. Je to problém, který mě osobně trápí již dlouho, neboť mi volba jednoho ze dvou nepřijde jako férová – oba mají stejné právo být právě oním otevíracím elementem. Soudě podle vašeho post scripta, domnívám se, že jste problém s otevíráním sklenice s marmeládou již vyřešil(a) – jak jinak by mezi vaše oblíbená jídla patřila marmeláda, když byste se na ni mohl(a) pouze dívat? Variantou je účast třetí osoby, ale stejně jako jsem se učil ve fyzice – okolní vlivy na objekt zanedbáme.

Nemám dotaz!!!

Nemám odpověď!!!

Chtěl bych se vás zeptat, kolik se prodalo Ultim. A kdy bude veletrh e3. Díky moc.

Údaje o počtu prodaných kusů nejsou známy, ale aktivních (tedy platících) účtů je zhruba 200 až 300 tisíc. Pro srovnání: konkurenční Everquest má o nějakých 100 tisíc předplatitelů více. Pokud ale vezmeme v potaz i veškeré starší Ultimy, bude toto číslo řádově někde zcela jinde.

Co se týká veletrhu e3, začíná 16. května, a sice konferencemi vývojářů. V tomto veselém ruchu bude výstava pokračovat až do 18. května. Již od 17. května se však brány Los Angeleského výstaviště zaplní novináři z celého světa, kteří budou chtít vidět všechny ty hry budoucnosti již nyní. Podtrženo sečteno, od 16. do 19. května nás všechny čeká pořádný záběr, těšte se, bude to stát za to.

Score na furt. So score som vyrastal, so Score scem aj umriet...{az za par rokof} Cloud Vrihedd

Nevím, jestli přímo na furt, ale nějakou dobu určitě ještě ano ;). A spolu s ním také s Levelem a Gamestarem a Doupětem a Bonuswebem a Mateřídouškou!

Jsem u "bedny" nováček a objevila jsem vaše stránky. Dá se odtud (a jak) nainstalovat nějaká hra, abych si to mohla sama vyzkoušet? A v jaké ceně, příp. zdarma. Děkuji za odpověď. Barbara.

Drahá Barbaro, vzhledem k tomu, že podobných nováčků u „bedny“ je dle vašich ohlasů mnohem více, vezmu tvou otázku trochu obšírněji a pokusím se ji vysvětlit všem, které může podobný dotaz napadnout. Na Doupěti se věnujeme zpravidla dvěma typům her – volně šiřitelným (tzv. plným hrám) a běžným komerčním titulům, které recenzujeme. Nejdříve se budu věnovat druhému typu her – u těch je možné sehnat maximálně demo nebo jinak omezenou hratelnou verzi. Nevýhodou je, že zabírají mnoho místa a jejich stažení je tedy na běžném modemovém připojení otázkou dlouhých bezesných nocí. Tyto hry nalezneš v obchodech, ať už na Internetu nebo v klasických obchodech (šotek pravil cosi o tom, že jsou na vymření, ale čert mu věř…).

Přejděme tedy k těm čtenářsky zajímavějším a atraktivnějším hrám – plným hrám. Máme jich na Doupěti 163 a vybrat si může naprosto každý. Nalezneš je na adrese plnehry.doupe.cz. Po vybrání si hry stačí ve spodní části článku najít odkaz (zpravidla označený „Download: zde“) a kliknutím na něj započít stahovaní k sobě na „bednu“. Jakmile je hra stažená, stačí na tento soubor na disku dvakrát poklepat myší a hra se nainstaluje. Pak už stačí jen hrát a hrát a hrát… a případně stáhnout jinou hru a zase hrát a hrát a hrát…;).

Diskuze (2) Další článek: Everquest v novém hávu!

Témata článku: , , , , , ,