Duke Nukem Forever – počtvrté a navždy

Mezi naše (a jistě i vaše) nejočekávanější hry se bezpochyby řadí i Duke Nukem Forever, čtvrtý to díl úspěšné ságy Duke her. O této hře toho není příliš známo, přesto jsme po celém světě (řečeno obrazně) posbírali ty nejzajímavější informace, které vám přinášíme v dnešním rozsáhlém preview. Takže se pěkně usaďte a příjemně si počtěte.
Když jste si mohli před několika dny přečíst můj článek o hře Duke Nukem: Manhattan Project, sliboval jsem, že se v brzké době dočkáte dalšího článku souvisejícího s „dukem“. A ten den přišel právě dnes. Právě dnes vám totiž představím hru Duke Nukem Forever, která patří mezi nejočekávanější tituly tohoto roku.

Duke Nukem ForeverDuke Nukem Forever

Sehnat informace pro tento článek bylo opravdu velice těžké. Nevím proč, ale autoři zvolili naprosté informační embargo a tak získat nějaké to nové info je opravdu uměním, které se povede jen málokomu. Přesto jsem zapátral ve všelijakých zdrojích a přináším vám alespoň výčet toho, co se o Duke Nukem Forever ví či jenom šušká. Tedy - počátek vývoje Duke Nukem Forever se traduje někdy k polovině roku 1997, kdy bylo oficiálně oznámeno čtvrté pokračování řady Duke Nukem. To bylo přijato s obrovským nadšením, časem se však vyvinula ze čtvrtého pokračování samostatná hra, kterou vám právě dnes představuji (tedy, autoři tvrdí, že je to zcela nová hra :).

Příběh je prostý. Jak už je zvykem, hlavní zloduchem je nechutný cyborg doktor Proton, kterému se tentokrát podařilo odcizit ze speciální americké základny pro výzkum mimozemských civilizací (známe ji jako Area 51) komunikační prostředek pro kontakt s mimozemšťany. Ty chce naverbovat do své armády, která má ovládnout svět. Ale nebyl by to Duke, pokud by nezakročil… Kromě padoucha Protona se ve hře setkáte taktéž s dvěma dalšími, dalo by se říci hlavními, postavami. Jednou z nich bude Gas, tou druhou pak nevinná mladá slečinka Bombshell, kterou kdysi Duke vysvobodil ze spárů doktora Protona.

Duke Nukem ForeverDuke Nukem Forever

Kromě nového příběhu na nás samozřejmě čeká spousta nových misí, které budou velice rozmanité a budou se odehrávat na velké spoustě míst (od Area 51 až například do Las Vegas). Rozmanitost se netýká jen samostatných scén, které budou velice rozsáhlé, ale také jejich vzhledu, který bude v každé misi samozřejmě zcela jiný. Štěstí v neštěstí je zvolená dávka interakce s okolím. To znamená, že budete moci ve hře ovládat všelijaké dopravní prostředky, kromě jiného pak půjde zničit prakticky všechno, co se vám jen připlete do cesty. Ladně jsem se přesunul k ničení s kterým souvisí zbraně použité ve hře. Zde bychom se měli dočkat opravdu velkých změn, i když některé osvědčené zbraně samozřejmě zůstanou. Čekat na nás bude taktéž několik módů střelby, které známe z některých novějších her.

Pojďme se alespoň zběžně podívat na některé zbraně, jejichž existence ve hře je již potvrzena:

ChainsawChainsaw (Motorová pila) – jedna z novinek. S motorovou pilou připnutou k Dukově ladné ručce půjde rozřezat každý nepřítel.

Desert EagleDesert Eagle – stará dobrá pistole, kterou můžeme znát i z jiných her.

KalashnikovKalashnikov – samopal ruské výroby mě mezi ostatními zbraněmi poněkud překvapil. Inu u 3D Realms umí ocenit kvalitu :).

ShotgunShotgun – brokovnice, co dodat.

Poslední zbraní o které máme nějaké „hmatatelnější“ informace :) je Nuke Gun ze hry „Shadow Warrior“, který se objeví i v DNF. O ostatních zbraních se zatím pouze spekuluje.

Při jednom rozhovoru zahraničního redaktora s tvůrci hry mě velice zaujala otázka, zda-li se setkáme ve hře se striptérkami. Ano, jistě si vzpomínáte na Duke Nukem: 3D a striptérské bary, které se zde vyskytovaly. A protože autoři dobře ví, že jsme se při přítomnosti striptérek dobře bavili :), hodlají je přidělat i do Duke Nukem Forever. Jediným otazníkem zůstává, zda-li budou zcela nahé či polo-nahé. To je jeden z faktorů na kterém se tvůrci nemohou a nemohou dohodnout.

Oficiálně potvrzenou informací je, že DNF poběží na enginu Unreal Tournament. První info sice hovořilo o enginu Quake II, ale autoři mají právo své rozhodnutí měnit a já se jim po pravdě ani nevidím. Engine Quake II totiž nepatří mezi nejmodernější a neobsahuje veškeré grafické vychytávky, které by museli autoři pracně dodělávat. Na rozdíl od toho je Unrealovský engine stále velice rychlý a pěkný a může bez problémů soupeřit s jakýmkoliv soupeřem. Ale copak by to byl 3D Realms, pokud by se spokojil pouze ze slovem soupeřit? Samozřejmě, že ne a tak kromě jiného bude engine hodně přepracován a je jednou ze složek, která se během vývoje neustále a pracně vyvíjí.

Samozřejmé je, že hra bude taktéž podporovat multiplayer. Dočkáme se většiny módů, které se běžně užívají vyjma jednoho, byť zprvu taktéž očekávaného. Tím je kooperativní síťová hra, protože podle tvůrců na tento mód není hra „stavěna“. Její zaměření je především na single-player a právě při kooperativním síťovém módu by v důsledku velkého množství skriptovaných sekvencí často docházelo ke zaseknutí hráče, či hůře, ke kousnutí celé hry. Proto se raději autoři rozhodli tento mód vyškrtnout. Co však vyškrtnout rozhodně nehodlají jsou typické dukovské hlášky, které známe z Duke Nukem 3D a které tak fantasticky doplňovali hru. Tak tedy kromě těch starých přibudou i novější a doufejme, že ještě lepší. Zbytek zvukové stránky hry by měl být samozřejmě perfektní, stejně jako hudba, která bude hru doprovázet.

Duke Nukem ForeverDuke Nukem Forever

I když informací o Duke Nukem Forever není mnoho, stačí to, aby se dalo jasně vypozorovat, že DNF vypadá na skvělou hru a pokud si udrží předností svého velké vzoru Duke Nukem 3D, bude to naprosto skvělá hra a po delší době i originální titul.

Homepage: www.3drealms.com/duke4.

P.S: Nějak jsem pozapomněl zmínit se o datu vydání. Na rozdíl od tvůrců se pokusím být konkrétnější (oni totiž hoši z 3D Realms používají hlášku – až to bude, tak to bude :) a tak očekávejte, tedy pokud všechno půjde dobře, že se s tímto titulem setkáme koncem roku.

Jako takovou malou perličku tu pro vás mám očekávané minimální hardwarové požadavky. Z těch si můžete jasně odvodit, že hra je stavěna pro opravdu každého. Pro optimální běh si vynásobte frekvenci procesoru a velikost paměti dvěma :).

Minimální hardwarové požadavky
  • Procesor: Pentium 266 MHz
  • Paměť: 32 MB RAM
  • Grafická karta: obyčejná PCI, doporučen však samozřejmě grafický akcelerátor.
  • Systém: Windows 95/Windows 98/Windows 2000, Windows NT4 a Windows ME asi taky :).

Download
Nyní pro vás mám několik souborů pro download. Jsou sice poněkud starší, ale i přesto fanoušky tohoto titulu zcela jistě uspokojí.

Sbírka screenshotů - ftp://ftp.3drealms.com/misc/dnfJPGs.zip.

Teď tu máme dvě hodně stará videa (konkrétně z roku 1998), kde si můžete prohlédnout, jak hra vypadala ještě na starém Quake 2 enginu:

Diskuze (2) Další článek: Isaac Asimov – Já robot

Témata článku: , , , , , , , ,