PC

Dungeon Keeper 2

Popis všech příšerek, kouzel a kobek.
Návod jsme převzali z programu Scorpions Cheater, který obsahuje více jak 1800 cheatů, 180 návodů, 60 easter-eggů (tajné - většinou vtipné - funkce jinak vážných a seriózních programů) a několik stovek vtipů. Program můžete stáhnout ze stránky cheater.doupe.cz.

Jste autorem návodů? Napište nám! Chcete si přečíst více návodů? Klikněte zde!

Obludárium

Obludy jsou alfou a omegou vašeho dungeonu - pro ně ho stavíte, ony jsou vašimi prodlouženými končetinami, ony vyhrávají bitvy a války.

Impové (Imps)

Impové jsou vaší základní obludkou, jsou to magické bytosti, a proto jejich pouhá existence užírá drahocennou manu. Tvoříte je kouzlem a čím je kouzlo vyspělejší, tím vyšší úroveň nově vytvoření impové mají. Můžete je občas pobídnout mírným pohlavkem (pravé tlačítko myši), rychleji pak pracují. Slouží k budování dungeonu (hloubení chodeb), obsazování cizích místností, těžbě zlata, atd. K boji jsou naprosto neuzpůsobení, proto je k boji nepoužívejte. Na druhou stranu jsou velice rychlí - tak se do nich vtělte a prozkoumejte nepřátelské území.

Goblini (Goblins)

Goblini jsou první opravdové zrůdy, které k vám zavítají, tak si jich važte. Hoďte je do prvních řad svého bojujícího chumlu - rychle se probírají z bezvědomí, způsobeného pádem a jsou dobří v boji na blízko. Minimálně v prvních několika levelech budou tvořit jádro vaší armády.

Kouzelníci (Warlocks)

Jen postavíte knihovnu, už se k vám šine kouzelník. Čím větší knihovna, tím více kouzelníků tím rychlejší vymýšlení kouzel. K boji je skupinka Warlocků taky uzpůsobena skvělým způsobem - svými firebally zatopí nejedné silnější zrůdě.

Vyplatí se kouzelníky nejdříve naházet na cvičiště - vytrénovaní jednak vymýšlejí rychleji, jednak jsou připraveni pro případ útoku. Navíc už kouzelník na dvojce umí léčit své spolubojovníky, což rozhodně není na škodu. Já osobně jsem se právě do kouzelníka nejraději vtěloval a sledoval jeho očima zdálky boj - tu metl fireball, tu doléčil kamaráda, prostě se bavil.

Trollové (Trolls)

Trollové jsou dříči největší - zavřete je do komplexu s Workshopem, jídelnou, pokladnicí a nocležnou a budou pro vás makat jako šrouby - vyrábět pasti a dveře jak na běžícím pásu. Když je nepotřebujete k práci, nechejte je trénovat - v boji je můžete využít jako tvrďáky v přední řadě, kteří vesele zaměstnávají protivníka, zatímco do něj elfové šijí šípy a kouzelníci blesky.

Muchajzna (Firefly)

Moucha (nebo co to je) je prozkoumávačem číslo jedna - létá, takže jí nevadí voda ani láva a spousta oblud na ní nedošáhne. Na druhou stranu k boji moc není - pěstujte si tedy jen jednu a držte jí dál od bojůvek. Když prozkoumává novou oblast, leťte s ní a z každé bryndy ji rychle vytáhněte. Máte-li much víc, klidně je naházejte zpátky do portálu - jen by zbytečně překážely.

Temný elf (Dark Elf)

Temný elf je pochopitelně výborný lučištník. Ovládnete-li ho, můžete při střelbě zoomovat a na vyšší úrovni i střílet obzvlášť devastující šípy. Má také větší dostřel, než kouzelník, což se počítá. Nalákáte ho vystavěním Guard Roomu, tak ho trochu vytrénujete, a pak ho tam strčte - hlídač je to excelentní, a než se nepřátelská zrůda dostane na dosah, moc života jí zbývat nebude.

Strýček Kosťa (Skeleton)

Kosťu si vyrobíte tak, že postavíte vězení a necháte tam někoho pojít. Kosťa je obecně celkem slabý, rychlostně taky nic moc, ale je skoro zadarmo, tak proč ho nebrat. Navíc je povahy nebojácné, takže na něj nefunguje Fear Trap - když tedy nějakou potkáte, vtělte se do kostlivce a jděte ji rozsekat na cimprcampr.

Domina (Mistress)

Domina je domina - postavte mučírnu a už se jí nezbavíte. V boji je užitečná hlavně díky své rychlosti, na druhou stranu je celkem slabá, neposílejte ji tedy do řeže samotnou.

Smraďoch dlouhorohý (Bile Demon)

Tlustý, neohrabaný, ale velice silný žrout zaujal už v prvním díle a i tady je s ním legrace. V boji vždycky musí být v první řadě, ale pozor - když ho upustíte, chvíli trvá, než se vzpamatuje po pádu. Co víc - je to už druhá potvora, schopná práce ve workshopu, takže když potřebujete nějakou tu past nebo dveře fakt rychle, pošlete tlusťochy, ať píchnou trollům.

Ještěrák (Salamander)

Jakmile získáte tohoto bojovníka, jste za vodou. Chci říct - za lávou. Láva mu totiž nevadí, a tak se po ní vesele prochází a využívá ji k boji - na vyšších úrovních totiž plive oheň, čímž může z bezpečí likvidovat ty nepřátele, kteří umí bojovat jen zblízka.

Zloděj (Rogue)

Zloděj je zloděj - co říct víc ? Umí se zneviditelnit a krade jako protřelá straka, tak ho právě k tomu využívejte. Cestou za bohatstvím nepřátelského Keepera může prošmejdit jeho místnostmi a najít nejvhodnější místo k útoku. Jinak doporučuji - kraďte hlavně kouzla, jsou obvykle užitečnější.

Upír (Vampire)

No - je to pěkná cháska, tihle upíři. Zaprvé - nechodí k vám portálem, a tak nezabírají místo. Prostě si ho stejně jako kostlivce můžete vyrobit kdykoliv - i když je v dungeonu plno. Získáváte ho s postavením hřbitova a vybojováním vítězné bitvy - když je mrtvola nepřítele odtažena právě na hřbitov, po čase se z ní vylíhne upír. Máte-li zajatce, můžete je zabít třeba tak, že je hodíte do arény (a třeba trochu oslabíte kouzlem) - vaši je dorazí a ještě na tom vyzískají jí zkušenosti. Upíry pořádně cv ičte - na vyšších úrovních jsou nesmrtelní (po zabití znovu ožijí na nižší úrovni). Padnou-li na jedničce, promění se v hejno netopýrů a rozlétnou se do všech stran (proto pozor, házíte-li je do arény). V boji jsou naprosto skvělí, jenom bacha na mnichy - ti je umí zabít úroveň neúroveň.

Jo, ještě jsem zapomněl - v knihovně bádají snad ještě lépe, než kouzelníci, otázkou ovšem je, má-li cenu zdržovat je od tréninku.

Temný rytíř (Black Knight)

Temný rytíř je absolutní bouchač bouchací, zabiják a vůbec veselá kopa. Postavte velikou arénu (Combat Pit), čímž ho nejlépe nalákáte, a pak si ho držte - plaťte mu přednostně, trénujte ho, doléčujte, atd. Když dojde na boj, hoďte jich pár do první řady a kochejte se.

Padlý Anděl (Dark Angel)

Tak tohle je úplně nejsilnější obluda vůbec (Hornyho pochopitelně nepočítám). Může sice pracovat v knihovně, ale byl by blázen, kdo by ho tam držel. Tak ho raději trénujte, co to dá a při boji se do něj vtělte. Aby bylo veseleji, zvládne vyčarovat armádku kostlivců - a práci, kterou rozdělají umí také dokončit.

Horny (Horned Reaper)

Horny je prostě Horny. Vyvolat ho můžete pouze speciálním kouzlem, které dostanete v některých misích. Když ho vyvoláte, jde dopředu a jde přes mrtvoly. To je celé.

Kouzla

Ha - kouzlení. Krátce a jasně - kouzla pro vás vymýšlejí otroci v knihovně, používat je můžete, dokud máte manu. Jejich význam je celkem jasný, tak to vezmeme hopem.

Create Imp

Vykouzlí pro vás kouzelného impa. Zpočátku používejte často, později impy odhoďte do portálu a nechejte si těch darmožroutů jen pár.

Thunderbolt

Základní útočné kouzlo, vynikající hlavně na omračování velkých stvůr (jednu jim šlehnete, ony lehnou a vaši do nich třískají hlava nehlava). Můžete využít chybky v AI - omračujete pořád dokola hlavního padoucha, co se na vás vyřítil s armádou, armáda mu uteče, a vy hodíte svou armádu na něj. Ti ho udolají a o ostatní se zajímat nemusíte - mise je už vyhrána.

Possession

Kouzlo v podstatě nejzákladnější - umožňuje vám vtělit se do jakékoli běžné zrůdy. Je to jednak vynikající zpestření, jednak zajímavý taktický prvek. Pod vaším velením toho zrůda umí mnohem víc, než normálně - můžete třeba strefovat před letícími střelami, rychleji útočit, atd. Zrůdy okolo jsou navíc snaživější a lépe bojují, padouchy naopak může popadnout tendence prchnout.

Heal

Léčení. Drahé, ale účinné, používejte ho tedy svědomitě a s rozvahou. Vynikající k doléčování bojovníků v aréně nebo upírů v bitvě. Doléčení je vždy úplné (na maximum). Občas se spíše vyplatí vtělit se do warlocka a léčit jeho kouzly - to vás nic nestojí.

Sight of Evil

Klasika - odhalí pro vás na chvíli kousek tmy na mapě.

Tremor

Tremor je taková veselá šoková vlna - jednak nabourá zdi (nejlépe nepřátelské), jednak omráčí spoustu potvor v dosahu. Tak ho používejte při útoku, k tomu je ostatně určen.

Call to Arms

Tam, kam píchnete toto kouzlo, zamíří okamžitě všechny vaše potvory. Chcete-li tedy užít trochu legrace, píchněte ho nepřátelům rovnou do hnízda, a pak sledujte tu melu. Doporučuji rychlejší počítač.

Turncoat

Překabátění - to je ten správný český překlad názvu tohoto kouzla. Zakouzlíte a zrůda je vaše (nebo si to alespoň její spolubojovníci myslí) - za skutečně enormní množství many. Doporučuji použít při nepřátelském útoku - zakouzlete na nejsilnějšího padoucha, kupte popcorn a dobře se bavte.

Summon Horny

Eh - co říct ? Klinete a zhmotní se Horny. Používat ve správném čase na správném místě - a je dobojováno.

Create Gold

Tak pozor, tohle kouzlo slibuje víc, než umí. Za docela dost many vykouzlí docela málo peněz, ale pro překonání krize nebo vyplýtvání přebytečné many je jak dělané. Pochopitelně ho kouzlete nad pokladnou, abyste neobtěžovali impy. Dlouhodobě si s ním vystačíte jenom tehdy, když máte doopravdy-proklatě- veliký dungeon, a tedy vysoký přísun many.

Inferno

Tady se toho moc říci nedá - zakouzlete a rozpoutáte peklo. Zvláště v uzavřených chodbách bude tak veselo, že z toho všichni přítomní smíchy pojdou. Naopak ve velkých sálech můžete zasáhnout ohnivou sprškou opravdu hodně oblud najednou.

Zeměpis

Zde je seznam všech místností, alias geografie vašeho dungeonu. Zase platí - většinu věcí se dozvíte přímo ve hře příjemnějším způsobem, takže tady jen takový souhrn.

Srdce (Dungeon Heart)

Tohle je jediná místnost, kterou máte do začátku. Jak o ní přijdete, končíte, tak ji vesele braňte do posledního dechu.

Portál (Portal)

Až se prohrabete k portálu, začnou jím k vám proudit potvory. Chcete-li se nějaké obludy zbavit, hoďte ji zpátky.

Nocležna (Lair)

Tady se bydlí, tady se žije, sem odvlékají vaše umírající bojovníky impové, by se tady zotavili. Základní místnost, bez níž u vás nebude veselo skoro nikomu.

Pokladnice (Treasure Room)

Sem si všichni chodí pro výplaty, tak to tu střežte, jak oko v hlavě. Pokladny můžete (klidně jednočtverečkové) stavět kdekoliv, tak toho využívejte.

Jídelna (Hatchery)

Každý musí jíst - i obludy. Tak jim to dopřávejte často a pravidelně tím, že umístíte jejich stravovací zařízení inteligentně tak, aby k němu měl každý přístup.

Tělocvična (Training Room)

Tady se vaše potvory cvičí, mohou tu dosáhnout až čtvrté úrovně - dál to jde jen v aréně nebo v boji.

Knihovna (Library)

Tady se bádá - vymýšlejí se tu nová kouzla a vylepšují ta stávající.

Dílna (Workshop)

V dílně se pracuje - nejčastěji trollové zde pro vás staví pasti a vyrábějí dveře, přesně tak, jak si je z hlavního panelu objednáváte.

Strážnice (Guard Room)

Pokud někoho hodíte do strážnice, bude tam už napořád (jen si odskočí pro jídlo, výplatu a vyspat se). Tak jich postavte několik na strategických místech, když je navíc obklíčíte střílejícími pastmi, bude to fajn.

Most (Bridge)

Tohle asi není místnost v pravém slova smyslu, ale stavíte to, tak co. Dřevěný most vede přes vodu, povedete-li ho nad lávou, bude pomalu hořet, až... shoří. Tak tam postavte kamennou variantu.

Vězení (Prison)

Minimální velikost vězení je 3x3 čtverečky, ale stavte raději větší. Pokud nenastavíte jinak (kliknutím na závoru na dveřích), snaží se impové umírající nepřátele odtáhnout právě sem. Tady se trochu vykurýrují, a pak hynou. Mohou se přeměnit v kostlivce.

Mučírna (Torture Chamber)

Mučírnička slouží k jedinému - k mučení. Když sem hodíte vězně, můžete ho buď donutit vyzradit nějakou informaci (nějaká lokace na mapě), nebo ho doléčováním a dlooooouhým mučením přímo přinutit, aby odteď bojoval za vás.

Hřbitov (Graveyard)

Velice silnou postavu (upíra) získáte tak, že postavíte hřbitov. Impové odtahují mrtvoly sem, a pak zbývá jen čekat a čekat a čekat... na Drákulu.

Aréna (Combat Pit)

Tady se bojuje až do posledního vzdechu. Skoro. Hodíte-li sem dvě a více oblud, budou se prát, dokud nelehnou. Pak je impové odtáhnou do brlohu, by si řádně odpočinuly. Úroveň zrůdám vesele roste - až do osmičky. Poslední dva levely lze získat už jen v boji.

Kasino (Casino)

V kasinu si obludy hrají. Buď je necháte vyhrávat a ony budou veselé... veselé...veselé... Nebo je oškubete a něco vyděláte. Nedoporučuji.

Chrám (Temple)

Postavte chrám, zabíjejte nepřátele a čekejte. Až jich rozkucháte dost, objeví se s úsměvem na tváři Temný Anděl. Také můžete v chrámu obětovat potvůrky - dostanete jiné.

KONEC.

Váš názor Další článek: Blizzard od Á do Zet – stále živá legenda

Témata článku: , , , , , , , , , ,