Dungeon Siege – nejnadějněji vypadají RPG tohoto roku

Dungeon Siege je velice zajímavé 3D akční RPG se spoustou zcela nových nápadů, ojedinělým světem, ve kterém se odehrává a stejně tak ojedinělým příběhem. Samozřejmě, že i přes přítomnost nových nápadů zůstává svým stylem hraní klasickou role-playing hrou, která je bezpochyby hodna vaší pozornosti. A věřte mi – bude stát za to!
Společnost Microsoft sice nepatří mezi nejúspěšnější distribuční firmy (alespoň co se týče počítačových her), ale i přesto se jí jednou za čas povede „ulovit“ a zahrnout pod svá, byť poslední dobou poněkud opelichaná křídla, zajímavý titul, který by mohl udělat díru do světa. Dnes bude řeč právě o jednom zástupci této skupiny, konkrétně o titulu Dungeon Siege společnosti Gas Powered Games, kterou vede známý tvůrce her Chris Taylor.

Dungeon Sige bude „klasická“ 3D akční RPG hra, která se, což si na ní obzvláště cením, hodlá spoléhat pouze na svou jedinečnost. Ta by se neměla týkat pouze příběhu či grafické stránky, ale především pak celého systému hraní, do kterého bylo přidáno několik zajímavých prvků. K tomu všemu se však samozřejmě dostaneme, takže si pojďme vše projít pěkně podrobně a hlavně hezky od začátku.

Dungeon Siege Dungeon Siege

Příběh nepatří mezi nijak zvlášť senzační (i když jedinečný celkem je), ale ani natolik špatný, aby se mu dalo něco vytknout. Tak tedy. Byl žil jednou jeden hrdina, původně obyčejný sedlák, jehož rodná vesnice byla napadena posluhovači zlého a krutého zločince. Náš nešťastník však byl mezitím v lese kácet stromy, vlastně se věnoval záležitostem všedního dne. Jeho ves byla mezitím krutě vypálena, ale ani jemu se nevyhnulo nebezpečí v podobě několik vojáků, jež ho napadli. Náš hrdina si však s nimi hravě poradil, ale spoušť mrtvých těl v jeho rodné vesnici (a nebyly to těla jen lidí, ale i slepic, prasat… – vojáci byli opravdu důkladní :) ho natolik vybudila, že se rozhodl vydat do světa a zamezit dalšímu zlu. A právě na začátku cesty přebíráte kontrolu nad jeho postavou vy.

Hra Dungeon Siege bývá velice často srovnávána se svým velikým vzorem - hrou Diablo II, což byla hra vskutku povedená, trpěla však absencí nějakých výraznějších a hlavně nových nápadů. A jak se tedy právě od ní bude DS lišit? Bude to například „dovednostní“ systém, se kterým si autoři velice vyhráli (viz dále). Obrovskou a velice příjemnou výhodou co se týče délky celé hry je také rozloha celého světa, v němž se DS odehrává. Ten by měl být doslova a do písmene obrovský, což se však netýká pouze jeho rozlohy, ale také počtu úkolů, které zde na vás čekají. Autoři říkají, že se snažili vytvořit svět tak dokonalý, jak jim to jenom jejich fantazie a hlavně pak technické prostředky umožnily. Celkově byste si měli vyhrát s DS alespoň 30-35 hodin, u těch méně zkušených to bude ještě o několik hodin déle. Samozřejmostí je, že další stovky hodin hraní si budete moci užít díky multiplayeru, najednou bude moci hrát až osm hráčů (což však není nijak zvlášť veliké číslo – autoři se obhajují tím, že i tak je scéna velice složitá a více hráčů už by vedlo ke zpomalení, tzv. „lagům“).

Dungeon Siege Dungeon Siege

Teď se dostávám k již zmiňované „dovednostní“ stránce hry, nebo-li ke skill based systému (jak ho autoři nazývají). Ten vám umožní zdokonalovat jakoukoliv stránku osobnosti své postavy, nebudete tedy omezeni nějakým výběrem povolání (což je možné vidět u některých MMORPG) a tak je pouze na vás, kterým „směrem“ se vydáte. Budete-li mít ve hře kolem sebe více dalších postav (jakože to bude samozřejmě nezbytné :) a většina z nich budou paladinové, jistě se hodí pomoc v podobě mága a tak se zaměříte na tuto stránku a naopak. Ještě se vrátím k postavám, které vás doprovázejí. Ty se k vám samozřejmě připojí až během samotné hry, výhodou je, že jakmile někoho přiberete mezi „své“, přebíráte nad ním kontrolu a to doslova. Budete mu moci dávat rozkazy, určovat směr jeho cesty či taktiku při boji a mnohem, mnohem více. Díky komplexnosti celé hry bude taktéž možno, například kombinací několika různých tipů zbraní či použitím speciálního předmětu na danou zbroj, vytvářet zbroje speciální, respektive magické a vůbec kombinovat všelijaké předměty dle libosti. To však rozhodně není vše a díky Siege editoru, což bude velice komplexní a propracovaný editor, si budete moci upravit takřka každou stránku hry podle vašich představ. Budete tak moci vytvářet nové postavy, světy, ale také předměty atd.

Grafická stránka hry je díky Siege enginu perfektní a není jí co vytknout. Jistě se dá bez jakýchkoliv výčitek říci, že grafika vypadá na každém novějším a novějším obrázku čím dál tím lépe (přesvědčit se můžete o kvalitě této stránky hry i vy – kolem samotného textu je sbírka nejnovějších obrázků). Pokud stále nevěříte ve kvalitu DS, zajeďte se podívat na E3, kde by mělo být prezentováno hratelné demo této hry (ale to se samozřejmě uvidí – kdo by autorům věřil :)).

Dungeon Siege Dungeon Siege

A jaký hardware bude potřeba vlastnit pro spuštění Dungeon Siege? Podle oficiálního prohlášení tvůrců by to měl být procesor s frekvencí 400 – 500 Mhz a samozřejmě ještě několik nezbytných „prkotin“. Zmínce o konkrétnímu datu vydání se všech 25 lidí, kteří na DS dělají, samozřejmě vyhýbá, ale pokud vše půjde jako doposud, mohlo by to být velice brzo.

Homepage: www.dungeonsiege.com.

Váš názor Další článek: Obrázky z Diablo II: Lord of Destruction

Témata článku: , , , , , ,