Dvojrecenze: Sudoku Gridmaster a 42 All-Time Classics – zabavte se na cestách

Hry pro handheldy musí umět zabavit na deset minut, když čekáte na autobus, i několik hodin, když máte dlouhou chvíli. Jak to dokáží? Tady se to dozvíte.

Sudoku Gridmaster

Platforma: NDS
Multiplayer: ne
Ukládání pozice na kazetu: ano
Výrobce: Hudson
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: Conquest (
http://www.nintendods.cz)

Sudoku je fenomén. Počet variant hádanky, v níž vepisujete čísla od 1 do 9 do tabulky tak, aby v žádném řádku, sloupci ani čtverci nebyla dvě stejná, se snad limitně blíží nekonečnu. Hádanky mohou být snadné, s jakými si začátečník poradí do několika minut, i náročné, s jakými nehnete za pár hodin. V Sudoku Gridmaster najdete všechny. A najdete jich hodně.

Sudoku Gridmaster vám nabízí na 400 variant populární křížovky od nejsnažších, kdy vám hra sama řekne, že jste číslo netrefili, až po takové, v nichž budete potřebovat ty nejsofistikovanější postupy k zjištění, kam které číslo patří. Ovládání je navíc řešeno s plným využitím dotykového displeje, stylusem buď vybíráte čísla na číselníku, nebo je píšete – hra většinou pozná, o jakou číslici se snažíte.

  
Tak abychom pomalu začli hrát * Pěkně na easy, to je to pravé * A je to, a ani to moc nebolelo

Subjektivní kvalita hry je značně závislá na tom, jak vy sami máte nebo nemáte sudoku rádi. Pakliže vás hra baví, našli jste jednu z nejlepších NDS her na cesty i na doma. Jestli ale hloubání nad čísly nemůžete vystát, pak samozřejmě není o co stát – možná zrovna pro vás bude druhá hra z dnešních dvou recenzovaných.

Nicméně i na v podstatě jasné věci jsou věci, jež se mohou podařit, nebo naopak. Interface Sudoku Gridmaster není z nejlepších, přestože si můžete zvolit ze tří barevných témat (která jsou však docela obyčejná a nudná). První věcí je minimální využití dvou obrazovek NDS – vlastně prakticky není důvod se na horní displej dívat.

Druhou věcí je hudba – Sudoku Gridmaster totiž zcela jistě budete hrát bez ozvučení, raději si do sluchátek pustíte své oblíbené skladby. Hra obsahuje jen tři tracky, které sice nejsou vyloženě špatné, ale oposlouchají se už asi po třech čtyřech hrách. Zamrzí rovněž absence nějakého multiplayerového módu, třeba kooperativní hry.

Světlé stránky hry
  • 400 hádanek
  • kouzlo sudoku ovládaného stylusem
  • příjemná návykovost
Temné stránky hry
  • absence multiplyeru
  • jen tři skladby jako hudební doprovod
  • nevyužití dvou obrazovek
  • chudší interface

Sudoku Gridmaster mě bavilo, a to hodně. Ovšem dáno to bylo především tím, jak moc mám sudoku rád. Sice hra disponuje vychytávkami, jako je zvýraznění plochy, kde se vám nesmí opakovat dané číslo, nebo zvýraznění všech číslic stejné hodnoty, nicméně to není tak převratné, aby vás to donutilo zavrhnout papírovou verzi křížovky. Baví-li vás sudoku, se Sudoku Gridmaster chybu neuděláte. V opačném případě děkuji za pozornost, ale spletli jste si článek :o).

Grafika (interface, zpracování): 5/10
Zvuky a hudba: 3/10
Hratelnost: 9/10

Pro milovníky sudoku nutnost, pro ostatní zbytečná věc. Fanoušci nebudou mít problém s prominutím nedostatků.

Celkové hodnocení: 7/10

 

42 All-Time Classics

Platforma: NDS
Multiplayer: ano
Ukládání pozice na kazetu: ano
Výrobce: Agenda
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: Conquest (
http://www.nintendods.cz)

Karty, šachy, dáma, člověče, kulečník, kuželky, mah-jong, domino... představte si dvaačtyřicet podobných her v jednom balení, na jedné kartě, kterou vsunete do svého NDS, a získáte tak doslova hodiny parádní zábavy, ať už máte zrovna pět minut nebo pět hodin. 42 All-Time Classics (42ATC) přesně následuje smysl handheldů coby přenosné zábavy. Teď pojďme zjistit, zdali je hra skutečně tak dobrá a zábavná.

42 her je v 42ATC rozděleno do osmi kategorií: základní karetní hry, složitější karetní hry, ještě složitější karetní hry, základní deskové hry, složitější deskové hry, různé hry, co zbyly, akční hry (kuželky, šipky, biliár...) a konečně hry pro jednoho hráče. Jak tedy tušíte, sami většinou hrajete proti handheldem ovládanému soupeři, ale můžete to celé zkusit i proti živému hráči.

  
Bowling, snad nejlepší hra v 42ATC * Mah-jong aneb jak se naštvat, když po dlouhé snaze něco prostě nejde * Šachy, klasika ze všech nejklasičtější

Her je opravdu požehnaně, od známých až po takové, u nichž se bez podrobné nápovědy neobejdete. Sami můžete využít třech módů 42ATC: ve volné hře prostě jen hrajete hry (když vyhrajete určitý počet, odemkne se vám nový design té které hry). V „razítkovém“ módu postupujete po předem dané trase a podle výsledku hry dostanete 1-3 razítka, přičemž na postup dál potřebujete tři razítka (přebytečná se přenáší do další hry). Konečně v „mission“ módu plníte určité úkoly, jako je hra na čas, určité skóre a podobně.

Samotné zpracování her je zdařilé, stejně jako hudba a ozvučení. Odemykání nových designů o něco prodlouží čas, za který se hry okoukají, nicméně jádro hratelnosti je v hrách samotných. Výhoda 42ATC je v tom, že na jedné kazetě najdete něco prakticky pro každou náladu. Chcete-li přemýšlet, zvolíte šachy, dámu, vrchcáby, mah-jong... Naopak pokud potřebujete jen chvíli zrelaxovat, najdete se v jednoduchých karetních hrách, kde jde spíše o náhodu. Nakonec tu pak jsou i hry na zručnost a třeba takové kuželky prostě nemají chybu.

Světlé stránky hry
  • spousta her všech žánrů
  • podpora multiplayeru
  • nápadité designy her
  • vydařené ovládání
  • tři herní módy v singleplayeru
Temné stránky hry
  • některé hry jsou pro českého hráče hůře pochopitelné
  • hry, u nichž rozhodnuje náhoda, mohou být hodně frustrující

Výhodou hry je také důkladná podpora multiplayeru – z každé hry se snadno dostanete do chatu, kde můžete probrat s přáteli cokoli od aktuální herní situace po cenu kuličkových čepů na uzbecké burze. Každopádně je ale 42ATC krásným příkladem, jak je možné se skvěle bavit bez oslnivé grafiky, dech beroucího příběhu, frenetické akce a kdo ví čeho všeho ještě. Potřebujete zabít čas, který strávíte v autobuse cestou do školy či práce? Vezměte si NDS a 42 All-Time Classic. Doporučuje jeden z jednoho Davida Slámy.

Grafika (interface, zpracování): 7/10
Zvuky a hudba: 7/10
Hratelnost: 9/10

42 All-Time Classics je perfektní sbírka populárních her na cesty. Není už potřeba brát kufr plný harampádí, stačí jedna malá kazetka.

Celkové hodnocení: 8/10

Váš názor Další článek: Neverwinter Nights 2 útočí na vaše peněženky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,