E3 2001 přehled: Záplava novinek pro PlayStation 2

Co všechno na nás připravila Sony na Étrojce? Kdybych o každé důležitější informaci, kterou jsem pochytil, měl napsat jeden článek, byla by jich zhruba stovka. Dnes přináším shrnutí všeho, co by měl každý majitel PS2 (i ten potenciální) vědět. Takže jsem vám sesmolil menšího průvodce novinkami a informacemi vztahující se ke konzolím od Sony. Třeba vám ušetřím čas. Jste připraveni vstoupit?
Co všechno na nás připravila Sony na Étrojce? Kdybych o každé důležitější informaci, kterou jsem pochytil, měl napsat jeden článek, byla by jich zhruba stovka. Dnes přináším shrnutí všeho, co by měl každý majitel PS2 (i ten potenciální) vědět. Takže jsem vám sesmolil menšího průvodce novinkami a informacemi vztahující se ke konzolím od Sony. Třeba vám ušetřím čas. Jste připraveni vstoupit?

Na úvod bych chtěl zdůraznit, čím mě letošní E3 (Electronic Entertainment Expo) nejvíc překvapila. Jak jste se patrně mohli dočíst v článku o Nintendu na E3, start nové konzole GameCube je připraven tři dny před Xbox a to na 5. listopadu. V dějinách konzolí (pokud oba rivalové dodrží slib) tak dojde k nevídané bitvě. Navíc Sony pravděpodobně v říjnu razantně sníží cenu PS2 (zatím jsou to dohady, ale celkem očekávatelné, protože Xbox začne na stejné ceně jako dnes PS2), což znamená, že i u nás by mohla být černomodrá mašinka za přijatelnou cenu. Já bych si představoval tak 9000 - 10000 Kč. Pro začátek ještě pár čísel: Konzolí Playstation2 se k začátku výstavy prodalo 3,7 milionů a to není malé číslo, vzhledem k tomu že v USA se konzole prodává teprve od října minulého roku. Ale zpět k E3.

Sony

Mateřská společnost na E3 konečně odtajnila svou online strategii a tři online hry, spolu se síťovou kartou, modemem, harddiskem a dalšími perifériemi, které vám detailně přiblížím v nedělním vyčerpávajícím článku o novém hardwaru pro PS2. Sony navíc představila hned několik nových her. 989 studios představilo tradičně seznam sportovních her: MLB 2002, NFL GameDay 2002, NBA ShootOut 2002, NCAA GameBreaker 2002, NCAA Final Four 2002, a NHL FaceOff 2002. Bohužel tituly nebyly doprovázeny žádnými screenshoty ani reklamním trailerem. Prvním velkým titulem od Sony a zároveň jedna ze čtyř přicházejících online her jest SOCOM: US Navy Seals; akční/strategie/týmová hra, jejíž multiplayer mód je zaměřen na kooperativu. V roli drsného mariňáka, na kterého kamera nahlíží z tombraiderovského pohledu, plníte nejrůznější úkoly jako: záchrana rukojmích, demolice, infiltrace budov atd. Slibuje se blízká příbuznost s hrou jako Rogue Spear atd. Připravuje se spousta zbraní od pistolí, granátů a samopalů až po nálože a těžké kulomety. Socom se připravuje na konec roku 2001. Pro usnadnění komunikace hráčům z celého světa nabízí tato akční hra různé způsoby dorozumívání při koordinaci postupu jednotek. Například předdefinované příkazy ovladačem, příkazy napsané na klávesnici a přímé hlasové dorozumívání (?). Animace postav bude s největší pravděpodobností na vysoké úrovni, protože Zipper Interactive použije motion capturing k nahrání autentických pohybů.

SOCOM 2 SOCOM 2

SOCOM 2 SOCOM 2

Ambiciózním pokračováním je bezesporu Drakan 2. Hlavní, vlastně hlavními postavami v této hře jsou žena a drak. Spojením vznikl originální a silný pár, který potěší nejednoho příznivce fantasy. Rynn si bude cestu razit dvanácti různorodými zbraněmi a několika kouzly. Jinak jde Drakan 2 starou dobrou cestou najdi-řízni-křupni, ať už leží bídák, kterou se řídil zejména první díl. Pokračování slibuje poutavější příběh s vylepšenou grafikou a ještě spořeji oblečenou hlavní hrdinku. Datum vydání je opět okolo konce tohoto roku.

Drakan Drakan

Zener Works pro Sony připravují záhadné rpg, které nejprve neslo hrdý titulek Me And Satan King a posléze zmutovalo na Okage: Shadow King. Zatím vím, že hlavní hrdina se jmenuje Ari a je posedlý ďáblem, kterého se ale naučí ovládat a jeho mocí potom koná dobro a škodí ostatním démonům. Poněkud převrácená zápletka skrývá roztomilou grafiku, která přiláká spíš dětské obecenstvo. Malá ukázka zde.

Dark Cloud je odkládán už od března minulého roku. Toto akčně laděné rpg, které si jako vzor vzalo na mušku známou Zeldu, se k nám snad dostane koncem jaro nebo začátkem léta. Rpg nese prvky strategie jako výstavba domů, mostů a dokonce řek nebo kopců. Krom pár screenshotů nic nového pod sluncem, navíc mám pocit, že hra poněkud zestárla.

Dark Cloud Dark Cloud

Dalším překvápkem na E3 byla prezentace WipeOut Fusion, který ještě stále nemá americké datum vydání, ale my Evropané se bát nemusíme, protože WipeOut se programuje nedaleko v Anglii. WF má vše, co bychom čekali od nástupce ďábelsky rychlých závodů na futuristických vznášedlech. Tratě jsou opět skvěle designovány a díky výkonu PS2 je prostředí okolo tratí rozmanité, animované a ve výhledu nám nebrání žádná neprohlédnutelná mlha. Ta se na scéně objevuje pouze při průletu do vyšších vrstev atmosféry (wow!). Podle traileru (quick time) všechno nasvědčuje budoucnosti, která WipeOutu chystá přední místa v hodnocení herních časopisů.

V zásobě mám ještě tři evropské bonbónky. O Dropship jsem již mluvil (článek zde), kromě pokroku v grafice a pár trailerů (quick time 1, 2) se u Dropship nic nového neděje. Druhý dáreček je This Is Football 2002, který je zatím pouze ohlášen, takže žádné obrázky ani filmečky. Nakonec je tu WRC World Rally Championship, který si činí nároky na nejlepší rallye závody, které zatím konzole viděly. Prostředí je ve vysokém rozlišení a veškeré objekty od aut přes řidiče až po stromy a domy jsou polygonové, plně 3D. Přes tak vysoko nasazenou laťku běhá hra bez sebemenších zacuknutí či zpomalení. Hra je ještě daleko od dokončení, ale trůn Colin McRae Rally 2 se povážlivě otřásá.

Poslední velký titul, který je na cestě, je Extermination. Všimli jste si taky, že Sony své vlastní hry v průběhu pětiletých zkušeností pozvedla na vysokou úroveň? Divize 989 studios například úspěšně konkuruje EA Sports, Legend Of Dragoon dokázala že nejen Square umí napsat kvalitní scénář a zaplatit oslňující FMV. Extermination bude trnem v oku pro Silent Hill 2 a Resident Evily, kteří už si razí cestu na povrch zemský. Je to opravdu takový RE v budoucnosti. Extermination dosahuje úctihodné kvality po technické stránce a navíc má mnohem jednoduší ovládání. Podle mě je způsob, kdy páčkou ovladače přímo zadáváte směr. kterým má postava například uskakovat, mnohem rychlejší. než capcomovské otáčení se doleva nebo doprava a teprve potom utíkat z dosahu monstra.

Extermination Extermination

Závěrem jen zmíním, že Sony podepsala smlouvu s Disney Interactive a na cestě je patero animáků: Disney`s Atlantis: The Lost Empire, Disney/Pixar`s Monsters, Disney`s Lilo a Stitch, Disney`s Treasure Planet, a nakonec Disney`s Peter Pan: Return to Neverland. Disney`s Atlantis: The Lost Empire je plánováno pro PSOne a světlo světa spatří někdy o prázdninách. Disney/Pixar`s Monsters vyjdou až po filmu, jak na PSOne, tak PS2 koncem roku.

Namco

Dřív výsadní výrobce automatů dnes úspěšně prodává hry pro konzole a celkem se mu daří. Namco si získalo jméno zejména tituly jako Tekken (PSOne) nebo Soul Calibur (Dreamcast). Na PS2 se zatím ve velkém světle neukázali, protože aspoň podle mého názoru Tekken Tag Tournament je trošku slabším odvarem právě výše zmiňovaného Soul Caliburu. Tekken 4 a Soul Calibur 2. Ani jedna z bojovek ještě nedostala oficiální datum ani platformu, na které se domácí verze objeví. Na expozici byly k vidění pouze dvě velmi krátké videoukázky, které představily pár charakterů a seznámili nás s reklamními frázemi. PS2 je jako cílový systém předpokládán proto, že automatové verze běží na Systému 246, který je založený na technologii PS2 (například podobná architektura). Namco si pro nás chystá také velmi vzácný exemplář akčního simulátoru: Ace Combat 4.

Ace Combat 4 Ace Combat 4

Naughty Dog

Autoři neoficiálně uznávaného maskota v éře PSOne, totiž oblíbeného Crashe, chystají krom pokračování „vlčích“ skopičin také novou hru Jak And Daxter. Ona totiž není plošinovka jako plošinovka; Jak And Dexter opět dokazuje, že plošinovky ještě stále mají co říct i těm starším. Jak And Dexter technickou vyspělost her posunují zase o kus vpřed, protože tak jemnou a podrobnou animací se nemůže pyšnit snad žádná hra co se na PS2 připravuje. Podle demíček, která byla na E3 k vidění, se postava ani na okamžik nedopustí nějaké animační chyby. Skoro mi to připomíná revoluci, se kterou přišel před léty Prince Of Persia, když se postavičky uměly strojově pohybovat vlevo nebo vpravo. Každá maličkost je doprovázena rozkresleným pohybem. Navíc svět, ve kterém se hra odehrává, působí mnohem živěji a vychází z hranic pouze-další-úroveň-na-dohrání. Prostorem létají ptáci, fouká vítr, padá listí atd. A pokud se postavička vyšplhá na kopeček, tak si buďte jisti, že výhled budu zatraceně široký a detailní. Já myslím, že Mario a Spyro (Sonic ne, k němu mám citový vztah z dětství) teď jektají zuby ve strachu o zaměstnání.

Jak and Dexter Jak and Dexter
Jak and Dexter Jak and Dexter

Konami

Konami? Konami. Co to jen může být za společnost, teď si ne a ne vzpomenout. Že by Doom? Ne… Aha, Metal Gear Solid 2: Sons Of Liberty. Co dodat? Myslím, že samo jméno vyvolává posvátné ticho podobné jako to, které si vynucuje Halo na Xboxu. Ale MGS2 má naprosto jednoznačně větší přínos do herní kultury. Protože už teď jsem si jistý, že bych byl ochoten zaplatit třeba 150,- Kč jen za to, abych shlédl děj a zápletku této hry. Prostě MGS2 je tím, kvůli čemu nebudou moci filmaři tohoto století spát. Hra, která jednoznačně jde filmu po krku. Většina novinářů, kterým na konferenci Hideo Kojima téměř dokončenou verzi MGS2 ukázal, odcházela napůl omráčená nebo měla neuvěřitelnou chuť ukrást ukázkovou verzi, která byla chráněna hochy v černých kabátech. Očekávejte samostatný článek s novými screenshoty a trailerem o tomto mistrovském dílu (nejspíš ve čtvrtek).

Metal Gear Solid 2 Metal Gear Solid 2

Jsem si jist, že ostatní hry, které vám teď představím nebudou vůbec důležité snad s výjimkou Silent Hill 2. Tady máte pár odkazů na pokračování mrazivého hororu, nejlepšího na prvním Playstationovi. Nadechněte se a zkuste se podívat na filmeček

Konami představili ještě dva projekty: Frogger The Great Quest, který možná soudím příliš brzy, ale tato hra poté, co jsem viděl trailer z Jak And Dexter, ve mě nezanechala pražádný dojem z výjimečnosti. Je to jen další hopsačka s hlavní postavou žabáka. Grafika je roztomilá, ale to je tak všechno. Druhá připravovaná hra je předělávka automatové střílečky se světelnou pistolí, ne nepodobná Virtua Copovi ze starého Saturna.

Frogger Frogger

Police 911 přináší jeden zajímavý prvek do hry, který dává novou šanci tomuto žánru existovat. Konami připravuje detektor pohybu, který bude sledovat každý váš pohyb. Například skrytí za roh, nabíjení zbraně, úskok jak je libo. Zařízení se bude připojovat do USB portu, ale víc detailů zatím neznám.

Police 911 Police 911

A pak jsou tu ještě nějaké obrázky ze Silent Scoope 2. Pokračování simulace ostřelovače na střechách mrakodrapů, který likviduje zločince hezky z dálky – bezpečně.

Silent Scoope 2 Silent Scoope 2

Posledním zábleskem od Konami na E3 je anglická verze japonského rpg Reiseleid přejmenovaného na Ephemermal Fantasia.

Ephermeral Fantasia Ephermeral Fantasia

Electronic Arts

Elecronic Arts tentokrát nepředstavili takovou hromadu nových sportů jako na minulé E3, ale pár jich přece bylo a přibyla taky jedna bondovka. Mezi ty nejoslavovanější patří druhý díl neuvěřitelně hratelného snowboardingu SSX Tricky. Nástupce skvělého simulátoru, který je dodnes pravděpodobně jednou z nejlepších her, kterou nám mohl PS2 nabídnout (a to nejsem fanda do snowboardu), je vylepšen o nové pohyby a rychlost engine hry je ještě o něco rychlejší (video). Pak tu mám ještě jeden odkaz na trailer (qt4), který obsahuje ukázky z připravovaných sportů od EA, mezi nimiž je mimo jiné NHL 2002 a Agent Under Fire a F1 2002.

NHL 2002 NHL 2002

Squaresoft

Japonský gigant mě na letošní E3 trošku zklamal. Je pravda, že dovezl nový trailer (a ještě jeden navíc) k Final Fantasy X, ale jedna nová hra a pár obrázků, které následují, je všechno co Square letos předvedl. Škoda.

Disney Interactive a Squaresoft už před rokem slibovali spolupráci, ale teprve nyní se začíná objevovat první ovoce. Hra se jmenuje Kingdom Hearts a jestliže se okolo hry motá Square, tak je víc než jisté, že se jedná o nové rpg. Disney dodává postavičky a svět, japonská firma to lepí dohromady a dává postavičkám formu. Jedním z hlavních výtvarníků je sám Tetsua Nomura (FFVI, VII, VIII, X). Dílko je ve vývoji už skoro dva roky a příběh vypadá asi takto: Mladý chlapec Sora se vydává na dobrodružství s kačerem Donaldem a psem Goofim. Na své pouti po disneyovských světech (Aladdin, Tarzan, Pinochio a Malá mořská víla) potkávají dva kamarády Riku a Kairy a společně bojují proti zlu. Hra vyjde pouze ve Spojených státech a Evropě koncem roku 2002.

Kingdom Hearts Kingdom Hearts

Sega

Bohužel Sega je další důkaz, že politika Sony vůči nezávislým vývojářům není tak dobrá, jak se říká (mimochodem, my máme při jednání se Sony taky celkem problémy). Zatímco nové hry od Segy pro GameCube a Xbox se valí jako lavina, pro PS2 jsou ohlášeny jen dva sporty: NFL2K2 a NBA2K2. Další bojovka Virtua Fighter IV z velmi oblíbené série a největší oznámení je Phantasy Star Online. Z názvu vyplývá, že hra je online zaměřená a podle toho je také konstruovaná. PSO je dalším důkazem, že online hry jsou velmi, velmi blízko. Více v nedělním článku.

3DO

Poté, co v USA 3DO začalo na PS2 prodávat další díl své oblíbené tahové strategie HOMAM: Quest for the Dragon Bone Staff, chystá pro nás rpg ze světa Might & Magic s podtitulkem: Dragon Wars of Might and Magic. Nový projekt je více šitý na míru konzolím, není jen volným portem původní PC hry. V hlavní roli je tentokrát drak, který se prohání vzduchem nad malebnou krajinou. Detaily zatím nebyly veřejnosti svěřeny, ale myslím že tato poutavá podívaná si na Doupě ještě cestu najde.

Might and Magic DW Might and Magic DW

Ostatní informace již jen ve zkratce. Mluví se o tom, že Westwood pro PS2 chystá Command & Conquer Renegade. I když název má v sobě stopu, která naznačuje pokračování prodávané real time strategie, tentokrát tomu tak docela není. Ale Westwood má rád tajemství a i druhé překvapení, které nám chystá, komentuje slovy: „Blíže neurčený projekt pro PS2.“

Acclaim pro PS2 připravuje pokračovaní velmi nadprůměrné 3D akce Turok. Pořadové číslo čtyři nese plné jméno Turok Evolution. Už se těším, jak dinosaurům nasekám.

Závěrem takový malý rozpis článků: čtvrtek další článek z E3, v neděli Sony a její konečný plán na online hry a někdy příští týden článek o přicházejícím Deus Ex a také Metal Gear Solid 2.

Diskuze (7) Další článek: HW novinky: čtvrtý Athlon, třetí Kyro, dvě atakdále…

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,