E3 2006, den druhý - s hrami pro PS3 se roztrhl pytel

Každý rok žasneme nad přívalem materiálů, který nám největší světová herní výstava E3 naservíruje. Ani ten letošní nebude podle všeho výjimkou. Nyní máte jedinečnou příležitost získat veškeré informace a novinky pěkně na talíři díky našemu dnešnímu souhrnu z druhého dne.
Kapitoly článku

ZPRÁVY:

Ovládání Nintendo Wii na vlastní oči

Dnes jsem se, společně s Kamilem (šéfredaktorem papírového Doupěte), zúčastnil jedné z konferencí, které jsou součástí programu předcházejícího samotné E3. Kromě mnoha prezentací připravovaných her jsme se stali svědky první veřejné předváděčky hraní hry na nové konzoli Nintendo Wii (dříve Nintendo Revolution).

Ovladač vypadá skutečně tak, jak tvrdily první zprávy – čili jako jakýsi dálkový ovladač pro televizi; jen s tím rozdílem, že místo abyste jej drželi v jedné ruce a koncem mířili na televizi jej máte v obou rukách. Hra jako taková se pak ovládá několika tlačítky, ale zejména samotným ovladačem. Přesněji řečeno jeho nakláněním a pohybem v prostoru – tedy do stran, nahoru a dolů...

Musím přiznat, že mě to opravdu zaujalo. K předváděné hře sedělo ovládání skvěle, vypadalo přirozeně a intuitivně a hlavně – vypadalo zábavně. Podle všeho to bude opravdu něco nového, svěžího. Není tak unifotrmní jako ovládání ostatních next-gen konzolí a svědčí o tom, že Nintendo se opravdu zaměřuje víc na zábavnost her než na jejich vzhled (čemuž ostatně odpovídala i grafika předváděného projektu, která byla zhruba na úrovni PS2). Celkově vypadá nové ovládání přirozeně a zvládnou-li jej programátoři, bude i velmi zábavné, aniž by se při tom naplnily obavy některých z přílišné „fyzické“ náročnosti hraní za jeho pomoci.

Mám-li se přiznat, shodli jsme se s Kamilem, že mít PS3 by bylo super. Ale mít doma Wii... To bychom brali ještě víc.

Martin M. Boček

E3 živě - den první

Jak vypadal první den našeho E3 programu? Den obecně věnovaný konferencím, předváděčkám a rautům pro zmlsané novináře, kteří si vesele užívají, zatímco desítky dělníků v Convention Center mají plné ruce práce se stavbou stánků, vyvěšováním plakátů, opravami osvětlení a podobně?

Zatímco neděli jsme s Kamilem věnovali relaxaci, adaptaci na časový posun (9 hodin), na jiné klima (vedro a spousty smogu) a na americkou kulturu, dnes nám to již začalo. Byli jsme na prezentaci připravovaných projektů Activisionu a byli jsme se zaregistovat na E3. Že je to málo? Není. A kromě toho - je to jen začátek.

Na akci Activisionu jsme se potkali s výpravou Score v osobě Tukana (velmi milý člověk a skvělý propagátor, obzvláště co se týče vyzdvihování kvalit nabízených tortill, pokrových her pro konzole a PC a úrovně hry LA Dodgers) a několika lidí z Levelu (skupinka zmateně vyhlížejících osob hledajících se navzájem).

A jinak? Počasí je zamračené, město je v mlze smogu. Teploty dosahují čísel sice vysokých, leč únosných. Kvalita stravy je přímo úměrná naší schopnosti vyhnout se fast foodům. Nálada je vesměs optimistická. Americká kultura je stejná jako vždy – tedy dekadentní. V tom nejhorším slova smyslu...

Martin M. Boček

World of Warcraft jako film

New York Times odhalili, že se společnost Blizzard, tvůrce série Warcraft a MMORPG World of Warcraft, chystá oznámit film z tohoto herního světa.

Podle reportáže bude film ohlášen dnes odpoledne (což značí po půlnoci našeho času). Paul Sams z Blizzardu uvádí, že se chystají udělat jeden z nejlepších filmů všech dob, který zaujme jak hráče, tak i nehráče. Film by měla mít na starost studia Legendary Pictures, která stojí za filmy Batman Begins, Superman Returns, nebo filmem 300 od Franka Millera. Necháme se překvapit, co všechno se ještě o připravovaném snímku dozvíme, každopádně si na něj budeme muset nějakou tu dobu ještě počkat. Až pak poznáme, zda se zdaří, nebo se bude jednat o další Doom.

Co je nového u PS3

Sony na své dnešní tiskové konferenci ukazovala možnosti svojí nové konzole PS3, odhalila ovladač, data vydání i ceny. Konzole se bude prodávat ve dvou verzích podle kapacity disku.

Téměř dvě hodiny dlouhá prezentace společnosti Sony se ukázala jako jedna z největších akcí dnešního dne. I přes poměrně rozpačitý začátek, kdy prezentace začala o hodinu později, bez udání jediného důvodu, se bylo rozhodně na co dívat. Nejprve následoval krátká rekapitulace úspěchů PSP a připravovaných novinek pro tento handheld, pak ale patřila scéna plně PS3. Po představení projektů, včetně Gran Turismo, Genji 2, Heavenly Sword, Resistance, NBA Live a Final Fantasy XIII s Metal Gear Solid 4, přišla konečně na řadu samotná konzole.

Tedy, nejprve přišel na přetřes vlastní ovladač. Po konceptu bumerangu, který se objevil na loňské E3, se Sony vrátila ke klasickému DualShocku, který ale dostal do vínku některé nové vlastnosti. Předně se jedná o tlačítko po vzoru Xbox 360 – logo PS3, které asi slouží pro přechod do menu. Pak ale přišla ukázka, co všechno nový ovladač dokáže, a nejeden z přihlížejících musel sbírat bradu ze země. Nový ovladač je totiž citlivý na svůj pohyb, takže je možno ovládat některé hry dokonce bez dotyku tlačítek. Navíc je vybaven technologií Bluetooth, která zaručuj, že bude dokonce lehčí ve své bezdrátové verzí, než tomu je u drátové verze současného DualShocku.

Nakonec přišel na přetřes launch konzole a konečně známe přesná data a ceny. V Japonsku se dočkají PS3 nejdříve, konkrétně 11. listopadu, následovat pak bude současný launch v Evropě, Americe a Austrálii, plánovaný na 17. listopadu. Konzole bude dodávána ve dvou provedeních – s dvacetigigovým diskem za necelých pět set dolarů (a stejný obnos v Euro), nebo s diskem trojnásobným o sto dolarů (a také sto Euro) dražší. Sony předpokládá, že za první měsíc se prodá kolem dvou milionů konzolí, do konce roku další dva miliony a šestimilionové hranice dosáhne koznole do konce následujícího března. Uvidíme, zda se tyto předpovědi naplní.

Odpověď Microsoftu na PS3

Společnost Microsoft se rozhodla k odpovědi na prezentaci Sony, na které byl předveden ovladač k PS3. Shane Kim, manažer divize Microsoft Game Studios, se vyjádřil, že nebylo ukázáno nic nového.

Podle něj si Microsoft stále zachovává své trumfy v rukách, protože je výrazný rozdíl v ceně konzolí Xbox 360 za čtyři sta dolarů v plné výbavě a PS3 o polovinu dražší s šedesáti gigovým diskem. Podle Shane Kima bude mít Sony ještě těžké zvládnout své úmysly na celosvětové uvedení konzole na trh v jednom týdnu, stejně jako vytvoření on-line služby podobné Xbox Live!. Pokud se týká nového ovladače pro PS3, tak je k němu Shane Kim povinně skeptický a tvrdí, že o něco takového se neúspěšně snažili již dříve s Freestyle Pro. Naváží se také do Nintenda, když tvrdí, že si společnost vybírá pouze zbytkové hráče. Podle něj se hráči dočkají nejlepších ukázek až na tiskové konferenci Microsoftu, která právě teď probíhá.

Microsoft mato ohledně GTA 4

Tisková konference společnosti Microsoft ještě neskončila, ale my vám již přinášíme jednu z nejžhavějších zpráv – exkluzivně pro Xbox 360 se chystá Grand Theft Auto 4.

Společnost Micorsoft viditelně neukázala ještě všechny triky, které má skryté v rukávu. Když si v průběhu tiskové konference musel Moore sundávat tričko, nikdo netušil, co se objeví. Na jedné paži má vytetované Halo 2, naproti němu však sídlí tetování Grand Theft Auto 4. Tato hra má totiž vyjít šestnáctého října 2007 exkluzivně pro Xbox 360. Navíc se Microsoft dohodl s vývojáři z Rockstar Games, že budou po vydání hry dodávat další herní obsah prostřednictvím služby Xbox Live Marketplace. Hra by se tak měla průběžně rozšiřovat a nutit vás k dalšímu a dalšímu hraní. Vypadá to, že Microsoft narazil na zlatou žílu, uvidíme, co dalšího tisková konference přinese.

I když to mohlo na tiskové konferenci společnosti Microsoft vypadat jinak, akční hra GTA 4 nebude pouze pro Xbox 360, jak se předpokládalo, ale objeví se ve stejný den i na konkurenční konzoli PS3.

Společnost Rockstar, která na sérii Grand Theft Auto pracuje, oznámila po tiskové konferenci společnosti Microsoft, že jejich hra přijde na trh současně pro obě platformy na podzim příštího roku. Ani tak však nepřijde Microsoft o exkluzivitu titulu, protože pouze pro Grand Theft Auto 4 prý bude mít jediný výraznou podporu prostřednictvím služby Xbox Live Marketplace, tedy jak alespoň jeho zástupci tvrdí. Uvidíme, co ještě se ohledně této hry dozvíme v průběhu E3.

Halo 3 oficiálně ohlášeno

Společnost Microsoft na své tiskové konferenci oficiálně ohlásila akční hru Halo 3 pro svoji konzoli Xbox 360. Na Xbox Live Marketplace je ke stažení trailer.

Očekávaný třetí díl střílečky Halo byl konečně ohlášen ke konci tiskové konference Microsoftu. Děj hry oproti všem očekáváním nenavazuje přímo na své předchůdce, ale je posunut o nějakou tu dobu dále. Společenství mimozemšťanů Covenant ovládlo Zemi a v hlubinách pod africkými písky narazili na něco zajímavého. Opět se vžijete do role hrdiny přezdívaného Master Chief, abyste bojovali za záchranu vaší rodné planety.

Ridge Racer 7 bude provázet PS3

Na své tiskové konferenci Sony oznámila, že při vypuštění její konzole PS3 na trh bude stát závodní hra Ridge Racer 7, která tak protáhne svoji pověst vlajkových titulů.

Série Ridge Racer už si vybudovala pověst launch titulů – her, které jsou přítomny při uvedení některé z konzolí na trh. Naposledy tak bylo v případě Ridge Racer 6 a konzole Xbox 360, nyní se série vrací ke společnosti Sony, když sedmý díl povede prodeje PS3. Mnoho nového jsme se při představení nedozvěděli, Ridge Racer 7 bude výrazně zaměřen na online hraní, zachová si však svoji klasickou arkádovost, kdy zatáčky projíždíte plynulým smykem. Uvidíme, jak se hra popere s novými možnostmi, které jí PS3 přinese.

Sonic se blíží pro Wii

Společnost Sega loni oznámila dvojici titulů se svým slavným ježkem Sonicem pro Xbox 360 a PS3, úderem dnešní půlnoci doplnila trojici i hrou pouze pro Nintendo Wii.

Nový Sonic: Wild Fire, jak by se hra pro Nintendo Wii měla nazývat, by měl beze zbytku využít možností ovladače. Bude tak možno modrého ježka ovládat pouhým pohybem vaší ruky, kdy dokonce můžete zatáčet podobně, jako v autě volantem. Příběh bude zasazen do pohádkového světa, údajně podobného pohádkám Tisíce a jedné noci, ale navíc přibude ještě velké množství miniher, využívajících právě rozličné výhody ovládání Nintenda Wii. Dočkat se můžeme už příští rok.

Formula One 06 – s Ferrari v zrcátku

V rámci prezentace společnosti Sony se lehce mihla závodní hra Formula One 06 pro PS2, PSP a dokonce i next-gen koznoli PS3. Protože měli kolegové z Gamespotu možnost si zahrát a vyzpovídat autory, přetlumočím vám zde jejich dojmy.

Hlavními dvěma vlastnostmi hry by měla být vysoká míra reálnosti a přitom i hratelnosti. Pokdu vám přijde, že se tyto dvě vlastnosti do značné míry vylučují, přinese vám odpověď Formula One 06 s různými pomůckami. Ty jsou sice známy již nějakou tu dobu, ale podle všeho by měly být dostatečně nastavitelné pro všechny hráče. Zjednoduší se vám tak cesta v kariéře závodního jezdce, kdy se vypracováváte z testovacího pilota až na post světové jedničky. Velkou výzvou by přitom měly být předjížděcí manévry, při kterých musíte zaútočit ve správný čas, jinak vás nezachrání ani všechny možné pomoci.

Zajímavá by měla být možnost využít handheldu PSP ve spojení s konzolí PS3, kdy vám bude handheld nahrazovat boční zrcátka. Pokud máte handheldy dva, můžete si okolo televize udělat skoro dokonalý kokpit, s trojicí PSP pak získáte ještě informace o telemetrii, normálně dostupné na volantu formule. Vypadá to zajímavě, popůjčovat si PSP z širokého okolí jen kvůli jedné hře. Přitom i na PSP a PS2 bude možno Formula One 06 hrát, dokonce údajně i proti hráčům na PS3. Ti sice budou nejspíš v tu chvíli ošizeni o některé vlastnosti jejich verze, ale lákadlo dvaadvaceti hráčů na reálném okruhu, který se může měnit podle informací z opravdového závodu, stojí za nějaké to nepohodlí.

Blíží se nový Indiana Jones

Společnost Lucas Arts oznámila, že hodlá na letošní E3 předvádět hru s provizorním názvem Indiana Jones 2007, na které hodlá spolupracovat s filmovým studiem Industrial Light and Magic.

Nová hra by se klasicky měla odehrávat na rozličných místech kolem celé Země, kde bude doktor Jones používat svých schopností, dovedností, pěstí, pistole, biče a typického klobouku. Hra je ohlášena pro Xbox 360 a PS3, což by údajně mely být dostatečně silné koznole i pro systém Pixelux Entertainment’s Digital Molecular Matter. Ten se postará o veškeré prostředí, od skály až po rozbitelné skleničky. Právě prostředí má být jedním z hlavních taháků, pro svoji zničitelnost a otevřenost.

Další zajímavostí pak bude systém NaturalMotion, který má do hry přinést život. Postavy, ať již známé, nebo neznámé, se budou neustále pohybovat, vyrovnávat, při pádech se budou snažit zachytnout a jakmile zemřou, padnou k zemi přesně tak, jak by tomu bylo doopravdy. Tolik alespoň tvrdí Lucas Arts. Ve hře se nám navíc má dostat různých meziher a akčních částí, kdy bude Indy řídit rozličná vozidla, vozíkem počínaje a tankem konče. Uvidíme, jak se hra povede, v průběhu E3 se údajně vynoří další informace.

Sony rozšíří podporu v Evropě

Společnost Sony po své tiskové konferenci ještě uvedla několik zajímavých novinek, které se chystají pro Evropany vlastnící handheld PSP. Mimo jiné se jedná o novou barvu handheldu a sbírku zlevněných titulů.

Nová barva, ve které bude PSP v Evropě k dispozici, je bílá, kdy se handheld s paměťovou kartou bude prodávat za 179 liber (přibližně sedm a půl tisíce korun). K tomu se Sony rozhodla vytvořit v Evropě podobnou síť přípojných bodů, jako je tomu v Japonsku a rozmísti tak po starém kontinentě na tři stovky míst, kde je možno stáhnout novinky pro svůj handhled. Na podzim navíc hodlá vytvořit interaktivního průvodce městy, kde budou zahrnuty i metropole Londýn, Barcelona a Amsterdam.

Zajímavý je taky projekt zlevněných her v platinové edici, které se budou prodávat za necelých dvacet liber. Jedná se přitom o tyto tituly:

  • Everybody’s Golf
  • Ridge Racer
  • WRC, F1 Grand Prix
  • Medievil: Resurrection
  • Pursuit Force
  • Virtua Tennis: World Tour
  • WWE Smackdown! vs. Raw 2006
  • Need for Speed Underground Rivals
  • Burnout Legends
  • Harry Potter and the Goblet of Fire
  • Peter Jackson’s King Kong

Jak vypadá druhý Genji

Na prezentaci společnosti Sony se objevila i ukázka akční hry Genji 2 pro next-gen konzoli PS3. Pojďme se podívat, co nového nám hra přinese, třeba i v oné ukázce.

Druhý díl bude, stejně jako první, situován do feudálního Japonska, kde budete muset se svými hrdiny plnit různé bojové mise. Jak je vidno z upoutávky, přibude nová možnost změny postavy při boji, čehož bude v některých chvílích nutno využít. Druhou novinkou by pak měla být změna zbraní při boji, která vám umožní ještě zběsilejší a krvavější kombinace vašich zásahů. Zatím je hra ve vývoji, takže umělá inteligence protivníků není na žádné převratné úrovni, ale i tak je z ukázky vidět, že se jedná o poctivou akci.

Download (trailer, 33 MB): Doupě

Střípky z LA:

  • Další nově oznámenou hrou je pokračování slavné závodnické série Gran Turismo. Novinka ze stáje Polyphony Digital nese jméno Gran Turismo HD a její cílovou platformou je PS3.
  • Slavná série Final Fantasy se dočká nejen pokračování pro PS3, o němž jsme vás dnes již informovali, ale také verze pro handheld PSP. Novinka jménem Crisis Core: Final Fantasy VII by měla nabídnou všechno, na co jsme zvyklí z předchozích dílů, a klasicky tedy i pohádkově krásnou grafiku.
  • Další oznámenou hrou pro PS3 je Singstar, stará známá z PS2, s níž prožil hezké chvilky nejeden milovník hudby a - to především - zpívání. Nová verze Singstar pro PS3 by měla mimo jiné přinést 80 skladeb, online podporu a nové možnosti využití kamerky Eye-Toy.
  • Dnes bylo také ohlášeno pokračování povedené akce SOCOM. Druhý díl ponese podtitul FireTeam Bravo 2, přinese 14 nových misí a multiplayer až pro 32 hráčů.

V další kapitole najdete včera vypuštěné obrázky a soubory ke stažení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,