PC | RPG | Preview

E3 2015: Shenmue 3 - nostalgické slzy

Co je vlastně Shenmue? Příběhová adventura s reálně ubíhajícím časem, kde se jako v jedné z prvních her objevily quicktime sekvence. Ale co především, je nedokončená.

Je to už čtrnáct let, co vyšlo Shenmue II. Bohužel pro sérii to nedopadlo moc dobře a ani první díl se nezaplatil. Naděje na další díl byly opravdu mizivé. Jeden čas se dokonce vyvíjela onlinovka na PC. Ale ani ta nespatřila světlo světa. Yu Suzuki v minulých letech prohlašoval, že kdyby mohl, moc rád by dokončil příběh Shenmue. A teď k tomu konečně dostal šanci.

Úplně z čista jasna se na konferenci Sony zjevil sám Suzuki a sdělil, že osud Shenmue je teď v rukou hráčů. Během představení třetího dílu byla odstartována kampaň na Kickstarteru, kde bylo potřeba vybrat 2 miliony dolarů, aby Shenmue III mohl vzniknout. Věřte tomu nebo ne, tato částka byla pokořena za 9 hodin od začátku kampaně. A aby toho nebylo málo, Shenmue se také umístilo v Top 10 nejúspěšnějších projektů na Kickstarteru.

Shenmue-III-PlayStation-E3-2015-Stream-02-1280x720.jpg

Bylo docela překvapivé, že se na E3 představoval Kickstarterovský projekt. Hned se naskytla otázka, proč nezafinancuje hru sama Sony? Shenmue 3 by se dal připodobnit k českému Kingdom Come, kde se investor chtěl přesvědčit, jestli by o hru byl vůbec zájem. A jak se v zápětí ukázalo, zájem o ní opravdu je. Ostatně, jedná se o jednu z nejvíce nostalgických model této platformy. Ještě než vůbec byl dosažen druhý milion, Shenmue se zapsalo do Guinessovy knihy rekordů díky nejrychleji vybranému milionu na Kickstarteru. Také bylo řečeno, že z peněz vybraných u kampaně neuvidí Sony ani cent, všechno by tak mělo jít do vývoje samotné hry, což zní fér.

shenmue3_02.jpg

"Pokud vybereme pět milionů, jedna z věcí, kterou opravdu chci do Shenmue 3 přidat, se stane skutečností," řekl Suzuki. Co na nás chystá už blíže nevysvětlil. Víme ale, že po vybrání pěti milionů by se hra měla rozšířit o vesnici Baisha a systém Character Perspective. "Díky tomu můžete vnímat svět hry více skrz osobnost postav," dodal Suzuki. Tvůrci se ale vůbec nedrží zpátky, a tak řekli, že nejlepší by pro ně bylo, kdyby se vybralo přes 10 milionů. Po zdolání tohoto cíle by totiž v Shenmue byl skutečně otevřený svět. Takže by přibyla další města, vesnice a vedlejší aktivity, které byly běžné v Číně osmdesátých let.

Příběh Shenmue třetím dílem ale nekončí. Celý příběh je rozdělen na 11 částí. Suzuki plánoval, že v posledních 14 letech měly vyjít 4 až 5 her v sérii. To se mu sice nepovedlo, ale stále by rád příběh dokončil. První díl Shenmue dovyprávěl první část příběhu, druhou část pokryla manga (komiks) a druhý díl zahrnoval tři části. Jak velká část bude ve třetím díle se zatím neví, ale Suzuki potvrdil, že u jedné hry to opravdu neskončí.

Je také zajímavé, že Ys Net a dokonce i Sony tlačí na Segu, která vlastní autorská práva na první dva díly. Podle Yu Suzukiho by bylo záhodno si doplnit Shenmue 1 a 2 v remaku na nynější generaci konzolí. Ani jeden z dílů se totiž  nedá moc dobře sehnat. A Dreamcast už vůbec ne.

Shenmue-3-Release-Date-720x398.jpg

Do konce kampaně zbývá 8 dní. Na pět milionů by Shenmue dosáhnout mělo, ale těch deset je asi nereálých. Takže pokud chcete přispět, máte na to už jen krátkou  dobu. Pokud vývojářům dáte 60 dolarů, dostanete i fyzickou kopii, ať už na PC nebo Playstation 4. Na Xbox One verzi asi můžeme zapomenout. Sony si bude chtít udržet konzolovou exkluzivitu. Jednou z odměn za přispění je také přístup k předběžné verzi hry, která ale dle slov autorů nebude dříve než v roce 2017.

Na kompletní hru si tedy budeme muset počkat přinejmenším rok po vydání alfa verze. Nyní je už jen důležité, aby Suzuki dokázal naplnit své sliby a Shenmue si nezopakovala svůj původní neúspěch.

Diskuze (1) Další článek: Nový trailer na Blood Bowl 2 vám řekne vše potřebné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,