E3 2015: Trackmania Turbo - zpátky do nebes

Kultovní série Trackmania s šílenými okruhy a ještě šílenějším editorem se vrací a na E3 předvedlo parádní ukázku.

Přes všechny ty velké AAA značky od velkých společností se až do pozadí dostala zpráva o tom, že vyjde nový díl Trackmanie, legendy mezi závodními freeware hrami. Turbo vyjde od Ubisoftu, pro který ji vytvoří stálí tvůrci série, francouzské studio Nadeo. Takže po první vlně (Trackmania, United, Nations a Nations Forever) a druhé vlně (Trackmania 2 Stadium, Canyon a Valley), se na nás řítí třetí vlna závodních zběsilostí.

Na co se tedy můžeme těšit? Začneme u jízdních vlastností, které budou určitě stejné jako v předchozích dílech. Tam se hra věnovala spíše arkádovému stylu jízdy, kdy vaše vozidlo drželo na silnici pomalu ve všech situacích. Na jednu stranu to bylo fajn, protože třeba na stadionech tak záleželo na vašich dovednostech a občasném logickém přemýšlení, než jen na náhodě, kdo udriftuje zatáčku lépe. Na druhou stranu ale dochází k nereálnému chování formulek. Výjimkou jsou samozřejmě písečné úseky, kdy vozidlo spíše plave a ke slovu se tak dostane driftování, které je tu ale zábavné a hru tím lehce ozvláštňuje.

041779.jpgcacc501c681472d700a2714de57d802d275d489bfe9b22ee5caa29d266053826_large.jpglarge.jpg

Dále tu máme vylepšenou grafiku, která se asi spíše zaměří na prostředí, protože vzhled vozítek už byl detailně propracovaný ve druhé vlně TM her. Předpokládá se tak více vizuálních efektů, aby hra mohla obstát i na konzolích nové generace. Ano, hra se tentokráte podívá kromě PC i na PS4 a XONE. A to dokonce i s možností split-screenu až pro 4 hráče, což bude v kombinaci s editorem tratí velká zábava, pokud tomuto stylu her holdujete. Pokud tak Turbo splní očekávání, můžete zapomenout na multiplayerová klání u jedné televize s hrami ze série Motorstorm, TM Turbo je určitě předčí.

Zatímco jsme ještě u zobrazení, musím si vzpomenout na možnost hraní s 3D brýlemi u TM Nations Forever. Pokud měla tuto možnost už tato starší hra, co nám přinese Turbo? Odhadoval bych to na Oculus Rift nebo na Morpheus. K tomu se však tvůrci ještě přesněji nevyjádřili.

2758863-screen+shot+2015-06-15+at+9.36.56+pm.jpgTMT_E3_SCREEN_STADIUM8_209055.jpgTMT_SCREEN_LAGOON2_E3_150615_4PM_PT_1434358742.png

A aby těch novinek nebylo málo, můžete očekávat i 4 odlišná prostředí. Tedy, jde vesměs o recyklace prostředí z dřívějších her. Máte tu stadión, který znáte z TM2 Stadium, která je předělávkou TM Nations Forever, která je předělávkou TM Nations. Pak tu máme písečný kaňon známý z TM2 Canyon nebo zalesněné údolí z TM2 Valley. Obě dvě prostředí jsou navíc podobná tomu, co jste mohli vidět v TM United. Posledním prostředím je laguna s horskou dráhou, po které budete jezdit. A jak už bylo řečeno, ani tentokráte tu nebude chybět editor úrovní. Budete si tak moci vybrat prostředí, které pak obohatíte o vaše silnice, loopingy, skokanské můstky a další zábavné části, které hráči dokážou znepříjemnit hru.

 

Možností je spousta a díky proměnlivým checkpointům bude po zvukové stránce každý závod unikátní

 

Co nám tu ještě chybí? Hudba. Ta byla nedílnou součástí všech TM her. Melodie například z Nations Forever mi v uších zní dodnes. A nejinak tomu bude i tady. Navíc jsou zvěsti o možnosti dynamického upravování hudby. Tvůrci tak mluví o tom, že se hudba bude měnit podle toho, když projedete checkpointem, začnete driftovat, nebo s vozem vyskočíte do vzduchu. Možností je spousta a rozhodně to zní zajímavě, díky této funkci bude po zvukové stránce každý závod unikátní. Nicméně si počkáme, jak to bude fungovat v praxi.

TMT_SCREEN_LAGOON3_E3_150615_4PM_PT_1434358744.pngTMT_SCREEN_LAGOON8_E3_150615_4PM_PT_1434358755.pngTMT_SCREEN_STADIUM6_E3_150615_4PM_PT_1434358769.jpg

Ve hře najdeme i singlovou část, která bude podobně jako v minulých dílech složená z několika (200) map, které vám nedovolí přestat hrát, dokud nebudete mít zlatou medaili. K tomu všemu si přičtěte ještě sociální funkce jako žebříčky světových jezdců, kooperaci s kamarádem, kdy dva můžou ovládat jeden vůz, komunikování a další serepetičky.

Co z toho všeho dostanete? Potenciálně výbornou závodní arkádu, která má šanci kralovat i na konzolích. Akorát už asi nebude zadarmo. Hra by měla vyjít 27. listopadu tohoto roku.

Váš názor Další článek: Oznámení Mafie 3 na spadnutí? Take-Two si zaregistrovalo několik nových domén

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,