E3 2015: Unravel - rozviňte fantazii

I EA si na E3 připravilo pár překvapení. Mezi ty největší patří právě Unravel. Roztomilá plošinovka není úplně styl EA, ale proč si nenapravit reputaci?

Vývojáři ze švédského studia Coldwood si konečně splnili sen. Teda alespoň podle jejich slov. Po tom, co dělali hry, které jim nebyly úplně po chuti, mají možnost uskutečnit svoji představu. Martin Sahlin, hlavní designér Unravelu, hru představil na konferenci prostě a jednoduše. Je to v zásadě plošinovka, ale ne tak obyčejná.

1433883239078.jpg2890269-unravel_e3_screen2.jpgScreenshot-2015-06-15-21.23.17.png

Hrdinou Unravelu je pletená postavička Yarny, kterou si vývojáři vlastnoručně vyrobili. To, že je pletená, je hlavní podstatou celé hry. Od začátku každé úrovně si musíte dávat pozor, aby vám nedošla vlna a Yarny se úplně nerozpáral. Když se tak stane, zůstane po něm jen drátěná kostra, která se sesype k zemi. Aby jste tomu předešli, musíte sbírat kusy bavlnky rozházené všude po úrovni. To ale nebude jediná vaše starost. S vlnou také budete hospodařit při řešení hádanek. Máte hned několik možností jak ji použít. Jednou ji použijete jako liánu a potom zase jako trampolínu, když ji přivážete za oba konce. Jen dávat pozor, aby vám nějaké to vlákno zbylo.

Nejen hratelností, ale i příběhem se Unravel zdá být zajímavá. Yarnyho vyslala stará babička, jeho stvořitelka, aby ji spojil s rodinou, kterou už dlouhou dobu neviděla. Nemá vás tak zasáhnout jen svým vzhledem, ale také jejími emocemi, které srší z každého zveřejněného záběru ze hry. Co je také vidět z videa, je téměř fotorealistická grafika. Hra je poháněna Phyre enginem od Sony a vypadá opravdu neskutečně, především díky komunici statických kulis s živými postavami a některými prvky. Vývojáři také odbočili od trendu, kdy v každé hře musí být nějaké to fantasy. Tady se pohybujete v reálném světě, ať už je to les nebo babiččin starý dům. To také dodává na emocích, které do Unravelu vložili sami vývojáři.

18661322110_d5cf14c75f_z.jpg

Je opravdu nezvyklé, že by právě EA na podium pustili někoho, kdo nemá v rukávu další akční střílečku typu Battlefield. Tady ale rozhodně neudělali chybu. Dalo by se říct, že kdyby EA hru neplánovalo vydat, jednalo by se o krásnou indie hru. Možná by se jí ale nedostalo takové pozornosti, jakou si opravdu zaslouží. A té se jí dostalo měrou vrchovatou.

Unravel_E3_Screen1.0.jpg

Přitom na této hříčce pracovalo jen 14 lidí. Podle historky jednoho z tvůrců nápad vznikl na chatě bez počítačů, elektřiny, zkrátka mimo civilizace. Tam si zvolili Yarnyho jako svého právoplatného hrdinu a už to šlo levou zadní. Hra vyjde na PC, PS4 a Xbox One. Jak dlouho jim práce na Unravelu budou ještě trvat si zatím nechávají tvůrci pro sebe. 

Váš názor Další článek: Do San Andreas můžete díky modifikaci vyrazit i jako Iron Man

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,