E3 2019: To nejlepší z EA Play 2019

I když EA už pár let není součástí veletrhu E3, tak ve stejnou dobu každoročně pořádají vlastní akci jménem EA Play. Letos se ale nedostalo ani na klasickou konferenci a odhalování nových informací probíhalo jen skrz rozvleklé streamy. Hned ze začátku musím podotknout, že to z mého pohledu nebylo zrovna dobré rozhodnutí.

Star Wars Jedi: Fallen Order 

Hlavním tahákem akce bylo bezesporu Star Wars Jedi: Fallen Order, ze kterého jsme konečně viděli záběry přímo z hraní. Zatím to vypadá přesně tak, jak si valná většina hráčů přála. To, co sliboval projekt od Visceral Games, tedy příběhovou hru zaměřenou na singleplayer s hratelností ala Uncharted.  

Respawn Entertainment tenhle úkol očividně zvládají bez problému. Vedle nadšených reakcí jsou tu ale obavy z toho, jestli to opravdu bude stačit vzhledem k tomu, že Fallen Order vypadá jako pokračování Force Unleashed. Od nového příběhového Star Wars se očekávalo víc než klasický koridor. Možná je to jen nevhodně vybranou ukázkou a v dalších částech hry to bude jinak.  

EA Originals 

Ani letos se naštěstí nezapomnělo na můj oblíbený program EA Originals. Funguje již několik let a v jeho rámci EA podporuje vývoj her, na kterých pracují menší nezávislá studia. Vzešlo z něj například A Way Out nebo Unravel. Tentokrát se představily rovnou tři kousky najednou.  

První z nich je RustHeart, což bude akční RPG zaměřené na kooperaci. Dělá na něm britské studio Glowmade, které z většiny tvoří bývalí zaměstnanci Lionhead Studios. Při představení byla řeč hlavně o robotovi, kterého si hráč sám vytvoří a následně se spolu s dalšími hráči bude přizpůsobovat situaci. 

Jako další na řadu přišlo studio Zoink, které už jednu EA Original má. Jistě si pamatujete na roztomilou skákačku Fe, která se i u nás dočkala velmi kladného hodnocení. Nyní představují akční adventuru Lost in Random. Důležitou roli v ní ale bude hrát i taktika. Na závěr se pak na scéně objevilo studio Hazelight, které můžete znát díky A Way Out. I když potvrdili, že dělají na dalším projektu, tak se nepodělili o žádné detaily. Zatím neznáme ani název.  

FIFA 20 

Nový ročník fotbalové série FIFA samozřejmě nesměl chybět. Již tradičně přijdou nové soupisky, lehce vylepšená grafika a hratelnost, ale jako velkou novinku EA představilo mód Volta. Nic zase tak převratného to ale není, protože by se to dalo říct, že je to nová inkarnace FIFA Street. Hraní pouličních zápasů, kde není vše úplně tak podle tradičních pravidel už tady pár let nebylo, takže je to pro fanoušky jistě dobrá zpráva. Co se změn v hratelnosti týče, tak se prý vývojáři chtějí zaměřit na lepší práci s míčem.  

Madden 20 

Vedle nám známého fotbalu tady nechyběl ani ten americký. Nový ročník Maddenu přinese vylepšenou kariéru jménem Face of the Franchise, což bude zdejší variace na Journey z Fify. Zkrátka to bude něco jako příběhová kampaň s tím, že mezi jednotlivými zápasy budete sledovat cutscény. Také by se tam měly projevovat události z reálné ligy. Nápad je to hezký, ale zatím nebylo řečeno, jak to přesně bude fungovat. Mimo to samozřejmě dojde i na úpravy hratelnosti. I v tomhle případě se mluvilo o tom, že chtějí hraní zase o něco více přiblížit realitě.  

Battlefield V 

Stejně jako loni se o slovo přihlásil i Battefield V, který představil nový obsah. Tím hlavním je poslední kapitola obsahu Tides of War, která do hry dorazí letos na podzim. V jejím rámci do hry přibydou dva nové národy, nová vozidla a celá řada vybavení. Vývojáři také vypíchli jednu z nových map jménem Iwo Jima. Tu můžete znát z Battlefieldu 1942.  

Toto oznámení doprovázelo několik trailerů na mapy, které do hry budou přibývat v následujících měsících. Al Sundan, která má do vydání nejblíže, přijde už 27. června. V červenci se pak podíváme do Řecka s mapou Marita a následující měsíc pak přibude rovnou dvojice map – Provence a Lofos Islands.  

Apex Legends 

Velká bublina, která se začátkem roku vytvořila kolem Apex Legends, celkem rychle splaskla, ale vývojáři od této hry ještě nehodlají dát ruce pryč. Na EA Play oznámili druhou sezónu, která startuje 2. července a přijde s ní i celá řada nových věcí. Tím hlavním je bezesporu nová postava a zbraň. Opět bude dostupný také nový battle pass, který bude upravený tak, aby získávání odměn netrvalo zbytečně dlouho. Následně se můžete těšit na ranked zápasy. Už to tedy nebude jen hraní pořád dokola bez jakéhokoliv progresu, ale váš skill bude reflektován umístěním v těchto hodnocených zápasech.  

Novou postavou je Wattson. Je to již desátá hratelná postava a na rozdíl od většiny ostatních je zaměřena na defenzivní hraní. Pomocí elektrických plotů bude nepřátele chytat do pastí a má i schopnosti pro podporu ostatních členů týmu. Výše zmíněnou zbrání je lehký kulomet L-Star, který již dobře znáte, pokud jste hráli Titanfall 2. 

Sims 4 

Od vydání posledního dílu série Sims vyšla už pěkná řádka rozšíření, které vás dohromady vyjdou na stovky dolarů. Vývojáři s novými přídavky ale ještě neskončili. Už před pár dny se na redditu objevil leak a spekulace ohledně toho, že novinka přinese do Sims 4 tropy a skutečně se tomu tak stane.  

Expanze se jmenuje Island Living a nepřekvapivě se v něm vydáte na tropické ostrovy. Samozřejmě nebudou chybět nové předměty, dekorace a další věci, které přicházejí společně s každým dalším rozšířením. Vychází už 21. června. Na konzolích si pak budete muset počkat do 16. července.  


I když loňská EA Play nebyla nic extra, tak se EA letos podařilo laťku stáhnout ještě o něco více. Od takové akce se zkrátka čekají velké novinky jako jsou nové AAA tituly od předních vývojářských studií, a i když některá oznámení jistě hráče potěšila, tak to pravděpodobně oproti konkurenci zkrátka stačit nebude. A ono by úplně stačilo, kdyby se na plátně alespoň na chvíli objevilo nové Dragon Age, ale podle toho, o jakých problémech z BioWare slýcháme, to nejspíš jen tak nebude. Každopádně to vypadá, že na Anthem se úplně zapomnělo, protože o něm nepadlo ani slovo.  

Anglický záznam

Český záznam

Váš názor Další článek: E3: Předělávka kultovní akce Destroy All Humans! oznámena pro PC a konzole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,