E3 dojmy: Enemy Territory: Quake Wars – pac a pusu posílá Peklo

Kam vkročí rasa Stroggů, tam 100 let tráva neroste. Vesmírné kobylky zaútočily na Zemi, zničily největší města planety a zotročily zbytek lidstva. Naše redakce byla u toho.

Alan Jarrar

Platforma: PC
Žánr: MMOFPS
Výrobce: Splash Damage
Vydavatel: Activision
Distributor: CD Projekt
Homepage:
www.enemyterritory.com
Datum vydání: 3. čtvrtletí 2006

Úspěšná série Quake získá pro hráče nový rozměr. Na trh bude letos na podzim uvolněn titul z dílny Splash Damage s názvem Enemy Territory: Quake Wars. Hra bude navíc podpořena úchvatným Doom 3 enginem, což je výsledkem dlouhodobé spolupráce Splash Damage s ID Software. Hráč by měl být, dle slov tvůrců, plně spokojen. Dočká se silného příběhu ze světa Quake, vyvážené akce, zajímavých úkolů a především nevídané akční show.

  

Na loňské výstavě E3 vzbudilo ohlášení Enemy Terrirory značný rozruch. Jen málokdo čekal, že od spekulací dojde k realizaci takového projektu. Je třeba říci, že ačkoliv se vše odehrává ve vesmíru z her Quake, dějová linie titulu nenavazuje na zatím poslední díl série. Právě naopak; hráč se ocitne v době před velkým konfliktem mezi GDF a Stroggy, jenž je náplní Quake II. Vše se odehrává v roce 2060. Rasa ničitelů světů a všech vesmírných kultur – Stroggové – zaútočila na Zemi a během několika dnů vyplenila a téměř zničila většinu velkých měst naší rodné planety.

Samotný akt vojenské intervence, s cílem vyhladit lidskou rasu, mobilizuje pozemskou obrannou linii GDF (Global Defense Force), jež se stává poslední nadějí na záchranu lidí před vycucnutím mozku. Stroggové zabíjejí, plení, zatímco přeživší zástupci druhu Homo Sapiens Sapiens jsou zotročováni (po důkladném vymytí mozku se z nich stávají vojáci, kteří se rádi začlení do armády nepřítele). Všechny boje se tedy odehrává na Zemi a vývojáři připravili pro hráče 12 map.

  

Dvanáct zní sice jako malé číslo, nicméně velikost jednotlivých map se dá počítat v kilometrech čtverečních. Každá z nich je proto, pro lepší orientaci, rozdělena do čtyř kvadrantů, na nichž hráči plní jednotlivé úkoly. Na rozdíl od klasických online akčních her, cílem Enemy Territory není ukrást protivníkovi vlajku, popřípadě soutěžit v získávání fragů. Hra zadává oběma týmům sérii úkolů, jež musí plnit, aby mohli přejít k dalšímu úkolu. Vítězství ve hře se pak neodvíjí od počtu nepřátelských ledvin pokrývajících bitevní pole, ale od počtu úkolů, které daný tým stihl dokončit v časovém limitu.

V mapách, které jsme měli možnost hrát, se vyskytly mise jako krádež dokumentů, hlídání mostu před nepřátelským napadením, atd. Ať už se přidáte na stranu GDF či Stroggů, budete mít na výběr z pěti totožných povolání (na rozdíl od taktiky a výzbroje obou skupin, které se pochopitelně liší). Jsou to voják, medik, inženýr, Field Ops a Ranger. Úloha řadového vojáka je jasná – ovládá téměř všechny zbraně ve hře kromě speciálních pušek. Medik je schopen uzdravovat všechny jednotky a inženýr je zřejmě nejzásadnější postavou celé hry. Opravuje poškozená vozidla a vznášedla a navíc je schopen splnit většinu úkolů (namátkou obsazení nepřátelské základny). Field Ops je jednotkou, jež je schopna přivolat leteckou podporu a Ranger je specialistou na pušky všeho druhu.

Důležitou roli v Enemy Territory: Quake Wars hraje taktika. Vývojáři brilantně zvládli vše co se týká map. Byli jsme svědky propracovaného level designu, jenž během hry vyváženě upředňostňuje určitý typ jednotek. Na otevřených prostranstvích se dá dobrým způsobem využít služeb bojových vozidel a vznášedel. V té samé mapě se však s jistotou dočkáte i úzkých uliček, jež budou pro auta nepřekonatelná. Na řadu tedy přijde pěchota a její metody. Hra tím získává potřebný spád a prostředí je vysoce variabilní, což je jen ku prospěchu.

Světlé stránky hry
  • plnění úkolů v týmech
  • příbeh
  • skvělá grafika
  • význam taktických postupů
Temné stránky hry
  • hardwarová náročnost
  • odložení data vydání

Taktické postupy zde získávají na významu víc než v kterékoliv jiné hře. Kombinace přírodních překážek s vrásnitým terénem může hráče nejednou potopit. Můžete sice zablokovat tažení Stroggských tanků tím, že vyhodíte do vzduchu příjezdový most, musíte však mít na paměti, že každá akce vyvolá reakci, což platí všude v běžném životě (kromě výrazu Stevena Segala, který se za žádných okolností nemění). Storoggové  mezitím několika buginami překonají řeku, obsadí vaši základnu a tah se strategickým zničením mostu je fuč. Jediné co vám zbude je říct „POZEN!“

Enemy Territory: Quake Wars navíc vládne nádhernou grafikou s dokonalými animacemi, za což sklidí zásluhy vybroušený Doom 3 engine. Obavy z hardwarové náročnosti titulu jsou tedy na místě. ET: QW si nezahraje každý. Třicet dva hráčů na bitevním poli s plnou polní při maximálních grafických detailech bude skutečné peklo i pro nové hráčské sestavy. Přesto je „Onlinequake“ jedním z hlavních lákadel letošního podzimu a nepohybujeme o tom, že na monitorech rozpoutá herní apokalypsu.

Jak se těšíme: 90 %

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce
Výrobce: Splash Damage | Webové stránky hry
  • Ryzí akce
  • Povedený herní design
  • Nejlepší na odreagování
  • Vynikající optimalizace
  • Bakelitové pojízdné jednotky
  • Může vadit absence taktiky
  • Slabší grafika
Diskuze (13) Další článek: Umí králíci z Raymana hrát fotbal?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,