EA Sports UFC 4: mezi slepými jednooký králem | Recenze

Další díl oblíbených mlátiček v kleci je tady. Přináší několik novinek a je stále dost zábavný. Má to ovšem několik menších háčků.

Co baví

  • Režim kariéry
  • Srozumitelnější boj na zemi
  • Přístupnější pro nováčky
  • Možnost vrátit se k původnímu ovládání

Co vadí

  • Zastaralé grafické zpracování
  • Občas podivné animace
  • Souboje na zemi jsou stále slabinou
7/10
Hodnocení

Vydávat každý rok nový díl sportovního titulu není tak úplně nutné. Přesně touto strategií se EA Sports řídí u veleoblíbeného UFC, v rámci kterého si vývojáři nechávají vždy nějakou tu delší dobu na přípravu. Nejinak tomu bylo i v případě čtvrtého dílu tohoto oblíbeného simulátoru soubojů v kleci. Jak moc se zmíněná strategie promítla do výsledku a přináší UFC 4 tolik novinek, aby se hráčům vyplatilo přesedlat z celkem povedené trojky?

Hráčům naproti

Vývojáři se v UFC 4 pochopitelně snaží navázat na předchozí díl, doladit nedostatky a představit několik menších novinek. Ty však kupodivu nejsou na první pohled tak zřetelné, jak by se po dvouleté pauze dalo očekávat. Začneme ale od toho nejzásadnějšího, čímž je rozhodně soubojový systém.

8-22-2020_11-20-14_PM-1cj4eqnl.png
Conor McGregor pochopitelně nechybí

Ten totiž v porovnání s předchozími díly skutečně prošel relativně velkou proměnou. Kamenem úrazu série vždy byly souboje na zemi a v klinči, vývojáři se proto svůj neuspokojivý systém pokusili přepracovat do pochopitelnější a přístupnější podoby. Výsledkem je až nečekaně primitivní a víceméně poloautomatický systém.

 

Jako hráč již nemusíte přemýšlet nad jednotlivými pozicemi a přechody do submisí, ale volíte vždy jen ze tří elementárních akcí

 

Jako hráč již nemusíte přemýšlet nad jednotlivými pozicemi a přechody do submisí, ale volíte vždy jen ze tří elementárních akcí, kterými jsou postavení se na nohy, uchopení a bušení do soupeře a přechod do submise. Celá tato mechanika tak ztratila hodně ze své jedinečnosti a obtížnosti. Souboje na zemi jsou nyní sice srozumitelnější, na druhou stranu ovšem také o dost sterilnější a tak trochu neuspokojivé. O vlivu vlastního skillu zde nemůže být řeč.

Pohodlnější a srozumitelnější

Kompletního přepracování se dočkaly též minihry v rámci zmiňovaných submisí. Doposud nepřehledný brankový systém byl nahrazen stejně nepohodlnou minihrou založenou na překrývání barevných sloupců. Pokud jste útočníkem, snažíte se po co nejdelší dobu udržovat svojí barvu překrytou přes tu soupeřovu. Naopak v režimu obrany je cílem udržovat svůj ukazatel mimo ten útočníkův. Přestože jde o skutečně primitivní minihru, výsledek je oproti dřívějšímu podání o něco více efektivní a srozumitelnější.

8-22-2020_10-57-49_PM-4ktqc54t.png8-22-2020_10-57-49_PM-i3pzhxkr.png8-22-2020_11-20-14_PM-21yn3acy.png
Některé animace nevypadají úplně tak přirozeně

Mnozí jistě namítnou, že jde o krok zpět, na druhou stranu ovládání je pohodlnější, intuitivnější a hlavně efektivnější. Souboje na zemi ovšem stále patří ke slabým stránkám UFC, protentokrát se jen staly o něco čitelnější a přináší pocit vlastní kontroly. Komu by nový systém nevyhovoval, může využít možnosti přepnutí na klasické ovládání a zakusit tak tuhost předchozích dílů. Palec vzhůru za tuto možnost. UFC 4 se tak stává v tomto ohledu o mnoho variabilnější a přístupnější pro všechny.

Kariéra v hlavní roli

Mírné změny nalezneme i v rámci jednotlivých herních režimů. Vrcholem každé sportovní hry je vždy režim kariéry a ani v tomto případě tomu pochopitelně není jinak. Tu vývojáři uchopili protentokrát více komerčněji a soustředí se na celou řadu přidružených sociálních aktivit. Příběh nabízí víceméně klišovitý vzorec o začínajícím nadějném zápasníkovi, kterého si vyhlídne schopný trenér. Dál už to jistě všichni znáte. Od prvních soubojů na ulici až po legendární bitvy v O2 aréně.

8-22-2020_11-20-20_PM-h3n1o43n.png8-22-2020_11-20-21_PM-bofiuclj.png8-22-2020_11-20-21_PM-icuvakch.png
Celková prezentace jednotlivých večerů je uspokojivá a vtáhne do děje

Novinkou je tzv. tréninkový kemp neboli přípravná fáze před jednotlivými souboji. Tu lze vyplňovat nejrůznějšími aktivitami s důrazem na sociální aspekt. Můžete tak budovat svou reputaci skrze sociální média, připravovat se v rámci sparring soubojů či zaměřovat své činnosti na marketingové aktivity. Celý tento systém je víceméně jednoduchý a do jisté míry stereotypní, díky rozdílným přístupům však umožňuje vydávat se vždy jiným směrem.

 

Novinkou je tzv. tréninkový kemp neboli přípravná fáze před jednotlivými souboji

 

Všechny zmíněné aktivity stojí určitý čas a toho je během tréninkového kempu poměrně málo. Důležité je tak správně rozhodovat, čemu se během těchto týdnů chcete věnovat. Jsou pro vás důležité dobré vztahy nebo hype? Chcete být na souboj maximálně fyzicky připraveni nebo raději eliminujete případné zranění. Čas lze navíc investovat také do studia videozáznamů soupeře a odhalit tak důležité informace o preferovaném stylu či signifikantních úderech.

8-22-2020_10-57-47_PM-uyhepfui.png
Zápasit budete jak ve velkých arénách, tak i na dvorku

Kariéra se díky takovému přístupu neskládá pouze z desítek soubojů, ale stává se díky celkovému managementu o něco komplexnější a opravdovější. Na základě svých výsledků budete následně podepisovat smlouvy, hledat nové sponzory, umisťovat nahrávky vlastních výkonů na sociální sítě a nebo se tak provokativně špičkovat se svými soupeři. Zapomínat pochopitelně nesmíme ani na postupné vylepšování vlastní postavy či učení se novým pohybům.

UFC 3.5

Komu by nevoněla relativně vydařená a komplexní kariéra, může se pochopitelně vrhnout do plnění nejrůznějších výzev či okamžitých online či offline soubojů. Co se online režimu týče, přichází mírné překvapení v podobě absence FUT.

8-22-2020_10-57-48_PM-kptjcwkc.png
Souboje na zemi však stále patří ke slabinám

Kartičkové orgie, známé z jiných sérií EA Sport jsou pryč, novinkou je eliminační výzva Blitz, ve které se snažíte vyhrát šest zápasů v řadě dle specificky nadefinovaných pravidel. Všem je asi jasné, že nejde o žádné terno, na druhou stranu všechno lepší než zmiňované kartičky.

 

UFC 4 vypadá téměř stejně jako jeho předchůdce

 

Jestliže v rámci nových dílů sportovních titulů očekáváme nějaké výraznější posuny, bude to rozhodně v oblasti vizuálu. Jenže ejhle, UFC 4 vypadá téměř stejně jako jeho předchůdce. V některých ohledech snad dokonce ještě hůře. Navíc je titul v současnou chvíli plný prapodivných animačních pohybů, které rozhodně mají do reálného zápasení poměrně daleko. Uvidíme, jak s výsledkem zahýbe případný upgrade na novou generaci konzolí, každopádně v současnou chvíli se o žádné velké slávě hovořit rozhodně nemůže. A to je bohužel věc, která bude pro spousty hráčů velkým trnem v oku.

8-22-2020_10-57-45_PM-glgukmxr.png8-22-2020_10-57-47_PM-0ik4i1wk.png8-22-2020_10-57-47_PM-51102cp1.png
I tak si ovšem každý úder dozajista užijete

Pokud si totiž shrneme předchozí odstavce, zjistíme, že výraznějších změn jsme se v UFC 4 skutečně nedočkali. EA Sport tak vlastně pouze dopilovali ovládání a naservírovali o něco komplexnější režim kariéry a možnost využívat nového systému boje na zemi. Zásadní otázkou tak zůstává, zda-li je to při dnešních cenách nových her vlastně dost. Odpovídat na tuto otázku se mi tak úplně nechce, každopádně UFC 4 je skutečně zábavnou a návykovou hrou, a to i přes řadu technických chyb či poněkud zastaralé grafické stránce. Závěrem ještě dodáváme odkaz na žebříček nejlépe hodnocených bojovníků ve hře.

Verdikt

UFC 4 možná není takové, jaké jsme očekávali, stále jde ovšem o vydařené pokračování nejlepšího zápasnického simulátoru současnosti. Titul se díky novinkám stal o něco přístupnější a ucelenější, bohužel zklamáním je technická stránka, která by jistě zasloužila o dost více péče. Pokud jste ochotni dělat nějaké ty ústupky, UFC 4 si rozhodně užijete, posun však není takový, jaký by si celá série a samotní hráči zasloužili.

Diskuze (1) Další článek: Lord of the Rings: Gollum v prvním oficiálním teaser traileru ukazuje Mordor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Startuje rodinný Game Pass. Pět lidí s PC či Xboxem bude hrát za pakatel

Startuje rodinný Game Pass. Pět lidí s PC či Xboxem bude hrát za pakatel

Game Pass byl výhodný i doposud, ale se sdílením předplatného to bude masakr

Lukáš Václavík
Xbox Game PassMicrosoft
Recenze herního notebooku Lenovo Legion 5. Hliníkový macek, co zvládne všechno

Recenze herního notebooku Lenovo Legion 5. Hliníkový macek, co zvládne všechno

Do redakce nám přistál herní notebook Legion 5 ze stáje Lenovo za velmi příjemnou cenu. Vyplatí se toto kombo na stůl pravého hráče?

Michal Maliarov
RecenzeHardware
Unikla spousta videí z GTA 6. Po internetu kolují záběry z testování hry

Unikla spousta videí z GTA 6. Po internetu kolují záběry z testování hry

Rockstar si neuhlídal svá tajemství a na veřejnost se dostala spousta záběrů z jejich připravované novinky.

Martin Nahodil
GTA 6Únik
Strategie Age of Empires míří na mobily a konzole. Vrátí se také Age of Mythology ve vylepšené verzi

Strategie Age of Empires míří na mobily a konzole. Vrátí se také Age of Mythology ve vylepšené verzi

Microsoft na prezentaci ke 25. výročí značky Age of Empires představil příjemné novinky.

Martin Nahodil
Age of MythologyOznámeníAge of Empires
Vybrali jsme legendární adventury i moderní klikačky pro PC. Nechybí český Polda a kultovní Monkey Island

Vybrali jsme legendární adventury i moderní klikačky pro PC. Nechybí český Polda a kultovní Monkey Island

Adventury typu Point'n'Click už možná nejsou tolik v kurzu jako kdysi. Staré kousky jsou však stále lákavou nabídkou pro milovníky žánru. A ten se stihl ještě vyvinout.

Vojtěch Matušinský
Nejlepší hryAdventury
Vybrali jsme nejlepší hry pro mobily, které si letos můžete zahrát. Většina je zdarma

Vybrali jsme nejlepší hry pro mobily, které si letos můžete zahrát. Většina je zdarma

Mobilní hry se v dnešní době vyrovnají mnoha počítačovým i konzolovým kouskům. Jakou si ale vybrat? Tady jsou naše tipy na nejlepší hry pro mobily.

Martin Nahodil
TémaMobily
19 nejlepších strategických her starých i nových. Vyzkoušejte Gears, zavzpomínejte na Red Alert

19 nejlepších strategických her starých i nových. Vyzkoušejte Gears, zavzpomínejte na Red Alert

Strategickým hrám ještě neodzvonil konec, byť už se netěší takové popularitě jako dřív. Proto není od věci připomenout si ty největší pecky. A protože je strategických žánrů je mnoho, zaměříme se na válečné kultovky.

Martin Nahodil
TémaStrategie
Legendární herní myš Logitech G502 se vrací v nové generaci a hned v několika variantách

Legendární herní myš Logitech G502 se vrací v nové generaci a hned v několika variantách

Kultovní a jedna z nejprodávanějších herních myší vůbec je zpět s nejnovějšími technologiemi v kapse.

Michal Maliarov
Herní myšTechnologie
Diablo Immortal má šílenou politiku mikrotransakcí. Vyexpení postavy vás vyjde na tisíce dolarů

Diablo Immortal má šílenou politiku mikrotransakcí. Vyexpení postavy vás vyjde na tisíce dolarů

Blizzard pokračuje ve svém nekompromisním tažení monetizačním systémem.

Michal Maliarov
Diablo ImmortalMobilní hryByznys
PlayStation 5 je pořád nedostupný, zato ovladače DualSense jsou výhodnější než kdy dřív

PlayStation 5 je pořád nedostupný, zato ovladače DualSense jsou výhodnější než kdy dřív

Kousek PS5 si můžete koupit už dnes, navíc za rekordně nízkou cenu

Hlídač slev
PlayStation 5Sony
Diablo 4 se přidává ke smršti úniků. Podívejte se na hodinové záběry přímo ze hry

Diablo 4 se přidává ke smršti úniků. Podívejte se na hodinové záběry přímo ze hry

Hodina záběrů bez vizuálního pozlátka a zkreslení trailerů.

Michal Maliarov
Diablo IVDiabloRPG
Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Za kvalitní hry nemusíte utratit ani korunu. Máme pro vás tipy na nejzajímavější hry zdarma, které přitom snesou srovnání s draze placenými tituly a v mnohém je i překonávají. Hry žijí z drobných nákupů přímo ve hře, ale ani za ně utrácet nemusíte.

Michal MaliarovMartin Nahodil
TémaFree-to-play
První Mafia bude zdarma. 2K oznamuje speciální akci spolu s potvrzením vývoje nového dílu

První Mafia bude zdarma. 2K oznamuje speciální akci spolu s potvrzením vývoje nového dílu

Oslavy výročí české Mafie jsou v plném proudu a nezapomněl na ně ani majitel značky.

Martin Nahodil
Hry zdarmaMafia 1
Nejlepší sluchátka, myši, klávesnice… Vybíráme osvědčený herní hardware pod stromeček

Nejlepší sluchátka, myši, klávesnice… Vybíráme osvědčený herní hardware pod stromeček

Důležitým parametrem herních sluchátek je pohodlnost a bezdrátová konektivita. U myší vybírejte podle oblíbeného žánru i ergonomie. Klávesnice kupujte ty mechanické a koukejte na jazyk potisku.

Stanislav Janů
Hardware
EA je na prodej. Motají se kolem něj firmy, které se však hrám moc nevěnují

EA je na prodej. Motají se kolem něj firmy, které se však hrám moc nevěnují

Tvůrci Fify, Battlefieldu nebo Mass Effectu hledají kupce

Lukáš Václavík
EAByznys
Recenze mobilní hry Diablo Immortal. Pro jednoho skvělá hra, pro druhého propadák

Recenze mobilní hry Diablo Immortal. Pro jednoho skvělá hra, pro druhého propadák

Jste připraveni ukázat peklu prostředníček? Na plnohodnotné pokračování si sice ještě počkáme, ale proč nedat šanci tolik diskutovanému Immortalu?

Ladislav Novák
Diablo ImmortalMobilní hryRecenze
Naše domněnky byly správné. Nová revize PlayStationu 5 opravdu používá jiný čip

Naše domněnky byly správné. Nová revize PlayStationu 5 opravdu používá jiný čip

Mozek PS5 už využívá 6nm výrobu. Konzole má upravené vnitřnosti a nižší spotřebu

Lukáš Václavík
PlayStation 5SonyKonzole
Tohle není videohra, ale skutečný závod NASCAR. Řidič ohobloval mantinel a předjel pět soupeřů
Karel Javůrek
Závodní

Aktuality

3. prosince | Dnes ve 22:00 našeho času proběhne představení závěrečné událostí aktuální sezóny ve Fortnite. Epic na něj láká krátkým teaserem. 
2. prosince | Během The Game Awards pravděpodobně uvidíme novou ukázku z připravované bojovky Tekken 8. Vydání se zatím odhaduje na příští rok pro PlayStation 5. 
2. prosince | Na předávání The Game Awards nás čeká oznámení novinky od vydavatelství 505 Games. QR kód z jejich teaseru odkazuje na stránku Na předávání The Game Awards nás čeká oznámení novinky od vydavatelství 505 Games. QR kód z jejich teaseru odkazuje na stránku
1. prosince | Barevná akce Splatoon 3 přivítala velkou aktualizaci, v rámci které přibývají nové mapy, zbraně, vybavení i věci do katalogu. Pro všechny majitele hry je dostupná zdarma. 

Prosincový Computer

Aktuální číslo časopisu Computer

Megatest mobilů do 4 000 Kč

Velký test herních notebooků

Jak zkrotit sociální sítě

Vše o senzorech v hodinkách