ECTS: Den druhý – chuligánům se nevyhnete

Hry, které se na ECTS objevily, nejsou zrovna jenom milé nebo barevňoučké, jak by člověk řekl. Je pravda, že padla již sousta článků o hrách, kde se pírkem ovívají mechové polštáře a podobné metafory jsou prakticky na denním pořádku. Chuligáni jsou ale trošku jiní… řekl bych možná ÚPLNĚ jiní… berou totiž hru zcela svérázně do svých rukou.
Představte si hru, ve které dobro je považováno jako zlo… ano, podobných simulátorů zlodějů a jiných podvratných živností již bylo uvedeno na světový herní trh stovky (nebo desítky, jistě pochopíte mou nadsázku vyjadřující skutečnost, že her, kdy je dobro ta odvrácená strana mince, je zkrátka a dobře plno – Thief, Grand Theft Auto, Project Overdrive…). Hooligans jsou ale něčím myslím zcela jiným… proč?

Hooligans jsou real-time strategií ve světě existujících světových měst. Jste vedoucí gangu chuligánů a fotbalových fanoušků, pro které je nejdůležitější dělat nepořádek, rozvracet poklidné pikniky a monotónní pořádek v ulicích. Máte k tomu několik nástrojů – ale nejvýznamnější z nich je bezpochyby vaše ozbrojená armáda dinosaurů, jak by básník vtipně poznamenal – jen těžko lze asi od fanoušků fotbalu, které budete ve hře ovládat, očekávat více než „Vypij pivo, rozbij výlohu, ukradni auto, šlehni si atd“. Prostředků, jak udržet vaši armádu svalovců pohromadě, je spousta – rozdávání a odměňování „válečných hrdinů“ drogami a alkoholem a jiné veskrze nekalé praktiky.

Hooligans Hooligans

Pravá legrace však nastává v okamžiku fotbalové sezóny. Spolu se svým „vyvoleným“ fotbalovým týmem se podíváte do světa, kde bude váš cíl stejný jako doma – dělat nepořádek a chovat se jako nefalšovaný hulvát. A k tomu vám dopomáhej Bůh… Je to zcestná myšlenka postavit do role hrdinu ničemy a kdoví, vlastně i vrahy? Budou to jiné gangy a jiné týmy fanoušků, které budete muset na své cestě za totalitou porazit – zabíjet, poštvat na ně rafinovaně policii atd.

Nebude to čistá strategie. To je zřejmé, ale pokud se podíváte na obrázky, uvidíte, že hra výrazně připomíná mnohé hry podobného druhu – SimCity, Traffic Giant, Mobility atd. Hru jsem hrál asi deset minut, za tu dobu jsem dokázal pokazit rozdávání drog hříšníkům, vyraboval hračkářství a zničil jeden nepřátelský gang. Je ale možné, a to je nejhorší, říct, že mě hra bavila, tak nevím – to asi bylo účelem hry.

Mimochodem – na stánku, kde byla hra prezentována, se rozdávalo i pivo, a to přímo po půllitrových porcích. Snad pro povzbuzení té správné bojové nálady…?

Diskuze (1) Další článek: ECTS: Den druhý – rozdávaly se ceny

Témata článku: , , , , , ,