Elektronické automaty – známé ruské klasiky na PC

Většina z vás již někdy slyšela o elektronických hrách ruské výroby, které k nám začaly pronikat někdy na konci osmdesátých let. Těchto her bylo mnoho typů a mnozí z vás mají určitě nějaké exempláře ještě dnes doma. My vám představíme trojici asi nejrozšířenějších her, jež se u nás v té době vyskytovaly – Jen počkej, Tajemství oceánu a Veselý kuchař.
Hra, kterou jsem nedávno na internetu objevil, nese název EA, což je zkratka pro Elektronické automaty. Tato hra byla vytvořena českými autory kteří si říkají Vegateam (www.vegateam.cz). Tito lidé našli takovou zálibu v elektronických automatech ruské výroby, že se vrhli na celkem povedený remake tří, podle mě, nejrozšířenějších her tohoto druhu u nás. A pokud mě paměť neklame, loni nebo dokonce předloni jste měli možnost na Doupěti najít hru s názvem Nu Pagadi od týmu Cx-Crew, což byla hra podobného typu a ta také je jedna ze tří, o nichž se tu ještě zmíním.

Elektronické automatyElektronické automaty

Jak autoři na svých stránkách praví, podle jejich informací existuje až 30 (!!!) druhů těchto her. Nevím, do jaké míry je to pravdivé, ale já sám jsem měl v ruce jen tyto tři, ale opravdu by mě zajímalo, zdali je to pravda, a pokud ano, nemuselo by být vůbec špatné si všechny ty hry ještě dnes po letech zahrát. Ale nechejme tyto úvahy stranou, dnes jsme tu z jiného důvodu – představení EA.

Jak jsem již uvedl, v EA jsou obsaženy celkem tři hry. A to tyto:

Veselý kuchař – v této hře máte za úkol ovládat kuchaře, který běhá s pánvicí po kuchyni a za běhu musí obracet palačinky a žádná z nich mu nesmí spadnout na zem. Jakmile se tak stane, z levé části obrazovky vyběhne myška a palačinku sebere – hráč má jeden trestný bod. Jakmile mu spadnou tři palačinky, má tři trestné body a hra končí.

Tajemství oceánu – zde se pod vaše velení dostane loďka s třemi potápěči, kteří musí klesat do hlubin mořských a z nich vytahovat zlato. Vše by možná bylo jednoduché, kdybyste to neměli ztíženo tím, že poklad je hlídán velkou chobotnicí, která roztahuje svá chapadla na všechny strany. I zde se můžete třikrát zmýlit. Co pokus, to život jednoho potápěče.

Jen počkej – hra, snad nejslavnější, kterou zná snad každý. Ocitáte se zde v roli vlka chytajícího vajíčka od slepic. Ty jsou umístěny v kukaních po dvou vždy na jedné straně obrazovky. I zde máte tři pokusy, které když promarníte, hra končí.

U každé z těchto her si lze nastavit dvě obtížnosti a rovněž je tu možnost nechat si ukázat jakousi ukázku ze hry, demo. A jaký je váš cíl? Nahrát nejvyšší počet bodů – maximum je 999, více bodů nahrát nelze.

Grafika hry je dobrá, no tedy, jak se to vezme. Moc se toho zde udělat po grafické stránce nedalo, aby zůstala zachována původní podoba hry. Jinak hra je určena pro MS-DOS, což s sebou nese jeden problém, a to konkrétně ten, že pod Windows se nedoporučuje hra se zvukem, proto se nemohu s vámi podělit o své poznatky z této stránky hry.

Elektronické automatyElektronické automaty

Suma, sumárum, ve hře s názvem EA máte tři hry v jedné, což je docela dobré a navíc to jsou hry, které většina z nás zná. Připočteme-li k tomu velikost, jež u této hry není nijak velká, myslím, že dnešní hra je celkem jasná volba pro všechny.

Download (477 kB) zde; VypalCD zde.

Diskuze (2) Další článek: Wallpapery: Trabi 2

Témata článku: , , , ,