Elite Force 2: akční bomba příštího roku

Oznámení Star Trek: Elite Force 2 bylo pro mnohé velkým překvapením, avšak jak to tak vypadá, bude se jednat o skutečně velmi příjemné překvapení. Nejenže se EF 2 neodkloní od původního směru čistokrevné 3D střílečky, ale navíc přidá mnoho vylepšení, třebas nové postavy - včetně například kapitána Picarda, nové zbraně, multiplayerové módy a další libůstky. Je na co se těšit, to mi věřte! A jestli nevěříte, přečtěte si to v dnešním obsáhlém článku.

Zopakujme si nejprve základní údaje: Star Trek Elite Force 2 je vyvíjen společností Ritual Entertainment, která už má za sebou hry jako Heavy Metal FAKK 2 či SiN, mimoto je domovskou společností kupříkladu známého Levelorda. Dvojka poběží na stejném enginu jako jednička, tedy enginu Quake III Team Arena, ovšem do značné míry modifikovaném pomocí nástrojů zvaných "UBER Toolset", které byly využity už například při tvorbě Medal of Honor: Allied Assault, James Bond: Agent Under Fire, Alice, Heavy Metal: Fakk2 a SiN. Elite Force 2 je prozatím vyvíjen pouze pro platformu PC - plány pro konzole nebo Macintoshe dosud nejsou, avšak nejsou ani výslovně vyloučené (Ritual si oblíbil zejména Macy). A jak dlouho už se na druhém pokračování akčního Star Treku pracuje? Věřte nebo ne, ale již od srpna 2001, tedy více než šest měsíců. Vývoje se účastní téměř dvacítka lidí - opět se ve většině případů jedná o staré veterány, kteří pracovali na předchozích titulech Ritualu, ale i dalších hrách (Tachyon the Fringe, Fighter Squadron nebo A10-Cuba!).

Příběh Elite Force 2 začíná na palubě borgské koule - tedy tam, kde se odehrává poslední epizoda seriálu Star Trek: Voyager. Dozvíte se (nebo lépe řečeno přímo zažijete) jak Voyager kouli unikl a nakonec ji i zničil. To je jakási předehra - skutečná zápletka začíná teprve po návratu do alfa kvadrantu. Celý původní hazard tým - Telsia, Chang, Chell a Jurot, samozřejmě včetně hlavního hrdiny poručíka Munroa, tedy vás, je přidělen na asi nejprestižnější místo v celé Hvězdné flotile - na loď U.S.S. Enterprise 1701-E, kde slouží pod proslulým kapitánem Picardem. A jak už to tak ve startrekovských příbězích bývá, jakmile odpovíte na první volání o pomoc od opuštěné federační lodi, ocitnete se v tu ránu uprostřed rozsáhlého válečného konfliktu. Vaším úkolem je pak přežít, ale hlavně zjistit proč se vlastně bojuje a kdo za tím stojí. Nelze nepotkat známé rasy typu Klingonů, Romulanů, Borgů, Andorianů a dalších. Jenže Elite Force 2 přijde ještě navíc se zcela zásadní novinkou, a to jsou dvě zcela nové, dosud nikdá nevídané rasy. Podle prvních informací se v případě jedné z nich má jednat o jakési extrémně hnusoidní slizké cizáky, možná tak trochu podobné Zergům ze StarCraftu (nebo jiným maximalisticky nechutným potvorám). Nebude asi snadné si s nimi poradit, a tak vám do týmu přibudou některé nové tváře, včetně "nějakých těch překvapení" (vývojáři však bohužel blíže neupřesnili, co jsou tato "překvapení" zač). Snad další známé postavy z filmů / seriálů? Uvidíme. Co ale rozhodně potěší, to je fakt, že postavy budou namluvené svými skutečnými protějšky. Uslyšíme tedy mimo jiné Jeri Ryan jako Sedmou z Devíti a Patricka Stewarta v roli kapitána Picarda.

Dalšími novinkami ve dvojce budou kupříkladu bossové, kteří se budou nacházet na koncích některých levelů. Mise se tentokrát už nebudou odehrávat pouze v uzavřených prostorách vesmírných základen, popřípadě gigantických vesmírných korábů, nýbrž také na cizáckých planetách (pouště, džungle, lávová a ledová planeta) a dokonce také ve vesmíru (resp. na povrchu oněch korábů) - hráči se tedy budou muset vypořádat s pohybem při nulové gravitaci, což nemusí být vždy ta nejjednodušší záležitost. Nové zbraně budou kombinací zbraní, které jsme mohli vidět v datadisků a zcela nových "hračiček". Bylo tedy přidáno několik energetických zbraní a dvě zbraně pro boj zblízka - klingonský Bat`leth a tajemnou cizáckou bojovou hůl. Celkem bude ve dvojce třináct zbraní.

Hráči prvního Elite Force si velmi často stěžovali na délku hry, která byla skutečně nepříjemně krátká, hra se dala dohrát za několik málo hodin. Příliš nepomohl ani datadisk a proto se vývojáři z Ritualu už na začátku vývoje EF 2 rozhodli, že druhý díl bude delší - minimálně jednou či dvakrát tak dlouhý jako původní Elite Force. K prodloužené délce hraní přispějí jistě i některé nové multiplayerové módy - ty staré (+ ty z datadisku) zůstanou zachovány, přibude několik nových, jako třebas klingonský Bat`Leth. Mezi ty starší patří Holomatch, Capture The Flag a Team Holomatch.

Zajímavé odkazy:

www.startrek.com
www.startrek.cz

Váš názor Další článek: Demo strategie Starmageddon: Project Earth

Témata článku: , , , , , , , ,