Empire: Total War – historie nikdy nebyla přitažlivější

Konečně se slavná série Total War přesune do období novověku! Koloniálním válkám provoněným pachem střelného pachu nelze odolat.
Kapitoly článku

Aby správa impéria nebyla na tak velké mapě zdlouhavá a nedynamická, chystají autoři dvě změny. První se týká rekrutování nových vojáků, které má být nově jednodušší. Stačí si říct, kam chcete aby se nové jednotky dopravily a umělá inteligence sama vyhodnotí, v jakém městě se mají vyrobit.

Námořní bojůvky nejen že vypadají zatraceně efektně (Empire: Total War jede na novém enginu), ale ještě slibují zajímavé taktické čachry, kdo by odolal?

Další novinka zasáhne do samotné hratelnosti. Herní mapa v tahovém módu už nebude rozsekána na jednotlivá „políčka“, k jejichž získání bylo nutné dobýt protivníkovu pevnost. Hranice vaší říše se nyní mají dynamicky měnit a posouvat na základě vojenských (ne)úspěchů.

empiretotalwar_art2.JPG

Jedna perfektně ozbrojená pevnost vám tak rozsáhlé území neudrží. Tvůrci tímto krokem zamýšlí ještě dramatičtější a dynamičtější hratelnost, kdy si nebudete jistí pevností hranic vašeho impéria. Snad ví co dělají. Inteligentnější diplomacii byste však ocenili určitě, vojenské kroky vašich protivníků tak snad konečně budou v souladu s činností diplomatů.

Vzhůru na širé moře

Jak jste asi už mohli vypozorovat z obrázků, v Empire: Total War si poprvé v sérii náležitě vychutnáte také námořní bitvy. Lidé z Creative Assembly je chtějí zpracovat skutečně důkladně. Každá dělová koule může zabít nepřátelskou posádku, zničit cizí děla, případně roztrhat plachty (a značně tak ztížit manévrovatelnost plavidla), v ideálním případě bude výsledkem povedené rány z kanónu potopení křižníku.

Pod vaší kontrolou se může octnout najednou až dvacítka různých typů lodí. Od výborně pohyblivých, ale nepříliš silných až po obrovské, líně plovoucí ozbrojené pevnosti. Vy budete moci udílet rozkazy týkajících se manévrování lodí a zaměření děl, lze zacílit na stěžně, na bok a podobně. Námořní bojůvky nejen že vypadají zatraceně efektně (Empire: Total War jede na novém enginu), ale ještě slibují zajímavé taktické čachry, kdo by odolal?

Na pevnině je taky dobře

Ani „klasické“ pozemní bitvy neujdou vylepšení. Můžete se těšit na nové jednotky jako třeba dělostřelectvo, které bude hrát zásadní úlohu ve vývoji boje. Dávejte však pozor na soupeřovu jízdu, jež může vaše muže s kanóny snadno rozmetat. V Empire: Total War totiž má více než dřív fungovat systém „kámen-nůžky-papír“. Jednoduše: jízda si hravě poradí s dělostřelci, na druhou stranu může být hladce zneškodněna pěchotou seřazenou ve speciální formaci. Každá jednotka má tak nad specifickým druhem protivníka jasnou výhodu, přesně takhle to fungovalo už v Age of Empires II.

Pořádná šavlovačka potěší vaše oči jako zatím nikdy v sérii

Rozšíření strategických možností v boji znamená také přítomnost různých obsaditelných budov a stavení na válečné mapě. Počkáte se svými děly a střelci na kopci, nebo zariskujete a zkusíte získat ještě výhodněji umístěnou vojenskou pevnost? Ale nebojte, na staré dobré poctivé šermířské souboje muže proti muže také dojde. Tvůrci jim věnovali velkou pozornost především co se animací týče, tudíž pořádná šavlovačka potěší vaše oči jako zatím nikdy v sérii. Kromě působivého rozpohybování postaviček má být na velmi dobré úrovni zvládnuta i fyzika, která se naplno ukáže v námořních bitvách, kde těžké dělové koule zvládnou nadělat působivou paseku.

empiretotalwar_07.JPGempiretotalwar_08.JPG

Empire: Total War se jeví jako ideální pokračování úspěšné značky. Kromě atraktivních kulis v podobě novověku a nového nátěru způsobeného přechodem vyspělejší engine se můžeme těšit i na novinky v samotné hratelnosti, z nichž nejatraktivněji vypadají bitvy na moři. Všichni válečníci a dobyvatelé nechť se těší na zimu 2009.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie
Výrobce: Creative Assembly | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 4. března 2009
  • Námořní bitvy s majestátními koráby
  • Ještě více možností na strategické mapě než minule
  • Možnost dobýt si Evropu třeba za Američany
  • Umělá demence
  • Slabší technická stránka
  • Dlouhé nahrávací časy
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,