Enclave - tvrdý boj ve stylu Dungeon Siege

Z konzole Xbox brzy připutuje na platformu PC původně německá hra nazvaná Enclave. Jedná se o klasickou RPG mlátičku ve stylu Diabla, jen provedení je přeneseno do 3D prostředí - podobá se tedy dnes už klasickému Dungeon Siege. Co všechno nabídne a jak si poradí s konkurencí? Dozvíte se v této novince.

Titul Enclave se na Xboxu objevil už před koncem minulého roku. Recenze byly docela vlažné,  hra měla trochu potíže s ovládáním a stabilitou, přesto se její tvůrci - německé studio Starbreeze Studios rozhodli předělat ji také na naše milá PC. Pokud se jim podaří vyřešit všechny neduhy, jimiž trpěla Xboxová verze, dá se s úspěchem očekávat, že Enclave si na této platformě najde své příznivce.

 

 

Zavádí hráče do fantasy světa jehož historie je postavena na gigantické starověké bitvě, jenž kdysi rozdělila zemi obrovskou trhlinou na dvě poloviny - dobrou a zlou. Jedině město Celenheim zůstalo izolováno od obou stran a bylo přejmenováno na Enklávu (Enclave). V čase, kdy hra začíná, se ale také začíná uzavírat ona trhlina a zlo a dobro se znovu musejí utkat. Tím však ohrožují bezpečí Celenheimu a tak se musíte jako jeden z místních rytířů vydat na pomoc straně Dobra. Anebo se přidat ke straně Temna a pomoci dobít nová území.

 

 

V Enclave si zahrajete za obě strany, nejprve kampaň za tu dobrou a posléze i za Zlo. Začnete jako osamocený bojovník, ale postupem času se k vám budou přidávat další postavy (podobně jako v již zmiňovaném Dungeon Siege). Třebas krásná elfí paní, které se v zacházení s lukem nikdo nevyrovná. Samozřejmě se najdou i kouzelníci či kouzelnice, jiní rytíři, apod. Kouzelníci jsou obvykle vybaveni holemi a nemohou nosit štít, dokáží ale vyjma útočných kouzel vyvolávat i ochranné aury. Vše zde samozřejmě záleží na hodnotě many, která sice neustále přibývá, ale nikdy ne dostatečně rychle.

 

Na hru se můžete dívat jak z perspektivy třetí osoby, tak i z vlastního pohledu - podle toho co vám vyhovuje lépe. Cestou narazíte na množství různorodých nepřátel, od hbitých goblinů přes obry a zabijáky vybavené kuší. Samotní vám většinou nezpůsobí větší problémy, protože vaše postavy by měly být poměrně odolné, je třeba si však dávat dobrý pozor na větší skupinky nepřátel, kde se už může projevit docela vyspělá umělá inteligence.

Zajímavostí Enclave bude systém ukládání pozic, který má být řešen soustavou záchytných bodů rozmístěných po jednotlivých levelech. Pokud zemřete, dostanete možnost se za určitý poplatek na jednom z těchto "restartovacích" bodů obživit.

Hlavní rysy hry:

  • temný, propracovaný fantasy svět
  • větší množství postav ve skupině
  • jednoduché, přímočaré ovládání
  • nepříliš komplikovaná RPG část
  • zvláštní systém ukládání (částečně podobný tomu v Diablu 2)

Vydání titulu Enclave je plánováno na březen 2003, v současné době už by měla být k dispozici beta verze.

Výrobce: Starbreeze Studios (http://www.starbreeze.com/)
Vydavatel: Swing! (http://www.swing.de/)

Váš názor Další článek: V kůži piráta v beta demu hry Tropico 2

Témata článku: , , , , , , , ,