End Of Twilight aneb Pamatuje na vikinga Vikyho?

Hra End Of Twilight nás zavádí do světa severských bohů a bojovníků. Jak víme z historie, bojování jim opravdu šlo, jelikož jejich země oplývala bohatstvím pouze v dobách, když taťuldové odpluli na lodích a někde v dáli přepadli vesnici, kterou vyplenili a z jejíchž zásob mohl celý národ spokojeně žít po několik dalších měsíců. Ano, byli to Vikingové a tato hra je celá o nich.

Platforma: PC
Typ hry: RPG + strategie
Multiplayer: ne
Minimální konfigurace: procesor 300 MHz, 64 MB RAM, 16MB 3D grafická karta
Optimální konfigurace: procesor 800 MHz, 128 MB RAM, 32MB 3D grafická karta
Testovací konfigurace: procesor 1,4 GHz, 256 MB RAM, 64MB 3D grafická karta
Výrobce: New Media Generations
Distributor: New Media Generations

Právě tyto dvě skutečnosti (ruský vývojářský tým a doba Vikingů) mi dlouho bránily zbavit se pocitu, že hra bude jedním z dalších propadáků herního průmyslu naší doby. Jenže postupem času, postupem ubíhajících minut strávených nad tímto dílečkem, jsem se víc a víc přesvědčovala o tom, jak moc jsem se mýlila.

Instalace samotná sice vypadá příšerně a následující menu není o nic lepší, ale intro hry vás špatného prvního dojmu začne okamžitě zbavovat.

End of Twilight   End of Twilight

End of Twilight   End of Twilight

Tento úvodní filmeček vás vnese do příběhu tak, jako bájný orel přináší Erika, našeho hlavního hrdinu, do každé mise. Vypráví vám o válce bohů a o Valhalle (bájný hřbitov padlých válečníků a hrdinů), která spadla na zemi a rozbila se na malinkaté kousíčky, které se volně vznášejí v prostoru někde mezi zemí a Asgerdem (sídlem bohů). Právě na tyto ostrůvky se potom dostanete s hrdiny a budete se snažit zachránit osud dějin.

Do první mise vstupujete pouze s Erikem,se kterým se nerozloučíte do konce hry. Erik ztratil svůj stařičký štít, který získáte ve druhé misi a to výměnou za vyčištění ostrovu od obrovských pavouků. Kromě Erika máte v průběhu hry k dispozici i další postavičky - Akse a Berse. Tito hrdinové se liší hlavně ve způsobu útočení na protivníky. Když získá Erik svůj štít, dokáže ho vrhat a sekat s ním hlavy. Mečem může útočit na blízko, ale v pozdějších misích ho může vrhat také a pokud se tak stane, meč vybuchne. Aks je pro boj vybaven sekyrou, kterou může bojovat na blízko, ale pokud získá i druhou sekyru, může ji vrhat. Bers disponuje jednoručními palcáty. Síla zbraní je dokonale vyvážená a tak budete muset velmi přemýšlet o každém jednotlivém útoku.

Hlavními božskými postavami jsou Odin a Fenrir. Odin se vám bude snažit pomoci se sjednocením rozpadlé Valhally, zatímco Fenrir chce ničit a zabíjet.

End of Twilight   End of Twilight

End of Twilight   End of Twilight

Ve hře vám hodný bůh bude pomáhat a někdy si zahraje i s vámi, jednou dokonce budete mít šanci Odina přímo ovládat. Oproti tomu Fenrirovi se budete muset postavit v poslední misi a porazit ho. A věřte, že to rozhodně nebude jednoduchý úkol, protože před každým jeho úderem nabude síly některého z elementů.

Postupem času se z vás stává něco jako nadčlověk. Vaši hrdinové mají větší sílu a útok, jenže i vaši protivníci se stávají stále silnějšími. Obtížnost misí osciluje od těch jednoduchých až po ty těžké, přičemž za zvládnutí tří z nich by se nemusel stydět ani nefalšovaný Herkules. Poslední z těchto tří je již jmenovaná mise, kde se budete muset postavit mocnému Fenrirovi a jednou z příčin její neobvyklé obtížnosti je fakt, že v ní nastupujete s méně hrdiny, než v misích předchozích. V této misi jsem občas měla pocit, že když stoupnu o jedno jediné políčko špatně, bude to znamenat moji okamžitou smrt.

Hra obsahuje celkem 12 misí, přičemž v každé z nich budete muset použít zcela novou strategii, protože i vaše úkoly jsou velmi rozmanité (zničení netvora, osvobození, hledání artefaktů, nebo třeba eskortování) a bojujete proti různým příšerám.

Hra je rozdělená na kola a tak i vaše počínání je omezené. Můžete postoupit o určitý počet políček a bojovat, nebo popřípadě otevírat dveře atd. Jedna činnost neovlivňuje druhou a nijak vás tudíž neomezuje, což jsem brala jako velice příjemnou a zajímavou věc. Toto jednoduché řešení se do her tohoto typu určitě hodí.

Pohyb je omezený povrchem, po kterém právě jdete. Například v první misi, kde se pohybujete v bahnité zahrádce, kterou máte vyčistit od obrovského červa, můžete postoupit o několik málo políček. Ve druhé misi, kde se můžete brodit k hnízdu s pavouky i potokem, jsem také zaznamenala, že váš pohyb je omezený. Co mě ale překvapilo, že pokud jsem z potoku útočila, vždy jsem nepříteli ubrala asi dvakrát více životů, než normálně. To prakticky znamenalo, že jsem pavouka zabila hned první ránou.

End of Twilight   End of Twilight

End of Twilight   End of Twilight

Technické zpracování je bezvadné. Při scrollování mě nejvíce nadchla kulatost země. Ta je totiž extrémní a tak už na první pohled vidíte, že země se na obzoru zaobluje. Tato skutečnost přispívá k celkově příjemné grafice – postavy jsou roztomilé a prostředí také (kromě příšer, samozřejmě). Na hru se koukáte z ptačí perspektivy a úhel pohledu si můžete libovolně měnit.

Jak už jsem naznačila v předcházejících řádcích, v End Of Twilight se vyskytuje několik velice originálních prvků, které jsou dotažené téměř k dokonalosti. Jedním z nich je vývoj vašich hrdinů, kteří se postupem času mění v opravdu velmi silné bojovníky. Také možnost půjčit si Odinovu božskou sílu je zajímavá, i když to nejde vždy a není to zadarmo. Nakonec musím pochválit způsob plnění jednotlivých misí. Při tom totiž budete muset opravdu přemýšlet. Nejde jen o tupé mlácení kolem sebe. Při této hře se totiž nejednou zapotí vaše mozkové zavity. Budete přemýšlet o každém sebemenším pohybu, nebo útoku.

Co přispěje ještě k větší obtížnosti hry je absolutní nemožnost uložení vaší pozice během všech misí.

Hudba je mystická a skvěle podtrhuje atmosféru hry. Zvuky jsou trefné, hlavně příšery jsou těmito zvuky vyšperkovány, a když nějakou slyšíte, úplně vám běhá mráz po zádech. Toto se mi stalo u přítelíčků pavouků, mých oblíbenců.

Namluvení postav je prima a pro moje velké potěšení je doplněno ještě o titulky, v podobě bublin nad hovořícími postavami. No potěšení… nejsem si jistá, zda bych rozhovorům v některých pasážích rozuměla, kdyby hra byla bez titulků. Některé postavičky skutečně melou… a melou opravdu intenzivně.

V ovládání si vystačíte jen pomocí myši, ale na některé věci můžete použít klávesnici. Toto řešení je velmi praktické.

End of Twilight   End of Twilight

Umělá inteligence protivníka, vlastně příšer je taky bezvadná. Už ve druhé misi mě pavouci skřípli mezi sebe, abych nemohla utéci a oni mi ubrali co nejvíce životů. V té samé misi jsem si také všimla, že jeden již útočící pavouk druhému uhne, aby i ten mohl útočit, alespoň ze strany.

Chlapci z NMG mě mile překvapili. V tomto titulu najdete opravdu velice kvalitní zábavu, která vám vydrží několik hodně dlouhých nocí, dnů i týdnů. Za jedinou stinnou stránku hry bych označila příšerně dlouhé načítání jednotlivých misí. Grafické zpracování je prima. Zvukové efekty, hudba a namluvení postav bezvadně dokreslují už tak bezvadnou atmosféru hry. Hratelnost je vynikající, i když většinu misí a možná i tu první neprojdete na první pokus.

Najdete zde také nemálo originálních prvků, které jistě postupem doby využijí i další vývojáři. Pokud máte rádi hry, které zaměstnají vaše mozkové závity, nebo si chcete poprvé nějakou vyzkoušet, pak je pro vás End Of Twilight tou pravou volbou.

Grafika: 8/10
Zvuky: 6/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 9/10

Strategie s mnoha originálními prvky, jejímuž vydání nepředcházela žádná gigantická reklamní kampaň, a tak vás možná mile překvapí, hlavně svojí hratelností.

Celkové hodnocení: 8/10

Diskuze (3) Další článek: Nové screenshoty z 3D akce Breed

Témata článku: , , , , , , , , ,