Escape Dead Island: zombíci trochu jinak (recenze)

vytisknout velikost písma
Máte chuť na nemrtvé? Zkuste Escape Dead Island. Anebo raději ne? Více se dozvíte v naší recenzi.

Her se zombíky je mnoho. Na druhou stranu, kdybychom měli spočítat, které za to opravdu stojí, nebo si drží nějaký post oblíbenosti, narazíme prakticky jen na multiplayerovou sérii Left 4 Dead s oběma díly, případně mnohem ujetější, ale velmi dobré počiny od Capcomu, Dead Rising. Možná bychom sem mohli ještě nacpat sérii Resident Evil, která se ale za svou existenci silně změnila, co se hratelnosti týče.

EscapeDeadIsland 2014-11-27 19-33-50-25.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-28 05-56-57-12.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-28 22-47-52-46.jpg

Zpět na ostrov

První Dead Island od polského Techlandu docela slušně vytřel hráčům zrak. Hra byla nahypovaná, slibovala skvělou hratelnost, krásnou grafiku a RPG prvky, které baví. To vše bylo dodrženo. Dead Island Riptide byl slušným datadiskem, který ale nepřinesl nic závratně nového, a v první polovině (snad) příštího roku vyjde Dead Island 2. Ovšem pod taktovkou německého studia Yager Developement, které má na svědomí především letecké simulátory, případně výborný thriller Spec Ops The Line.

 

Hurá za odhalováním pravdy o vytvoření viru, který má neblahý vliv na lidský organismus

 

Čekání nám má nyní zpříjemnit „mini“ titul Escape Dead Island od švédských a málo známých Fatshark AB (například War of the Vikings), který je zasazen mezi první a druhý díl. Obávám se však, že fandové předchozích instancí budou velmi zklamáni. Ale vše postupně.

EscapeDeadIsland 2014-11-29 20-15-26-53.jpg

Pomineme-li prolog, jste v kůži mladého žurnalisty Cliffa, který s kolegy a přáteli Lindou a Devanem poplují navštívit tajemný ostrov Banoi, o kterém se tradují znepokojivé zvěsti, jež se potvrdí. Překvapivě se nepovede několik maličkostí a zůstáváte na ostrově uvězněni, navíc Linda byla zraněna a Devan se o ni stará, takže je vše na vás. Hurá za odhalováním pravdy o vytvoření viru, který má neblahý vliv na lidský organismus. O tom ale už víme svoje.

Ujetá akce

Svému hrdinovi vidíte záda, není to tedy hra z pohledu první osoby jako originály. Navíc vás udeří do očí cell-shadová grafika, u které mi připadá, že se jen snaží maskovat technické nedokonalosti textur, animací a modelů. A to proti této stylizaci nic nemám, ba naopak, viz nedávno recenzovaný Killer is Dead. Mnohem více vadí maličkosti, jako například nemožnost seskočit z malých vyvýšenin, to znamená i několik centimetrů... Hra vám to nedovolí. Jste nuceni jít vytyčenou cestou. Na sandboxový model rovnou zapomeňte.

EscapeDeadIsland 2014-11-29 20-14-02-16.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-29 21-07-13-41.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-29 21-07-15-72.jpg

Někoho může naštvat časté vrácení na předchozí lokace, tj. backtracking, což u lineárního titulu není obvyklé. Vašimi soky jsou normální zombíci, kteří nepředstavují větší riziko. Horší je to se silnějšími variantami, které konceptem jako by z oka vypadli starým známým z Left 4 Dead... Upgrady zbraní zde nejsou. Výbavu nacházíte tak, jak putujete příběhem. Kromě zbraně nablízko se občas najde prostor i pro střelbu, byť je munice celkem omezenou záležitostí. Zajímavostí je fotoaparát, kterým můžete zachycovat dění na ostrově. Tato kratochvíle rozhodně patří k plusům, i přesto, že to není tak dobře zpracovaný mechanismus jako v klasice žánru Beyond Good and Evil (všem vřele doporučuji).

 

Ve hře můžete mimo jiné sbírat různě roztroušení kartičky, které poodhalují střípky příběhu

 

Ovládání je arkádové a rychle reaguje. Limituje vás jen stamina, po jejíž vyčerpání máte „po ptákách“. Pokud si ale zvyknete na tempo hry, není titul velkou výzvou, pokud pomineme občasné stealth (jsem fanda stealth akcí) pasáže. Větší výzvou je donutit se titul dohrát. To by vám mělo zabrat nějakých deset hodin. Ve hře můžete mimo jiné sbírat různě roztroušení kartičky, které poodhalují střípky příběhu. Jak dobrý motivační prvek to je se musí každý rozhodnout sám.

1404221345-escape-dead-island-5.jpg

Výhody grafiky a stylizace jsou nesporné. Titul rozběháte i na starých mašinách. Minimem je stařičké Intel Core 2 Duo E4600, AMD Athlon 64 X2 4800+, 2 GB RAM, Radeon HD 5450 (1 GB) nebo GeForce GT430. Audio složka díru do světa neudělá. Dabléři přehrávají a i přesto, že hra je pojata komiksově a nějaká nadsázka se čeká, je to moc. Zvuky a hudba jsou na průměrné úrovni. Hru doporučuji ovládat s kombinací myši a klávesnice pro přesnější střelbu. Pohodlnost ovladače je však jasná.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Akční adventura
Výrobce: Fatshark
Začátek prodeje: 21. listopadu 2014
  • Stylizace
  • Originální příběh
  • Zábavná jednohubka
  • Technické zpracování
  • Backtracking
  • Nevyužitý potenciál

Na titul jsem se kdovíjak netěšil a i tak jsem byl poněkud zklamán a znuděn. Když se spojí technické nedostatky s nedobrou hratelností, je to průšvih. A tak na mne hra i působí. Oceňuji však snahu autorů. Je také možné, že mi tento lineární počin prostě nesedl. Hře tak ve finálním hodnocení dám o půl hvězdy více, než si myslím, že si zaslouží. Pokud jste titul plánovali koupit, dvakrát si to rozmyslete. Escape Dead Island se sice hrát dá, ale labužníkovy hody to v mém případě určitě nejsou. A rozhodně ne za plnou palbu, protože hra stojí čtyřicet euro... Jako budget za devět, hodnocení by bylo jistě vyšší.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

9 nejdražších her historie, které si můžete zahrát

9 nejdražších her historie, které si m…

Přišlo Vám někdy, že za své oblíbené hry platíte nekřesťanské peníze? A napadlo Vás někdy, kolik vývoj hry vlastně stojí? V dnešním příspěvku se podíváme na devět nejdražších her v historii. Pochopitelně z hlediska investovaných financí do samotného vývoje.

16.  6.  2017 | | 3 N/A
Nové hry pro rok 2017: všechny novinky z herního veletrhu E3 na jednom místě

Nové hry pro rok 2017: všechny novinky…

Největší herní události roku začala a v tomto článku najdete veškeré informace o tom, co za hry bylo představeno od největších herních tvůrců.

13.  6.  2017 | | 2 N/A
Nejlepší herní pecky výstavy E3, pro které brzy poběžíme do obchodu

Nejlepší herní pecky výstavy E3, pro k…

E3 je největší herní akcí roku a nových chystaných titulů přibylo přímo exponenciálně. Rozhodli jsme se, že vybereme 15 největších herních pecek, které se na konferencích ukázaly.

21.  6.  2017 | | 10 N/A
Xbox One X: nejvýkonnější konzole současnosti pod drobnohledem

Xbox One X: nejvýkonnější konzole souč…

Microsoft konečně oficiálně odhalil konzoli Xbox One X, která má nastolit novou generaci hraní. Opravdu je ale o co stát?

22.  6.  2017 | | 63 N/A
Takhle vypadá Call of Duty: WW2. Podívejte se na ukázku multiplayeru

Takhle vypadá Call of Duty: WW2. Podív…

Po příběhovém odhalení tu konečně máme i první plnohodnotné záběry z multiplayeru očekávané vojenské akce Call of Duty: WW2.

14.  6.  2017 | | 4 N/A
Další várka 4K obrázků z herní výstavy E3 láká na chystané pecky

Další várka 4K obrázků z herní výstavy…

Výstava E3 pomalu ale jistě končí, my ale máme stále dost parádního obsahu na rozdávání. Podívejte se na čerstvé obrázky z her.

17.  6.  2017 | | 1 N/A
4K obrázky z výstavy E3 lákají na budoucnost videoher (galerie)

4K obrázky z výstavy E3 lákají na budo…

Výstava E3 je v plné proudu a my jsme měli možnost vidět již spoustu her ve 4K rozlišení, které Xbox One X zvládne "hravě". Je ale rozdíl opravdu tak patrný?

15.  6.  2017 | | 5 N/A
Obří letní slevová akce na Steamu startuje už zítra, držte si peněženky

Obří letní slevová akce na Steamu star…

Jako každý rok i letos všichni náruživí PC hráči přijdou o své naspořené peníze. Víme, kdy se tak stane.

21.  6.  2017 | | 9 N/A