Escape Dead Island: zombíci trochu jinak (recenze)

Máte chuť na nemrtvé? Zkuste Escape Dead Island. Anebo raději ne? Více se dozvíte v naší recenzi.

Her se zombíky je mnoho. Na druhou stranu, kdybychom měli spočítat, které za to opravdu stojí, nebo si drží nějaký post oblíbenosti, narazíme prakticky jen na multiplayerovou sérii Left 4 Dead s oběma díly, případně mnohem ujetější, ale velmi dobré počiny od Capcomu, Dead Rising. Možná bychom sem mohli ještě nacpat sérii Resident Evil, která se ale za svou existenci silně změnila, co se hratelnosti týče.

EscapeDeadIsland 2014-11-27 19-33-50-25.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-28 05-56-57-12.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-28 22-47-52-46.jpg

Zpět na ostrov

První Dead Island od polského Techlandu docela slušně vytřel hráčům zrak. Hra byla nahypovaná, slibovala skvělou hratelnost, krásnou grafiku a RPG prvky, které baví. To vše bylo dodrženo. Dead Island Riptide byl slušným datadiskem, který ale nepřinesl nic závratně nového, a v první polovině (snad) příštího roku vyjde Dead Island 2. Ovšem pod taktovkou německého studia Yager Developement, které má na svědomí především letecké simulátory, případně výborný thriller Spec Ops The Line.

 

Hurá za odhalováním pravdy o vytvoření viru, který má neblahý vliv na lidský organismus

 

Čekání nám má nyní zpříjemnit „mini“ titul Escape Dead Island od švédských a málo známých Fatshark AB (například War of the Vikings), který je zasazen mezi první a druhý díl. Obávám se však, že fandové předchozích instancí budou velmi zklamáni. Ale vše postupně.

EscapeDeadIsland 2014-11-29 20-15-26-53.jpg

Pomineme-li prolog, jste v kůži mladého žurnalisty Cliffa, který s kolegy a přáteli Lindou a Devanem poplují navštívit tajemný ostrov Banoi, o kterém se tradují znepokojivé zvěsti, jež se potvrdí. Překvapivě se nepovede několik maličkostí a zůstáváte na ostrově uvězněni, navíc Linda byla zraněna a Devan se o ni stará, takže je vše na vás. Hurá za odhalováním pravdy o vytvoření viru, který má neblahý vliv na lidský organismus. O tom ale už víme svoje.

Ujetá akce

Svému hrdinovi vidíte záda, není to tedy hra z pohledu první osoby jako originály. Navíc vás udeří do očí cell-shadová grafika, u které mi připadá, že se jen snaží maskovat technické nedokonalosti textur, animací a modelů. A to proti této stylizaci nic nemám, ba naopak, viz nedávno recenzovaný Killer is Dead. Mnohem více vadí maličkosti, jako například nemožnost seskočit z malých vyvýšenin, to znamená i několik centimetrů... Hra vám to nedovolí. Jste nuceni jít vytyčenou cestou. Na sandboxový model rovnou zapomeňte.

EscapeDeadIsland 2014-11-29 20-14-02-16.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-29 21-07-13-41.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-29 21-07-15-72.jpg

Někoho může naštvat časté vrácení na předchozí lokace, tj. backtracking, což u lineárního titulu není obvyklé. Vašimi soky jsou normální zombíci, kteří nepředstavují větší riziko. Horší je to se silnějšími variantami, které konceptem jako by z oka vypadli starým známým z Left 4 Dead... Upgrady zbraní zde nejsou. Výbavu nacházíte tak, jak putujete příběhem. Kromě zbraně nablízko se občas najde prostor i pro střelbu, byť je munice celkem omezenou záležitostí. Zajímavostí je fotoaparát, kterým můžete zachycovat dění na ostrově. Tato kratochvíle rozhodně patří k plusům, i přesto, že to není tak dobře zpracovaný mechanismus jako v klasice žánru Beyond Good and Evil (všem vřele doporučuji).

 

Ve hře můžete mimo jiné sbírat různě roztroušení kartičky, které poodhalují střípky příběhu

 

Ovládání je arkádové a rychle reaguje. Limituje vás jen stamina, po jejíž vyčerpání máte „po ptákách“. Pokud si ale zvyknete na tempo hry, není titul velkou výzvou, pokud pomineme občasné stealth (jsem fanda stealth akcí) pasáže. Větší výzvou je donutit se titul dohrát. To by vám mělo zabrat nějakých deset hodin. Ve hře můžete mimo jiné sbírat různě roztroušení kartičky, které poodhalují střípky příběhu. Jak dobrý motivační prvek to je se musí každý rozhodnout sám.

1404221345-escape-dead-island-5.jpg

Výhody grafiky a stylizace jsou nesporné. Titul rozběháte i na starých mašinách. Minimem je stařičké Intel Core 2 Duo E4600, AMD Athlon 64 X2 4800+, 2 GB RAM, Radeon HD 5450 (1 GB) nebo GeForce GT430. Audio složka díru do světa neudělá. Dabléři přehrávají a i přesto, že hra je pojata komiksově a nějaká nadsázka se čeká, je to moc. Zvuky a hudba jsou na průměrné úrovni. Hru doporučuji ovládat s kombinací myši a klávesnice pro přesnější střelbu. Pohodlnost ovladače je však jasná.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Akční adventura
Výrobce: Fatshark
Začátek prodeje: 21. listopadu 2014
  • Stylizace
  • Originální příběh
  • Zábavná jednohubka
  • Technické zpracování
  • Backtracking
  • Nevyužitý potenciál

Na titul jsem se kdovíjak netěšil a i tak jsem byl poněkud zklamán a znuděn. Když se spojí technické nedostatky s nedobrou hratelností, je to průšvih. A tak na mne hra i působí. Oceňuji však snahu autorů. Je také možné, že mi tento lineární počin prostě nesedl. Hře tak ve finálním hodnocení dám o půl hvězdy více, než si myslím, že si zaslouží. Pokud jste titul plánovali koupit, dvakrát si to rozmyslete. Escape Dead Island se sice hrát dá, ale labužníkovy hody to v mém případě určitě nejsou. A rozhodně ne za plnou palbu, protože hra stojí čtyřicet euro... Jako budget za devět, hodnocení by bylo jistě vyšší.

Nejnovější komentáře


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Age of Empires 4 dorazí ještě letos, podívejte se na nové záběry ze hry

Age of Empires 4 dorazí ještě letos, podívejte se …

Návrat kultovní strategie se blíží a Relic poodhalil více ze hry prostřednictvím čerstvých záběrů.

11.  4.  2021 | |3 N/A
Michal Maliarov
Age of Empires 4Video
Vyzkoušejte si závodní titul Forza Motorsport 8 ještě před vydáním

Vyzkoušejte si závodní titul Forza Motorsport 8 je…

Vývojáři sbírají zpětnou vazbu a účastnit se toho můžete i vy.

7.  4.  2021 |
Michal Maliarov
Forza MotorsportZávodní
GTA 5 stále vypadá k světu, nové modifikace ji přibližují fotorealismu

GTA 5 stále vypadá k světu, nové modifikace ji při…

Grand Theft Auto V má za sebou pěknou řádku let, ale komunita moderů nepolevuje.

6.  4.  2021 | |2 N/A
Michal Maliarov
Grand Theft Auto VModifikace
Razer Anzu: chytré brýle nejen pro hráče a příslib do budoucna | Recenze

Razer Anzu: chytré brýle nejen pro hráče a příslib…

Chtěli jste se někdy cítit jako Tony Stark s Jarvisem v brýlích? S novým výrobkem Razeru můžete. Skoro.

15.  4.  2021 | |1 N/A
Michal Maliarov
RazerRecenzeHardware
Hobo: Tough Life - těžký život bezdomovce hezky česky | Recenze

Hobo: Tough Life - těžký život bezdomovce hezky če…

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké je to být bez domova? Přežívat těžké podmínky v kartónové krabici a dojídat vyhozené tacos? Ve hře Hobo zjistíte, že je to rozhodně výzva a její zvládnutí vás může odměnit královským titulem.

14.  4.  2021 | |4 N/A
Vojtěch Matušinský
SurvivalRecenze
Hry zadarmo nebo se slevou: balíček her pro virtuální realitu a sitcom zdarma

Hry zadarmo nebo se slevou: balíček her pro virtuá…

Na všech herních platformách je každou chvíli nějaká slevová akce. Každý týden proto vybíráme ty nejatraktivnější, které by vám neměly uniknout. Pokud chcete získat hry zdarma nebo s výhodnou slevou, podívejte se na aktuální přehled akcí!

9.  4.  2021 |
Martin Nahodil
Hry zdarmaSlevové akce
Tipy na nejlepší gaučovou kooperaci: herní pecky do lockdownu

Tipy na nejlepší gaučovou kooperaci: herní pecky d…

Stále nemůžete pořádně vylézt ven? Žádný strach, máme pro vás zaručené tipy na domácí kooperaci!

8.  4.  2021 | |3 N/A
Michal Maliarov
TémaMultiplayer
Předběžná registrace hry PUBG: New State překročila 10 milionů zájemců

Předběžná registrace hry PUBG: New State překročil…

PUBG očividně stále táhne.

9.  4.  2021 | |1 N/A
Michal Maliarov
Mobilní hryPUBG