Escape Dead Island: zombíci trochu jinak (recenze)

Máte chuť na nemrtvé? Zkuste Escape Dead Island. Anebo raději ne? Více se dozvíte v naší recenzi.

Her se zombíky je mnoho. Na druhou stranu, kdybychom měli spočítat, které za to opravdu stojí, nebo si drží nějaký post oblíbenosti, narazíme prakticky jen na multiplayerovou sérii Left 4 Dead s oběma díly, případně mnohem ujetější, ale velmi dobré počiny od Capcomu, Dead Rising. Možná bychom sem mohli ještě nacpat sérii Resident Evil, která se ale za svou existenci silně změnila, co se hratelnosti týče.

EscapeDeadIsland 2014-11-27 19-33-50-25.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-28 05-56-57-12.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-28 22-47-52-46.jpg

Zpět na ostrov

První Dead Island od polského Techlandu docela slušně vytřel hráčům zrak. Hra byla nahypovaná, slibovala skvělou hratelnost, krásnou grafiku a RPG prvky, které baví. To vše bylo dodrženo. Dead Island Riptide byl slušným datadiskem, který ale nepřinesl nic závratně nového, a v první polovině (snad) příštího roku vyjde Dead Island 2. Ovšem pod taktovkou německého studia Yager Developement, které má na svědomí především letecké simulátory, případně výborný thriller Spec Ops The Line.

 

Hurá za odhalováním pravdy o vytvoření viru, který má neblahý vliv na lidský organismus

 

Čekání nám má nyní zpříjemnit „mini“ titul Escape Dead Island od švédských a málo známých Fatshark AB (například War of the Vikings), který je zasazen mezi první a druhý díl. Obávám se však, že fandové předchozích instancí budou velmi zklamáni. Ale vše postupně.

EscapeDeadIsland 2014-11-29 20-15-26-53.jpg

Pomineme-li prolog, jste v kůži mladého žurnalisty Cliffa, který s kolegy a přáteli Lindou a Devanem poplují navštívit tajemný ostrov Banoi, o kterém se tradují znepokojivé zvěsti, jež se potvrdí. Překvapivě se nepovede několik maličkostí a zůstáváte na ostrově uvězněni, navíc Linda byla zraněna a Devan se o ni stará, takže je vše na vás. Hurá za odhalováním pravdy o vytvoření viru, který má neblahý vliv na lidský organismus. O tom ale už víme svoje.

Ujetá akce

Svému hrdinovi vidíte záda, není to tedy hra z pohledu první osoby jako originály. Navíc vás udeří do očí cell-shadová grafika, u které mi připadá, že se jen snaží maskovat technické nedokonalosti textur, animací a modelů. A to proti této stylizaci nic nemám, ba naopak, viz nedávno recenzovaný Killer is Dead. Mnohem více vadí maličkosti, jako například nemožnost seskočit z malých vyvýšenin, to znamená i několik centimetrů... Hra vám to nedovolí. Jste nuceni jít vytyčenou cestou. Na sandboxový model rovnou zapomeňte.

EscapeDeadIsland 2014-11-29 20-14-02-16.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-29 21-07-13-41.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-29 21-07-15-72.jpg

Někoho může naštvat časté vrácení na předchozí lokace, tj. backtracking, což u lineárního titulu není obvyklé. Vašimi soky jsou normální zombíci, kteří nepředstavují větší riziko. Horší je to se silnějšími variantami, které konceptem jako by z oka vypadli starým známým z Left 4 Dead... Upgrady zbraní zde nejsou. Výbavu nacházíte tak, jak putujete příběhem. Kromě zbraně nablízko se občas najde prostor i pro střelbu, byť je munice celkem omezenou záležitostí. Zajímavostí je fotoaparát, kterým můžete zachycovat dění na ostrově. Tato kratochvíle rozhodně patří k plusům, i přesto, že to není tak dobře zpracovaný mechanismus jako v klasice žánru Beyond Good and Evil (všem vřele doporučuji).

 

Ve hře můžete mimo jiné sbírat různě roztroušení kartičky, které poodhalují střípky příběhu

 

Ovládání je arkádové a rychle reaguje. Limituje vás jen stamina, po jejíž vyčerpání máte „po ptákách“. Pokud si ale zvyknete na tempo hry, není titul velkou výzvou, pokud pomineme občasné stealth (jsem fanda stealth akcí) pasáže. Větší výzvou je donutit se titul dohrát. To by vám mělo zabrat nějakých deset hodin. Ve hře můžete mimo jiné sbírat různě roztroušení kartičky, které poodhalují střípky příběhu. Jak dobrý motivační prvek to je se musí každý rozhodnout sám.

1404221345-escape-dead-island-5.jpg

Výhody grafiky a stylizace jsou nesporné. Titul rozběháte i na starých mašinách. Minimem je stařičké Intel Core 2 Duo E4600, AMD Athlon 64 X2 4800+, 2 GB RAM, Radeon HD 5450 (1 GB) nebo GeForce GT430. Audio složka díru do světa neudělá. Dabléři přehrávají a i přesto, že hra je pojata komiksově a nějaká nadsázka se čeká, je to moc. Zvuky a hudba jsou na průměrné úrovni. Hru doporučuji ovládat s kombinací myši a klávesnice pro přesnější střelbu. Pohodlnost ovladače je však jasná.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Akční adventura
Výrobce: Fatshark
Začátek prodeje: 21. listopadu 2014
  • Stylizace
  • Originální příběh
  • Zábavná jednohubka
  • Technické zpracování
  • Backtracking
  • Nevyužitý potenciál

Na titul jsem se kdovíjak netěšil a i tak jsem byl poněkud zklamán a znuděn. Když se spojí technické nedostatky s nedobrou hratelností, je to průšvih. A tak na mne hra i působí. Oceňuji však snahu autorů. Je také možné, že mi tento lineární počin prostě nesedl. Hře tak ve finálním hodnocení dám o půl hvězdy více, než si myslím, že si zaslouží. Pokud jste titul plánovali koupit, dvakrát si to rozmyslete. Escape Dead Island se sice hrát dá, ale labužníkovy hody to v mém případě určitě nejsou. A rozhodně ne za plnou palbu, protože hra stojí čtyřicet euro... Jako budget za devět, hodnocení by bylo jistě vyšší.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

4K obrázky z Far Cry 5 lákají neuvěřitelným smyslem pro detail

4K obrázky z Far Cry 5 lákají neuvěřit…

Far Cry 5 nás v mnohém příjemně překvapil, především ale nabídl nádherné pískoviště na hraní. A nic to nepodpořit tak, jako 4K rozlišení.

11.  4.  2018 | | 18 N/A
7 tipů na nejlepší mobilní hry roku: co hrát na cestách?

7 tipů na nejlepší mobilní hry roku: c…

Hrajete rádi na mobilním telefonu? Nechte si od nás doporučit několik kousků pro letošní rok.

17.  4.  2018 | | 8 N/A
God of War: severská výprava (recenze)

God of War: severská výprava (recenze)

Populární rubač bohů se vrací, aby nám dokázal, že neztratil nic ze svého lesku. Jak dopadl Kratos nové generace?

20.  4.  2018 | | 28 N/A
Herní agenda: dubnová nálož pecek

Herní agenda: dubnová nálož pecek

Březen nás navnadil na začínající jarní sezónu plnou skvělých titulů a duben pokračuje ve stejném duchu. Opět se nám na herním trhu objevila různorodá sorta her, mezi kterými si jistě dokážete vybrat ať už hrajete na jakékoliv platformě.

18.  4.  2018 | | 2 N/A
Cosplay: Když se z holek stávají vysněné krásky z videoher

Cosplay: Když se z holek stávají vysně…

Svět videoher se již dávno vymanil ze svého virtuálního rámce a čím dál tím více se prolíná s naším reálným životem a to v mnoha ohledech. Je ve vzájemném propojení s literaturou, filmovou či hudební tvorbou a ovlivňuje též intersociální vztahy. Jedním z pozoruhodných fenoménů v tomto ohledu je stále populárnější cosplay.

včera | | 36 N/A
PUBG: na mobilu lepší, než byste čekali (mobilní recenze)

PUBG: na mobilu lepší, než byste čekal…

Žánr Battle Royale prožívá v této době rozkvět, a to tak velký, že mimo PC a konzolí zasáhl také mobilní telefony. Zatímco Fortnite je zatím jen pro vyvolené, PUBG jsme se začali blíže věnovat a opravdu se to povedlo.

8.  4.  2018 | | 3 N/A
Ochrana Far Cry 5 podlehla hackerům, trvalo to necelý měsíc

Ochrana Far Cry 5 podlehla hackerům, t…

Ubisoft si své hry snaží hlídat, hackeři jsou ale neúprostní.

16.  4.  2018 | | 11 N/A
Podívejte se na skvělý dokument ze zákulisí Kingdom Come: Deliverance

Podívejte se na skvělý dokument ze zák…

Tohle se klukům neskutečně povedlo!

8.  4.  2018 |