Escape Dead Island: zombíci trochu jinak (recenze)

Máte chuť na nemrtvé? Zkuste Escape Dead Island. Anebo raději ne? Více se dozvíte v naší recenzi.

Her se zombíky je mnoho. Na druhou stranu, kdybychom měli spočítat, které za to opravdu stojí, nebo si drží nějaký post oblíbenosti, narazíme prakticky jen na multiplayerovou sérii Left 4 Dead s oběma díly, případně mnohem ujetější, ale velmi dobré počiny od Capcomu, Dead Rising. Možná bychom sem mohli ještě nacpat sérii Resident Evil, která se ale za svou existenci silně změnila, co se hratelnosti týče.

EscapeDeadIsland 2014-11-27 19-33-50-25.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-28 05-56-57-12.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-28 22-47-52-46.jpg

Zpět na ostrov

První Dead Island od polského Techlandu docela slušně vytřel hráčům zrak. Hra byla nahypovaná, slibovala skvělou hratelnost, krásnou grafiku a RPG prvky, které baví. To vše bylo dodrženo. Dead Island Riptide byl slušným datadiskem, který ale nepřinesl nic závratně nového, a v první polovině (snad) příštího roku vyjde Dead Island 2. Ovšem pod taktovkou německého studia Yager Developement, které má na svědomí především letecké simulátory, případně výborný thriller Spec Ops The Line.

 

Hurá za odhalováním pravdy o vytvoření viru, který má neblahý vliv na lidský organismus

 

Čekání nám má nyní zpříjemnit „mini“ titul Escape Dead Island od švédských a málo známých Fatshark AB (například War of the Vikings), který je zasazen mezi první a druhý díl. Obávám se však, že fandové předchozích instancí budou velmi zklamáni. Ale vše postupně.

EscapeDeadIsland 2014-11-29 20-15-26-53.jpg

Pomineme-li prolog, jste v kůži mladého žurnalisty Cliffa, který s kolegy a přáteli Lindou a Devanem poplují navštívit tajemný ostrov Banoi, o kterém se tradují znepokojivé zvěsti, jež se potvrdí. Překvapivě se nepovede několik maličkostí a zůstáváte na ostrově uvězněni, navíc Linda byla zraněna a Devan se o ni stará, takže je vše na vás. Hurá za odhalováním pravdy o vytvoření viru, který má neblahý vliv na lidský organismus. O tom ale už víme svoje.

Ujetá akce

Svému hrdinovi vidíte záda, není to tedy hra z pohledu první osoby jako originály. Navíc vás udeří do očí cell-shadová grafika, u které mi připadá, že se jen snaží maskovat technické nedokonalosti textur, animací a modelů. A to proti této stylizaci nic nemám, ba naopak, viz nedávno recenzovaný Killer is Dead. Mnohem více vadí maličkosti, jako například nemožnost seskočit z malých vyvýšenin, to znamená i několik centimetrů... Hra vám to nedovolí. Jste nuceni jít vytyčenou cestou. Na sandboxový model rovnou zapomeňte.

EscapeDeadIsland 2014-11-29 20-14-02-16.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-29 21-07-13-41.jpg EscapeDeadIsland 2014-11-29 21-07-15-72.jpg

Někoho může naštvat časté vrácení na předchozí lokace, tj. backtracking, což u lineárního titulu není obvyklé. Vašimi soky jsou normální zombíci, kteří nepředstavují větší riziko. Horší je to se silnějšími variantami, které konceptem jako by z oka vypadli starým známým z Left 4 Dead... Upgrady zbraní zde nejsou. Výbavu nacházíte tak, jak putujete příběhem. Kromě zbraně nablízko se občas najde prostor i pro střelbu, byť je munice celkem omezenou záležitostí. Zajímavostí je fotoaparát, kterým můžete zachycovat dění na ostrově. Tato kratochvíle rozhodně patří k plusům, i přesto, že to není tak dobře zpracovaný mechanismus jako v klasice žánru Beyond Good and Evil (všem vřele doporučuji).

 

Ve hře můžete mimo jiné sbírat různě roztroušení kartičky, které poodhalují střípky příběhu

 

Ovládání je arkádové a rychle reaguje. Limituje vás jen stamina, po jejíž vyčerpání máte „po ptákách“. Pokud si ale zvyknete na tempo hry, není titul velkou výzvou, pokud pomineme občasné stealth (jsem fanda stealth akcí) pasáže. Větší výzvou je donutit se titul dohrát. To by vám mělo zabrat nějakých deset hodin. Ve hře můžete mimo jiné sbírat různě roztroušení kartičky, které poodhalují střípky příběhu. Jak dobrý motivační prvek to je se musí každý rozhodnout sám.

1404221345-escape-dead-island-5.jpg

Výhody grafiky a stylizace jsou nesporné. Titul rozběháte i na starých mašinách. Minimem je stařičké Intel Core 2 Duo E4600, AMD Athlon 64 X2 4800+, 2 GB RAM, Radeon HD 5450 (1 GB) nebo GeForce GT430. Audio složka díru do světa neudělá. Dabléři přehrávají a i přesto, že hra je pojata komiksově a nějaká nadsázka se čeká, je to moc. Zvuky a hudba jsou na průměrné úrovni. Hru doporučuji ovládat s kombinací myši a klávesnice pro přesnější střelbu. Pohodlnost ovladače je však jasná.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Akční adventura
Výrobce: Fatshark
Začátek prodeje: 21. listopadu 2014
  • Stylizace
  • Originální příběh
  • Zábavná jednohubka
  • Technické zpracování
  • Backtracking
  • Nevyužitý potenciál

Na titul jsem se kdovíjak netěšil a i tak jsem byl poněkud zklamán a znuděn. Když se spojí technické nedostatky s nedobrou hratelností, je to průšvih. A tak na mne hra i působí. Oceňuji však snahu autorů. Je také možné, že mi tento lineární počin prostě nesedl. Hře tak ve finálním hodnocení dám o půl hvězdy více, než si myslím, že si zaslouží. Pokud jste titul plánovali koupit, dvakrát si to rozmyslete. Escape Dead Island se sice hrát dá, ale labužníkovy hody to v mém případě určitě nejsou. A rozhodně ne za plnou palbu, protože hra stojí čtyřicet euro... Jako budget za devět, hodnocení by bylo jistě vyšší.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Praha stověžatá aneb projížďka hlavním městem ve Forza Motorsport 7 (galerie)

Praha stověžatá aneb projížďka hlavním…

Forza Motorsport 7 je na světě a stejně tak jako v předchozích dílech, i nyní máme možnost zajezdit si skrze historické centrum Prahy. Pokochejte se s námi.

13.  10.  2017 | | 13 N/A
Žánr Battle Royale bere trh útokem, podívejte se na nejlepší hry

Žánr Battle Royale bere trh útokem, po…

Battle Royale sice není žádný nově objevený žánr, ale až nyní ukazuje svůj pravý potenciál. Nejenže prodejní čísla obrovsky narůstají, ale počet hráčů přesahuje i takové stálice, jako je Counter-Strike Global Offensive nebo Dota 2.

11.  10.  2017 | | 4 N/A
Fotbálek PES 2018 vypadá díky vychytávce Ansel skoro jako přímý přenos

Fotbálek PES 2018 vypadá díky vychytáv…

Pro Evolution Soccer 2018 rozhodně má své problémy, ale díky funkci típání screenshotu Ansel od společnosti Nvidia z toho můžete udělat pořádnou podívanou.

8.  10.  2017 | | 3 N/A
Světové recenze Middle-earth: Shadow of War mluví o hitu

Světové recenze Middle-earth: Shadow o…

Pokračování výletu do Mordoru je tu a můžeme-li věřit zahraničním kritikům, jde o důstojného nástupce.

10.  10.  2017 | | 2 N/A
Middle-earth: Shadow of War - naplňte svůj osud (recenze)

Middle-earth: Shadow of War - naplňte …

Talion se vrací, aby dobyl Středozem a navždy zbavil svět zla. Povede se mu to tentokrát?

17.  10.  2017 | | 3 N/A
FIFA 18: zpět a ve formě (recenze)

FIFA 18: zpět a ve formě (recenze)

Po nejnovějším ročníku fotbálku PES se vrací i EA se svou značkou. Je FIFA nejlepším fotbalem na trhu?

9.  10.  2017 | | 1 N/A
South Park: The Fractured But Whole – sprostí hrdinové v akci (recenze)

South Park: The Fractured But Whole – …

Důvodem, proč lidé milují South Park, je už samotný fakt, že si v dnešní době nebojí dělat srandu z černochů a nacistických krav. A v tomhle ohledu naštěstí nezklame ani nová hra.

19.  10.  2017 | | 2 N/A
Venku jsou první záběry ze hry Jurassic World Evolution

Venku jsou první záběry ze hry Jurassi…

Konečně se na nás chystá budovatelská strategie ze světa Jurassic Parku, kde si postavíte vlastní parčík. A tvůrci uvolnili první záběry ze hry.

9.  10.  2017 |