ESRB zkoumá sexuální minihry v San Andreas

ESRB (Entertainment Software Rating Board) se snaží rodičům pomáhat ve výběru her pro své ratolesti systémem grafických symbolů doprovázených stručným popisem hry. Známkování ESRB je už v povědomí lidí a pokud ne u nás, tak přinejmenším všude na západě se na něj klade velký důraz. Poměrně klidnou situaci kolem hitu společnosti Rockstar GTA: San Andreas teď řádně rozčeřila zpráva, že ESRB prozkoumá, zdali titul neobsahuje nevhodné minihry.

San Andreas si vysloužilo rating "Mature", je tedy pro hráče od 17 let. Problémem je modifikace Hot Cofee, jež údajně zpřístupňuje hráči minihry se sexuálními hrátkami. ESRB nyní zjišťuje, jestli modifikace jen odemyká už existující část kódu hry, nebo je čistě výtvorem třetí strany. V prvním případě by se vydavatel San Andreas, Take 2, dostal do nemalých problémů. Znamenalo by to porušení nařízení ESRB ohledně úplného odhalení veškerého obsahu hry.

Rockstar později oznámil tisku, že si je vědom vyšetřování ESRB a že hodlá plně spolupracovat. "Věříme, že ESRB odvádí výbornou práci ve známkování her, stejně jako ve vylepšování pochopení jejich obsahu," stojí dále v tiskové zprávě. "Rovněž předpokládámé zachování stávajícího ratingu hry, protože práce modařské komunity je mimo pole působnosti vydavatele i ESRB." Na otázku, zda modifikace Hot Cofee byla obsažena na discích vyrobených Rockstarem, odpověděl mluvčí společnosti jasným ne.

  

Doupě komentuje: Situace kolem známkování her není jednoduchá. Vydavatelé musí čelit místy směšnému tlaku politiků - konkrétně u San Andreas jde o snahu prosadit místo ratingu "Mature" známku o stupeň vyšší, "Adults Only". To by znamenalo posunutí věkové hranice pro hraní nového GTA o jeden rok. Vážně může hra být škodlivá pro sedmnáctiletého hráče a pro osmnáctiletého už nikoli?

Zdroj: GameSpot

Diskuze (2) Další článek: UFO expanduje na mobilní telefony

Témata článku: , , , , ,