Etrom - prapodivný svět budoucnosti

Co je to Etrom? Krátce a stručně - dobrodružství, komiks a RPG. Etrom je vším, o čem se vám kdy zdálo v nejhorších nočních můrách. Především je to ale počítačová hra, vyvíjená italskou společností PM Studios. Na první pohled ojedinělý RPG projekt, který zasahuje i do několika dalších kulturních sfér. Tohle rozhodně stojí alespoň za přečtení!

Představte si Zemi daleko v budoucnosti, kdy už neexistuje obdobné politické rozdělení světa jako dnes. Kdy už vlastně svět ve své dnešní podobě vůbec neexistuje. Lidé jsou namačkáni po desítkách milionů do gigantických Megaměst, která jsou ovládána malou skupinkou vyvolených, obehnána zdí a podrobena totalitní moci. Jakýkoliv pohyb uvnitř měst je automaticky okamžitě podezřelý, třeba i jen výlet do knihovny. Přejít z jednoho obytného bloku do jiného vyžaduj zvláštní povolení. Dostat se ven z města je pro většinu běžných lidí takřka nemyslitelné. To si mohou dovolit pouze skupinky vyvolených, nejvyšší třídy společnosti. Porodnost je přísně kontrolována a cílem každého města je dosáhnout populačního přírůstku rovného nule, tj. každý zemřelý bude nahrazen jedním novorozencem. Všude je policie, kamery, sledování a pronásledování. Nikdo neunikne pohledu "Velkého bratra".

     

Komiksový ráz prostě tahle hra nezapře * Screenshoty pocházející z alpha verze nevypadají věru zle * Četné souboje jsou v tomto případě samozřejmostí

V centru každého města se nacházejí chromatické doly, z nichž se extrahuje minerál zvaný Chroma. Jediný gram tohoto prapodivného materiálu stačí zásobit jedno město elektřinou dlouhých deset let. Nikdo nezná pravou podstatu této substance, dokonce i ti nejproslulejší vědci se o ní pouze dohadují. V každém případě je její využití všestranné - v zemědělství, vojenství, dopravě, prostě všude. Objevily se dokonce i spekulace, že Chroma je nadána jistou dávkou vlastní inteligence či vůle, a že žije a mění se podle různých okolností. Války o doly na Chromu nacházející se v okolní nicotě probíhají takřka neustále.

    

Dálnice do pekla? * Kdo ví, co nás za tím můstkem čeká * Koncept jednoho z mnoha bojovníků

Za hradbami měst se mezi hranicemi čtyř znepřátelených států rozprostírá pustina, jejíž povrch je šest měsíců v roce bičován krutou zimou a dalších šest měsíců vypalován nezadržitelným žárem. Kdo se přeci jen vydá do těchto končin, musí nosit tzv. chromatickou masku, jinak se vystavuje onemocnění zvanému "temná choroba". Zcela zakázán je pak vstup do oblasti Prázdnoty, kde podle oficiálních vládních prohlášení budete nakaženi temnou chorobou dokonce i s chromatickou maskou.

No řekněte, nechtěli byste v takovém světě, který samotní autoři charakterizují jako techno-fantasy středověk, prožít nejedno dobrodružství? Titul Etrom vám tu možnost dá. Vydáte se na cestu skrze obrovská města a skryté říše, totalitní struktury i svobodomyslná uskupení. Budete procházet časovými portály, propastmi a branami do Světelného města, abyste odhalovali další a další záhady a konspirace tohoto dechberoucího světa bez historie a bez budoucnosti. Společníky i protivníky vám při tom budou démoni, tajní agenti, draci, šílení vědci, experimentátoři, diktátoři, roboti a nejrůznější rasy z kdejakého koutu vesmíru. A možná se setkáte i s Bohy!

     

Další ukázky povedeného grafického zpracování * Kam asi vede temný tunel? * Boje budou zřejmě probíhat většinou v interiérech

    

Všimněte si spodního ovládacího rozhraní * Magický kruh * Atmosféra bude temná a vtíravá

Hlavní rysy hry:

  • Jedinečné techno-fantasy prostředí
  • Rozsáhlý příběh z paralelní budoucnosti lidstva
  • Znovu se zde objevuje v poslední době velmi oblíbené téma totalitní diktatury
  • Hra bude obsahovat více než 30 rozsáhlých levelů
  • Postup bude velice nelineární, Etrom má mít sedm různých konců
  • Podobně jako v nějaké 3D akci dostanete možnost ovládat vozidla
  • Neopomíjí se ani originální multiplayer

To, co obvykle na každém RPG obdivujeme je právě propracovaný svět - a to je jeden z největších kladů, kterým toto řekl bych "typicky" italské dílko oplývá. Teď už záleží pouze na tom, jak se autoři vypořádají s hratelností, ovládáním a dalšími herními základy. Doufejme, že se jim to podaří, vždyť zkazit projekt takovýchto rozměrů by byla neuvěřitelná škoda!

     

Víra, religiózní ikony a symboly jsou v Etromu všudypřítomné * Možná se dočkáme i jistého druhu magie * Hlavní nabídka hry

Etrom je hra určená především pro všechny milovníky dobrodružství, čtenáře komiksu a fantasy románů a v neposlední řadě také příznivce her na hrdiny. Ti všichni by v Etromu měli najít to své, no a ti ostatní by nad tím měli alespoň popřemýšlet.

Oficiální stránky: http://www.etrom.net/
Výrobce: PM Studios (http://www.pmstudios.net/)

Váš názor Další článek: Moorhuhn je zpět! Tentokrát v žabí kůži ala Frogger

Témata článku: , , , , ,